Postoje dva metoda aktivacije za količinska izdanja sistema Microsoft Office: šifra za višestruku aktivaciju (MAK) i Key Management Service (KMS). Ako imate administratora sistema, on ili ona vam može reći koji tip aktivacije morate da izvršite. Ako nemate administratora sistema, aktivaciju verovatno morate da izvršite koristeći MAK.

Ukoliko aktivaciju morate da izvršite koristeći MAK, treba da nabavite MAK šifru ili administrator mora da vam je da.

Ako aktivaciju morate da izvršite koristeći KMS, od administratora morate zatražiti pomoć u vezi sa KMS hostom ili računarom.

Moja šifra proizvoda ne funkcioniše

Aktivacija pomoću šifre za višestruku aktivaciju (MAK)

 1. U sistemima Office 2019, 2016 i 2013 izaberite stavke Datoteka > Nalog > Promeni šifru proizvoda.

  U sistemu Office 2010 izaberite stavke Datoteka > Pomoć > Promena šifre proizvoda.

 2. Unesite MAK šifru.

 3. Ako potvrdite izbor u polju za potvrdu Pokušaj da automatski aktiviraš moj proizvod koristeći internet, dovršite proces unosa šifre proizvoda.

 4. Ponovo pokrenite Office program.

 5. U sistemima Office 2019, 2016 i 2013 izaberite stavke Datoteka > Nalog.

  U sistemu Office 2010 izaberite stavke Datoteka > Pomoć. Videćete tekst Licencirani proizvod ako je proizvod aktiviran.

 6. Ukoliko ne potvrdite izbor u polju za potvrdu za automatsku aktivaciju, od vas će biti zatraženo da aktivaciju izvršite pri sledećem otvaranju Office programa.

Aktivacija preko Interneta ili putem telefona

Kada unesete važeću šifru proizvoda, čarobnjak za aktivaciju se automatski pokreće i pruža vam dve opcije za nastavak:

 • Aktivacija pomoću Interneta     Čarobnjak za aktivaciju preko internet veze automatski uspostavlja vezu sa serverima za aktiviranje korporacije Microsoft. Proizvod će se odmah aktivirati ako koristite važeću šifru proizvoda koja nije već iskorišćena za dozvoljeni broj instalacija. Kada izvršite aktivaciju preko interneta, korporaciji Microsoft se šalje ID proizvoda izveden iz instalacione šifre proizvoda, kao i informacije o hardveru, ali se te informacije ne koriste za vašu identifikaciju ili stupanje u kontakt sa vama. Više informacija potražite u izjavi o privatnosti. Odgovor, ID potvrde, šalje se nazad na računar radi aktivacije proizvoda. Ako odaberete da aktivirate proizvod preko interneta, a niste već povezani, čarobnjak će vas upozoriti da ne postoji veza.

 • Aktivacija pomoću telefona     Centar za aktivaciju možete da pozovete telefonom i aktivirate proizvod uz pomoć predstavnika korisničke službe.

  Važno: Brojevi centra za aktiviranje nisu navedeni u ovom članku zato što ima puno brojeva, a tačan broj za vas zavisi od nekoliko faktora. Možete da dobijete Microsoft softver pod različitim licencama, uključujući pojedinačnu maloprodajnu licencu, licence proizvođača originalne opreme (OEM) i količinske licence. Telefonski brojevi se razlikuju u zavisnosti od licence proizvoda i zemlje/regiona. U 2. koraku čarobnjaka za aktiviranje koristite broj telefona za pozivanje Microsoft centra za aktivaciju. Aktivacija putem telefona može potrajati duže od aktivacije putem interneta. Trebalo bi da budete pri računaru prilikom poziva i trebalo bi da imate dostupnu šifru proizvoda softvera.

  1. U čarobnjaku za aktivaciju izaberite zemlju/region u kojem živite i gde planirate da koristite proizvod. Čarobnjak obezbeđuje jedan ili više brojeva telefona.

   Ako vidite poruku Aktivacija telefonom više nije podržana za vaš proizvod, možete zanemariti ovu grešku i pozvati brojeve za svoju zemlju/region navedene u ovom članku.

  2. Pozovite centar za aktivaciju. Predstavnik korisničke službe će od vas zatražiti ID instalacije (prikazan na ekranu) i druge važne informacije. Nakon verifikacije ID instalacije, primićete ID potvrde.

  3. U čarobnjaku za aktivaciju, na dnu ekrana otkucajte ID potvrde i pritisnite taster Enter.

   Napomena: Za osobe sa oštećenim sluhom dostupna je usluga Microsoft tekstualni telefon (TT/TTY). U Sjedinjenim Državama pozovite (800) 718-1599 pomoću TT/TTY modema. Van Sjedinjenih Država, pozovite (716) 871-6859 pomoću TT/TTY modema. TT/TTY usluga dostupna je samo na engleskom jeziku.

Vrh stranice

Aktivacija pomoću komponente Key Management Service (KMS)

Ako koristite Key Management Service (KMS) aktivaciju, zatražite pomoć od administratora sistema. KMS aktivacija odvija se u pozadini. Ne morate uraditi ništa da biste je izvršili. Kôd greške u dijalogu može navoditi razlog zbog kog Office nije aktiviran.

Vrh stranice

Otkrivanje da li je softver već aktiviran

 • U sistemima Office 2019, 2016 i 2013 izaberite stavke Datoteka > Nalog > Upravljanje nalogom.

 • U sistemu Office 2010 izaberite stavke Datoteka > Pomoć. Videćete tekst Licencirani proizvod ako je program aktiviran.

Vrh stranice

Šta je šifra za višestruku aktivaciju (MAK)?

Jedinstvena šifra za višestruku aktivaciju (MAK) daje se svim organizacijama za svako količinsko izdanje sistema Microsoft Office. Nakon toga, svaki računar mora jednom izvršiti aktivaciju pomoću servera za aktiviranje koje hostuje Microsoft. Sa svakom šifrom je povezan broj aktivacija. Na primer, MAK šifra za Microsoft Office proizvod sa 100 aktivacija omogućava organizaciji da instalira istu šifru na više računara i koristi do 100 aktivacija ukupno.

MAK je prikladan za organizacije sa računarima koji nisu povezani sa mrežom preduzeća tokom dužeg vremenskog perioda, kao što su prenosni računari. Da bi ovo funkcionisalo, MAK šifra mora biti instalirana umesto podrazumevane šifre KMS klijenta koja se koristi u izdanjima za količinsko licenciranje sistema Microsoft Office.

Za MAK aktivaciju ne postoji zahtev za periodično obnavljanje aktivacije. Morate izvršiti ponovnu aktivaciju ako se otkriju značajne promene hardvera. Pored toga, morate zahtevati više dozvola za aktivaciju kada broj aktivacija premaši unapred određenu granicu. Morate da upravljate instalacijom MAK-ova, kao i potencijalnom potrebom da se ručno aktiviraju sistemi pomoću telefona kada nije dostupna Internet veza.

Nijedna funkcionalnost se ne gubi čak i ako nije moguće obnoviti licence za MAK klijente. Nakon uspešne aktivacije, korisnici više ne primaju obaveštenja.

Vrh stranice

Šta je Key Management Service (KMS)?

Key Management Service (KMS) omogućava aktivacije proizvoda na lokalnoj mreži. Ovo uklanja potrebu da se pojedinačni računari povezuju sa korporacijom Microsoft radi aktivacije proizvoda. Neophodno je da računar bude konfigurisan kao KMS host. Administrator mora da unese šifru KMS hosta za KMS host. Šifra KMS hosta mora da se aktivira i jednom se poveže sa serverima koje hostuje Microsoft radi aktivacije.

Šifra KMS klijenta podrazumevano je već instalirana u količinskim izdanjima Microsoft Office programa. Računari koji koriste količinska izdanja sistema Microsoft Office pomoću šifre KMS klijenta zovu se KMS klijenti i oni se povezuju sa KMS hostom organizacije radi zahtevanja aktivacije. Krajnji korisnik ne mora da izvrši nikakvu radnju, a vi ne morate da unosite šifru proizvoda za KMS klijente. Administrator sistema mora da aktivira KMS host pomoću korporacije Microsoft i da konfiguriše KMS host. KMS klijent može takođe biti konfigurisan za promenljive dužine perioda ponovne aktivacije i obnavljanja.

Ako nije moguće izvršiti aktivaciju KMS klijenta, krajnjem korisniku se prikazuje dijalog obaveštenja 25 dana nakon instalacije sistema Microsoft Office. Ukoliko KMS klijent nije bio na mreži više od 180 dana nakon uspešne aktivacije, korisnik vidi obaveštenja o nelicenciranom proizvodu i crvenu naslovnu traku pri pokretanju sistema Microsoft Office. Međutim, ne postoji gubitak funkcionalnosti čak i ako licence za KMS klijente nije moguće obnoviti. Nakon uspešne aktivacije, korisnici više ne primaju obaveštenja.

Microsoft Office KMS klijenti aktivaciju vrše povezivanjem sa KMS hostom na osnovu klijent-server topologije. KMS klijenti ne mogu pronaći KMS hostove pomoću usluge Domain Name System (DNS) ili podešavanjem imena KMS hosta u registratoru. KMS klijenti kontaktiraju host pomoću poziva udaljene procedure (RPC). Proces aktivacije je nevidljiv za krajnjeg korisnika i ne zahteva interakciju.

Vrh stranice

Moja šifra proizvoda ne funkcioniše

Ako vaša Office šifra proizvoda ne funkcioniše ili je prestala da funkcioniše, trebalo bi da se obratite prodavcu i zatražite refundaciju. Ako ste šifru proizvoda kupili odvojeno od softvera, vrlo je verovatno da je šifra proizvoda ukradena ili na drugi način nezakonito nabavljena i zato je blokirana njena upotreba. Nažalost, postoji mnogo nepoštenih prodavaca koji nude prodaju ukradenih, zloupotrebljenih ili na drugi način neovlašćenih Microsoft šifara proizvoda. Ove šifre proizvoda su ponekad odštampane na falsifikovanim nalepnicama ili karticama sa vezom za preuzimanje Microsoft softvera i ponekad se distribuiraju uz softverski medijum koji nije ovlašćen za ponovnu prodaju, npr. promotivni medijum, medijum za ponovnu instalaciju od proizvođača originalne opreme ili drugi medijum specifičan za Microsoft program.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×