Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Lync Basic 2013 pruža mogućnost razmene trenutnih poruka (IM), audio i video poziva, Lync sastanaka, informacija o dostupnosti (prisutnosti) i mogućnosti deljenja, sve to iz jednog programa jednostavnog za korišćenje.

Napomena:  Tražite Skype za posao? Pogledajte članak Istraživanje Skype za posao.

Lync Basic 2013 je pojednostavnija verzija punog Lync 2013 klijenta koja pruža sve iste osnovne funkcionalnosti. Međutim, da bi mogle da se koriste sledeće funkcija, preduzeće mora da nadogradi postojeću verziju programa u Lync 2013:

 • Napredne funkcije poziva: timski poziv, prosleđivanje poziva, istovremeno pozivanje, govorna pošta, parkiranje poziva, delegiranje poziva, grupe odgovora i daljinska kontrola poziva (nije dostupno za sve Microsoft 365 pretplate)

 • Delegiranje kalendara

 • Prikaz galerije video zapisa

 • Deljenje u programu OneNote

 • Snimanje

 • Usluge udaljene radne površine (RDS) (nisu dostupne uz Microsoft 365 )

 • Pretraga veština (nije dostupna uz Microsoft 365 )

 • Infrastruktura virtuelne radne površine (VDI) (nije dostupna u Microsoft 365 )

Da biste saznali da li koristite Lync Basic, uradite nešto od sledećeg:

 • Otvorite Lync. Ako koristite Lync Basic, videćete stavku Lync Basic na vrhu glavnog Lync prozora.

 • Kliknite na dugme Start > Kontrolna tabla > Programi i funkcije i potražite Microsoft Lync listu. Ukoliko koristite Lync Basic, videćete stavku Microsoft Lync Basic 2013.

Pročitajte članak da biste saznali više o ključnim funkcijama u programu Lync Basic.

Neke funkcije koje treba da istražite

Sledeće funkcije su nove za ovo izdanje programa Lync.

ČIST IZGLED SA BRZIM Lync

Lync koristi meni "Brzi Lync sa svakim spiskom kontakata da bi obezbedio veću funkcionalnost bez ikakve nebitne e-pošte. Meni Brzi Lync sadrži dugmad koja se otkrivaju kada pauzirate na slici kontakta na spisku kontakata. Jednim klikom možete da započnete ćaskanje, audio ili video poziv ili da prikažete kontakt karticu. Zaustavite pokazivač na tri tačke na desnoj strani da biste prikazali više opcija.

Savet:  Koristite ikonu Dodaj kontakt Dodavanje kontakta da biste brže napravili spisak kontakata.

ČUVANJE OMILJENIH KONTAKATA U BLIZINI

Grupa Omiljeni kontakti omogućava vam da napravite listu osoba koje najčešće kontaktirate. Samo kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Dodaj u omiljene kontakte sa padajuće liste.

Snimak ekrana izabrane opcije „Dodaj u omiljene“

OPCIJE ZA PRIKAZ

Izbori u prikazu „Kontakti“ pružaju više opcija za prikaz.

Izaberite opciju Grupe da biste videli kontakte i sobe za ćaskanje organizovane po grupama koje ste definisali. Izaberite opciju Status da biste videli kontakte organizovane prema dostupnosti (na mreži, odsutan, nedostupan ili nepoznato). Izaberite opciju Relacije da biste ih videli grupisane prema relacijama privatnosti koje ste definisali za njih ili izaberite opciju Novo da biste videli spisak osoba koje su zatražile da budu uključene na vaš spisak kontakata.

Snimak ekrana sortiranja kontakata po relacijama

Koristite opciju Spisak kontakata da biste podesili način na koji želite da sortirate i prikažete kontakte. Možete da izaberete razvijen prikaz u dva reda koji prikazuje slike kontakata, ili skupljen prikaz u jednom redu. Kontakte možete da sortirate i po abecednom redosledu ili prema dostupnosti.

RAZGOVORI NA KARTICAMA

Pomoću funkcije razgovora na karticama, sve pozive, razmenu trenutnih poruka i sobe za ćaskanje možete da držite u jednom prozoru. Kartice sa leve strane prozora razgovora omogućavaju vam da se lako krećete kroz sve aktivne razgovore. (Naravno, ako više volite da imate jedan prozor za svaki razgovor, možete da izaberete tu opciju na stranici sa opcijama za spisak kontakata.)

Razgovori na karticama

Koristite dugme „Izbaci“ Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste jedan razgovor izdvojili u zaseban prozor a zatim mu promenite veličinu po želji. Koristite dugme „Ubaci“ Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste dodali taj prozor glavnom prozoru. Ovu funkciju za ubacivanje i izbacivanje možete da koristite i na sastanku gde je predstavljen video ili sadržaj.

Lync možete da zapamtite stanje razgovora čak i kada se odjavite i ponovo prijavite.

Ikone na dnu prozora razgovora omogućavaju vam da brzo dodate druge osobe u razgovor putem razmene trenutnih poruka (IM) ili da ga nadogradite u audio poziv, video poziv ili prezentaciju sa deljenjem datoteka i alatkama za veb konferenciju (na primer, bela tabla, beleške sa sastanka i prilozi). Zadržavanjem pokazivača iznad ikone otkriva se režim komunikacije i opcije koje su vam dostupne. Klikom na ikonu razmena trenutnih poruka konvertuje se u taj režim.

Snimak ekrana sa ikonama na dnu prozora razgovora

SOBE ZA NEPREKIDNO ĆASKANJE I PRAĆENJE TEMA

Lync uključuje sobe za neprekidno ćaskanje gde možete da držite diskusije sa prijateljima i saradnicima koje odaberete. Kliknite na dugme Sobe za ćaskanje Lync prozoru (iznad polja za pretragu) da biste pretražili sobe za ćaskanje, nadgledali aktivnost sobe za ćaskanje i čitali i objavljivali poruke.

Napomena:  Sobe za ćaskanje nisu dostupne uz program Lync Basic 2013 za Microsoft 365. Da biste saznali više o drugim razlikama za Microsoft 365 korisnike, pogledajte najčešća pitanja za korišćenje programa Lync Basic sa Office 365.

Kada kreirate sobu za ćaskanje, njen nivo privatnosti možete da podesite na:

 • Otvorena, koju bilo ko može da pronađe, da čita i objavljuje poruke u njoj. Članstvo nije potrebno.

 • Zatvorena, koju bilo ko može da pronađe, ali samo članovi mogu da čitaju i objavljuju poruke u njoj. (Podrazumevano)

 • Tajna koju mogu da vide samo članovi.

Kada uđete u sobu za ćaskanje, slike na vrhu prikazuju njene članove i njihov trenutni status prisustva. Možete takođe da prikažete karticu kontakta bilo kog člana zadržavanjem pokazivača na slici i klikom na strelicu nadole.

Snimak ekrana neprekidnog ćaskanja sa 6 učesnika

Možete i da kreirate praćenja tema kako biste bili obavešteni ako u nekoj od vaših soba za ćaskanje neko objavi poruku koja sadrži određene reči.

Na stranici sa opcijama Stalno ćaskanje možete da postavite upozorenja i zvuke za obaveštenja koji se primenjuju kada neko objavi poruke u vašim sobama za ćaskanje.

FUNKCIJE ZA VIDEO

Pomoću menija "Brzi Lync " možete da započnete video poziv sa kontaktom samo jednim klikom.

Pre nego što postavite ili prihvatite video poziv možete da vidite prikaz svog videa u pozivnici.

Video preview

UGRAĐENA PRISTUPAČNOST

Lync podršku za visoku razmeru TPI, što vam omogućava da podesite razmeru teksta i grafike na 125% i 150% tački po inču. Podrška za visoki kontrast znači Lync izgleda dobro, čak i kada se koristi sa različitim temama visokog Windows.

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 100 procenata

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 150 procenata

Pored toga, Lync više od 100 tasterskih prečica za važne funkcije, pružajući vam direktan pristup bez miša. Na primer, možete da pritisnete kombinaciju tastera Alt+C da biste prihvatili poziv ili Alt + I da biste ga zanemarili, bez potrebe da prelazite na karticu ili podešavate fokus. Pomoću tastature možete i da završite poziv koristeći prečicu Alt+Q i otvorite meni „Alatke“ koristeći prečicu Alt+T.

Obimna podrška za čitače ekrana u programu Lync obezbeđuje da se sva obaveštenja, dolazni zahtevi i trenutne poruke čitaju naglas kako biste uvek bili u toku.

Funkcije sastanka

PRIDRUŽIVANJE SASTANKU Lync SAMO JEDNIM KLIKOM

Bilo da ste u kancelariji ili na putu, možete da se pridružite Lync sastanku samo jednim klikom. Više ne morate da zapisujete brojeve za pozivanje ili lozinke ili da ih se prisećate. Jednostavno izaberite stavku Pridruži Lync sastanku iz Outlook sastanka.

Pridruživanje Lync sastanku

Ili, u glavnom Lync, pridružite se iz prikaza "Sastanci" tako što ćete izabrati stavku Pridruži se.

Prikaz „Sastanci“ u glavnom programu Lync

Pridružite Lync sastanke čak i ako Lync instalirani pomoću Lync Web App. Detalje potražite u odeljku Lync Web App u nastavku ovog odeljka.

Ako ne vidite prikaz Sastanci, potrebne su vam najnovije Lync ažuriranja. Idite na Windows Update i instalirajte ih odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se ažuriranje izvršiti.

OPCIJE PROSTORA ZA SASTANKE

Pri zakazivanju sastanka možete da izaberete sopstveni prostor posvećen sastanku ili da kreirate novu sobu za sastanke sa novim ID-om i lozinkom. Ovo vam omogućava da prilagodite opcije sastanka kako bi odgovarale vašim potrebama, tipu sastanka ili učesnicima. S toga, ako imate spoljne učesnike, posebne izlagače ili poverljive informacije za diskusiju, možda ćete želeti da kreirate prostor za sastanke sa većom mogućnošću kontrolisanja.

Napomena:  Namenski prostor nije dostupan u programu Lync Basic 2013 za Microsoft 365.

U zavisnosti od tipa sastanka, možete da odlučite da li želite da onemogućite trenutne poruke, utišate publiku i da dozvolite ili blokirate deljenje video zapisa pri zakazivanju sastanka pomoću programa Outlook. Ove opcije su dostupne na stranici „Opcije sastanka” i preporučuju se kada imate više od 20 učesnika na sastanku.

Savet:  Ako ne koristite program Outlook, možete da podesite sastanke Lync tako što ćete koristiti Lync Web Scheduler koji je dostupan na https://sched.lync.com.

Napomena:  Ako ne vidite opciju za onemogućavanje trenutnih poruka, potrebne su vam najnovije Lync ažuriranja. Idite na Windows Update i instalirajte je odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se izvršiti ažuriranje.

KONTROLE SASTANKA

Kontrole zvuka koje su jednostavne za korišćenje u sali za sastanke omogućavaju da utišate ili uključite zvuk, promenite audio uređaje i čak da se bez teškoća prebacite na drugi broj.

Meni Predstavljanje pruža pristup svom sadržaju za prezentovanje na jednom mestu, kao što je radna površina, PowerPoint prezentacije, anketa i bela tabla.

Svaki put kada delite sadržaj o tome ste obavešteni u toku sastanka uz pomoć iskačućeg prozora koji je lak za prikazivanje.

Snimak ekrana prezentovanja radne površine

Možete i da izaberete više programa za deljenje ako je potrebno da radite u više programa.

Sada možete i da otpremite prezentacije koje sadrže video klipove. Jednostavno otpremite PowerPoint prezentaciju i postavite pokazivač miša preko klizača da biste otkrili kontrole videa za reprodukovanje, pauziranje i prilagođavanje zvuka.

Dok drugi učesnik predstavlja svoj PowerPoint špil, vi možete da pregledate svoje slajdove privatno, vratite se na prikaz izlagača ili da preuzmete prezentaciju ako je potrebno da zajedno prezentujete.

Privatan prikaz

Kao izlagač na sastanku, možete da koristite opciju Nema trenutnih poruka tokom sastanka da biste onemogućili trenutne poruke da bi ljudi mogli da ostanu usredsređeni na sastanak. Možete takođe da dozvolite ili blokirate slanje videa. Opcija Bez videa učesnika omogućava da ograničite deljenje videa samo na izlagače. Ova opcija je korisna ako imate veliki sastanak i potrebno je da ograničite pristup samo na izlagače.

Opcije na kartici „Radnje“

Sakrijte imena osoba ispod njihovih slika ili video zapisa u galeriji pomoću opcije Sakrij imena.

Izaberite stavku Svi prisustvuju da biste odmah promenili sve izlagače u prisutne.

Napomena:  Ako ne vidite opciju za onemogućavanje trenutnih poruka, potrebne su vam najnovije Lync ažuriranja. Idite na Windows Update i instalirajte je odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se izvršiti ažuriranje.

ODABERITE RASPORED... BILO KOJI RASPORED

U zavisnosti od tipa sastanka, možete da izaberete određeni prikaz sadržaja, izlagača ili učesnika na sastanku korišćenjem dugmeta Izaberi raspored.

Prikaz izlagača prikazuje sadržaj sastanka sa videom ili slikom izlagača u donjem desnom uglu prozora sastanka. Prikaz sadržaja prikazuje samo sadržaj sastanka. Dobijate potpun prikaz sadržaja, ali ne vidite učesnike. Kompaktni prikaz prikazuje samo slike učesnika. Samo pauzirajte na slici da biste videli njihove kontakt informacije.

Lync WEB APP

Lync Web App omogućava korisnicima PC i Mac računara da se pridruže sastanku Lync sastanku iz veb pregledača i isporučuje pun utisak pri radu Lync sastanka, uključujući:

 • HD video koji oћivot i izraz oћivot Lync, omogućavajuжi ljudima da "vide na љta mislite" na nove naиine.

 • Voice over IP (VoIP) pomoću kojeg možete da se povežete sa sastankom sa bilo kog mesta bez naplate troškova poziva.

 • Razmenu trenutnih poruka koja omogućava da komunicirate bez zvuka kada je to potrebno, kao na primer kada ste u kafiću ili u vozu.

 • Deljenje radne površine, programa i PowerPoint prezentacija tako da je vaš sadržaj vidljiv drugim učesnicima u sastanku, omogućavajući vam da nastavite saradnju bez propusta.

Lync Web App

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×