Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Kreiranje i ažuriranje kolone sa spoljnim podacima na listi ili u biblioteci

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izvornoj listi ili biblioteci možete dodati poseban tip kolone koja se zove kolona sa spoljnim podacima. Ova kolona omogućava kombinovanje podataka iz spoljnog izvora podataka sa drugim kolonama sa izvorne liste ili iz biblioteke. Sve srodne funkcije liste ili biblioteke, uključujući kreiranje verzija, odobrenja, prijavljivanje i odjavljivanje i prilozi datoteka, funkcionišu zato što je kolona sa spoljnim podacima dodata na izvornu listu ili u biblioteku.

Više informacija potražite u članku Pronalaženje sadržaja o spoljnim podacima.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Pre nego što počnete

Rad sa spoljnim podacima zahteva nekoliko neophodnih zadataka kako bi se omogućio bezbedan pristup podacima. Sledeće informacije mogu da pomognu u planiranju narednih koraka. Takođe, ako naiđete na probleme kada pokušate da radite sa spoljnim podacima, ove informacije mogu vam pomoći da identifikujete problem. Da biste pristupili spoljnim podacima, potrebno je da vi ili vaš administrator uradite sledeće:

Priprema spoljnog izvora podataka    Administrator treba da napravite nalog i obezbedite dozvole za izvor podataka da biste se uverili da prave osobe imaju pristup podacima i da podaci se ne završava sa pogrešne ruke. U spoljnoj bazi podataka, administrator možda ćete takođe želeti da kreirate određene tabele, prikaza, upite, i tako dalje da biste ograničili rezultate na upravo ono što je potrebno i kako bi se poboljšale performanse.

Konfigurisanje SharePoint usluga i naloga    Administrator mora aktivirati usluge povezivanja poslovnih podataka i usluge bezbednog skladištenja.

Konfigurisanje usluga bezbednog skladištenja    Administrator mora da uradi sledeće: odredi najbolji režim pristupa za spoljni podaci izvora, kreira ciljnu aplikaciju i postavi akreditive za ciljnu aplikaciju.

Konfigurisanje usluge povezivanja poslovnih podataka    Administrator mora uverite se da korisnik koji kreira spoljno sadržaja tip ima dozvolu za skladište metapodataka povezivanja poslovnih podataka i da odgovarajući korisnici imaju pristup spoljnom tipu sadržaja koja je zasnovana na spoljnoj listi.

Kreiranje spoljnog tipa sadržaja    Korisnik mora da definišete spoljni tip sadržaja koji sadrži informacije o vezama, access, metode operacija, kolona, filtere i drugih metapodataka koristi za preuzimanje podataka iz spoljnog izvora podataka.

Vrh stranice

Razumevanje primera korišćenja kolona sa spoljnim podacima

Sledeći odeljci opisuju praktično korišćenje dodavanja kolone sa spoljnim podacima na listu ili u biblioteku.

Ugovori za klijente i kontakt informacije    Recimo da imate biblioteku dokumenata koja sadrži ugovore za klijente. Ali, sve informacije o klijentima održavaju se u poslovnoj aplikaciji (kao što su SAP ili Microsoft CRM) koja ima spoljni izvor podataka za SharePoint proizvode. Sad želite da pratite ugovore klijenta u biblioteci dokumenata, ali tako da budete sigurni da su srodne informacije o klijentu ažurne i ne nepotrebno duplirane. To možete učiniti tako što ćete u biblioteku dodati neke kolone sa spoljnim podacima da biste povezali odgovarajuće ime klijenta i broj telefona sa svakim ugovorom uskladištenim u biblioteci. Kolona sa spoljnim podacima olakšava unos i ažuriranje tačnih informacija i automatski preuzima informacije o klijentu iz spoljnog izvora podataka. U tom slučaju možete da kreirate i strukturirani Word dokument koji unapređuje vrednosti kolona sa spoljnim podacima u Word dokument kako biste mogli da uredite vrednosti na tabli sa informacijama o dokumentu ili pomoću Word kontrole sadržaja.

Osnovni podaci o proizvodu sa slikama    Recimo da ste kreirali biblioteku slika koja sadrži fotografije proizvoda koje vaša organizacija prodaje. Kolonu sa spoljnim podacima dodajete u biblioteku koja omogućava pristup imenu proizvoda, šifri proizvoda i trenutnoj ceni iz spoljne baze podataka. Ali, pri kreiranju spoljnog sadržaja proveravate da li su spoljni podaci u režimu samo za čitanje. Pravila i procesi vašeg preduzeća zahtevaju da se svaka promena informacija o proizvodu obavlja pomoću sistema za baze podataka. Ali, sada će više ljudi u vašem preduzeću u samo jednom prikazu biblioteke moći da vidi sve uobičajene informacije o proizvodu.

Vrh stranice

Kreiranje kolone sa spoljnim podacima na listi ili u biblioteci

Napomena:  Kreiranje spoljne kolone sa podacima zahteva nivo dozvole Doprinos ili viši nivo na listi ili u biblioteci.

 1. Idite na SharePoint lokaciju, a zatim idite na listu ili u biblioteku.

  Napomena:  Nije moguće dodati kolonu sa spoljnim podacima na spoljnu listu.

 2. Izaberite stavku Lista ili Biblioteka > Postavke liste ili Postavke biblioteke.

 3. U odeljku Kolone kliknite na dugme Kreiranje kolone.

 4. Unesite ime kolone, kao što je Klijent, a zatim u okviru Tipovi kolona izaberite stavku Spoljni podaci.

 5. U okviru Tip spoljnog sadržaja izaberite stavku Birač tipa spoljnog sadržaja, a zatim izaberite odgovarajuću stavku sa liste tipa spoljnog sadržaja, na primer KorisnikCRM.

 6. Odlučite kako želite da rukujete radnjama definisanim za spoljni tip sadržaja tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Da biste prikazali meni sa nekim radnjama, izaberite stavku Prikaži meni radnji.

  • Da bi kolona sa spoljnim podacima izvršila podrazumevanu radnju kada se izabere, izaberite stavku Povezivanje ove kolone sa podrazumevanom radnjom tipa spoljnog sadržaja.

 7. U okviruDodajte kolonu da biste prikazali svako od ovih dodatnih polja izaberite stavku Izaberi sva polja ili izaberite nekoliko određenih imena polja, na primer ImeKlijenta i BrojTelefona.

Savet:  Prefiks se podrazumevano dodaje svakom imenu kolone na osnovu imena kolone sa spoljnim podacima. Preporučuje se da definišete kratko ime kolone, na primer IDKlijenta, pogotovo ako dodajete više dodatnih kolona. Ako je opcija Brzo uređivanje omogućena za listu ili biblioteku, možete koristiti opciju Brzo uređivanje za promenu imena kolona.

Vrh stranice

Ažuriranje kolone sa spoljnim podacima

Napomena:  Ažuriranje spoljne kolone sa podacima zahteva nivo dozvole za Doprinos ili viši nivo na listi ili u biblioteci.

 1. Idite do SharePoint lokacije, a zatim idite na listu ili u biblioteku.

 2. Dodajte ili uredite stavku na listi ili svojstva biblioteke dokumenata.

 3. U okviru za tekst kolone sa spoljnim podacima, u kojem se na primer nalazi ime klijenta, izaberite stavku Birač stavki spoljnih podataka.

  Autor tipa spoljnog sadržaja treba da definiše način na koji će alatka Birač stavki spoljnih podataka funkcionisati tako što će izabrati odgovarajuće identifikaciono polje i kreirati neke filtere kako biste mogli brzo da pronađete tačnu vrednost. Ako to nije slučaj, obratite se autoru tipa spoljnog sadržaja ili administratoru za pomoć.

 4. U dijalogu izaberite odgovarajuću stavku, na primer Nada Davolić, a zatim kliknite na dugme na dugme U redu.

Podaci se ažuriraju na spoljnoj listi i u spoljnom izvoru podataka.

Vrh stranice

Osvežavanje kolone sa spoljnim podacima

Podaci iz kolone sa spoljnim podacima su keširani na serveru ili u usluzi radi performansi i možda neće prikazati najnovije vrednosti iz spoljnog sistema podataka. Da biste se uverili da su prikazani spoljni podaci aktuelni, možete osvežiti kolonu sa spoljnim podacima. Ali, budite pažljivi prilikom vršenja operacije osvežavanja zato što će možda biti potrebno više vremena za osvežavanje u zavisnosti od načina podešavanja spoljnih podataka.

Napomena:  Osvežavanje kolone sa spoljnim podacima zahteva nivo dozvole „Doprinos“ ili viši nivo na listi ili u biblioteci.

 1. Idite do SharePoint lokacije, a zatim idite na listu ili u biblioteku.

 2. U zaglavlju kolone sa spoljnim podacima kliknite na dugme Osveži.

 3. Na stranici „Osvežavanje“ odlučite da li želite da osvežite samo trenutnu fasciklu ili i trenutnu fasciklu i sve njene potfascikle.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×