Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Koristite funkciju DATE u programu Excel kad je potrebno da uzmete tri zasebne vrednosti i kombinujete ih da biste formirali datum.

Funkcija DATE daje sekvencijalni serijski broj koji predstavlja određeni datum.

Sintaksa: DATE(godina, mesec, dan)

Sintaksa funkcije DATE ima sledeće argumente:

 • Godina    Obavezno. Vrednost argumentagodina može da sadrži od jedne do četiri cifre. Excel tumači argumentgodina u skladu sa datumskim sistemom koji koristi vaš računar. Prema podrazumevanim postavkama, Microsoft Excel za Windows koristi datumski sistem 1900, što znači da je prvi datum 1. januar 1900.

  Savet: Za argument godina koristite četiri cifre da biste sprečili dobijanje neželjenih rezultata. Na primer, „07“ može da znači „1907“ ili „2007“. Četvorocifrena godina sprečava mogućnost zabune.

  • Ako je godina između 0 (nula) i 1899 (uključujući 1899), Excel dodaje tu vrednost na 1900 radi izračunavanja godine. Na primer, DATE(108,1,2) vraća kao rezultat 2. januar 2008. (1900+108).

  • Ako argument godina iznosi između 1900 i 9999 (uključujući 9999), Excel će tu vrednost upotrebiti kao godinu. Na primer, DATE(2008,1,2) daje kao rezultat 2. januar 2008.

  • Ako je argument godina manji od 0 ili iznosi 10000 ili veći broj, Excel daje vrednost greške vrednost greške.

 • Mesec    Obavezno. Pozitivan ili negativan ceo broj koji predstavlja mesec u godini od 1 do 12 (od januara do decembra).

  • Ako je vrednost za mesec veća od 12, argument mesec dodaje taj broj prvom mesecu u navedenoj godini. Na primer, formula DATE(2008,14,2) vraća serijski broj koji predstavlja 2. februar 2009. godine.

  • Ako je argument mesec manji od 1, argument mesec oduzima taj broj meseci, plus 1, od prvog meseca u navedenoj godini. Na primer, DATE(2008,-3,2) vraća serijski broj koji predstavlja 2. septembar 2007.

 • Dan    Obavezno. Pozitivan ili negativan ceo broj koji predstavlja dan u mesecu od 1 do 31.

  • Ako je vrednost za dan veća od broja dana u navedenom mesecu, argument dan dodaje taj broj dana prvom danu u godini. Na primer, formula DATE(2008,1,35) vraća serijski broj koji predstavlja 4. februar 2008. godine.

  • Ako je vrednost za dan manja od 1, argument dan oduzima taj broj dana, plus jedan, od prvog dana navedenog meseca. Na primer, formula DATE(2008,1,-15) vraća serijski broj koji predstavlja 16. decembar 2007. godine.

Napomena: Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.447 dana nakon 1. januara 1900. Morate da promenite format broja (Oblikuj ćelije) da biste prikazali ispravan datum.

1. primer funkcije DATE

Sintaksa: DATE(godina,mesec,dan)

Na primer: =DATE(C2,A2,B2) kombinuje godinu iz ćelije C2, mesec iz ćelije A2 i dan iz ćelije B2 i stavlja ih u jednu ćeliju kao datum. Dolenavedeni primer prikazuje krajnji rezultat u ćeliji D2.

2. primer funkcije DATE

Morate da umetnete datume bez formule? Nema problema. Možete da umetnete trenutni datum i vreme u ćeliju ili možete da umetnete datum koji se ažurira. Takođe možete automatski popunjavati podatke u ćelijama radnog lista.

 1. Na kartici Početak u odeljku Broj izaberite stavku Dugački oblik datuma ili Kratki oblik datuma.

 2. Druga mogućnost je da kliknete desnim tasterom miša na ćelije koje želite da promenite i izaberete stavku Oblikuj ćelije ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+1. Na Mac računaru pritisnite kombinaciju tastera Ctrl i kliknite na ćelije (Command+1 na Mac računaru).

 3. Izaberite stavku Datum u meniju Kategorija.

 4. 3. Odaberite željene Lokalni standard (lokaciju) i format datuma.

 5. Više informacija o oblikovanju datuma potražite u članku Oblikovanje datuma na željeni način.

  Oblikovanje ćelije kao datum

Funkciju DATE možete da koristite da biste kreirali datum koji je zasnovan na datumu druge ćelije. Na primer, možete da koristite funkcije YEAR, MONTH i DAY da biste kreirali datum godišnjice koji je zasnovan na drugoj ćeliji. Recimo da je prvi radni dan zaposlenog 1.10.2016.; pomoću funkcije DATE možete da uspostavite datum pete godišnjice:

Izračunavanje datume na osnovu drugog datuma

 1. Funkcija DATE kreira datum.

  =DATE(YEAR(C2)+5,MONTH(C2),DAY(C2))

 2. Funkcija YEAR posmatra ćeliju C2 i izdvaja „2012”.

 3. Zatim „+5” dodaje 5 godina i uspostavlja „2017” kao godišnjicu u ćeliji D2.

 4. Funkcija MONTH izdvaja „3” iz ćelije C2. Time se „3” uspostavlja kao mesec u ćeliji D2.

 5. Funkcija DAY izdvaja „14” iz ćelije C2. Time se „14” uspostavlja kao dan u ćeliji D2.

Ako otvorite datoteku koja je došla iz drugog programa, Excel će pokušati da prepozna datume unutar podataka. Međutim, datumi ponekad nisu prepoznatljivi. Ovo je možda zato što brojevi ne podsećaju na tipičan datum ili zato što se podaci oblikuju kao tekst. Ako je to slučaj, možete da koristite funkciju DATE da biste informacije konvertovali u datume. Na primer, na sledećoj ilustraciji, ćelija C2 sadrži datum koji je u formatu: GGGGMMDD. Takođe je oblikovan kao tekst. Da biste ga konvertovali u datum, funkcija DATE se koristi zajedno sa funkcijama LEFT, MID i RIGHT.

Konvertovanje tekstualnih niski i brojeva u datume

 1. Funkcija DATE kreira datum.

  =DATE(LEFT(C2,4),MID(C2,5,2),RIGHT(C2,2))

 2. Funkcija LEFT posmatra ćeliju C2 i uzima prva 4 znaka sa leve strane. Time se „2014” uspostavlja kao godina konvertovanog datuma u ćeliji D2.

 3. Funkcija MID posmatra ćeliju C2. Počinje od 5. znaka i zatim uzima 2 znaka sa desne strane. Time se „03” uspostavlja kao mesec konvertovanog datuma u ćeliji D2. Pošto je oblikovanje ćelije D2 podešeno na Datum, „0” nije uključena u krajnji rezultat.

 4. Funkcija RIGHT posmatra ćeliju C2 i uzima prva 2 znaka počevši sa desne strane i pomerajući se nalevo. Time se „14” uspostavlja kao datum u ćeliji D2.

Da biste povećali ili smanjili datum za određeni broj dana, jednostavno dodajte broj dana u vrednost ili referencu na ćeliju koja sadrži datum ili oduzmite broj dana od nje.

U dolenavedenom primeru, ćelija A5 sadrži datum koji želimo da povećamo i smanjimo za 7 dana (vrednost u ćeliji C5).

Povećanje ili smanjenje datuma za određeni broj dana

Takođe pogledajte

Dodavanje ili oduzimanje datuma

Umetanje trenutnog datuma i vremena u ćeliju

Automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista

Funkcija YEAR

Funkcija MONTH

Funkcija DAY

Funkcija TODAY

Funkcija DATEVALUE

Funkcije datuma i vremena (referenca)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Sve Excel funkcije (abecednim redom)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×