Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DEC2BIN u programu Microsoft Excel.

Opis

Pretvara decimalni broj u binarni.

Sintaksa

DEC2BIN (broj, [mesta])

Sintaksa funkcije DEC2BIN ima sledeće argumente:

  • Broj    Obavezno. Decimalni ceo broj koji želite da konvertujete. Ako je broj negativan, važeće vrednosti mesta se zanemaruju, a funkcija DEC2BIN vraća binarni broj od 10 znakova (10 bita) u kojem je najznačajniji bit znaka. Preostalih 9 bitova predstavljaju red veličine. Negativni brojevi su predstavljeni zapisivanjem komplementa dvojke.

  • Mesta    Opcionalno. Broj znakova koje bi trebalo koristiti. Ako je argument mesta izostavljen, funkcija DEC2BIN koristi minimalan broj potrebnih znakova. Argument mesta je koristan za dopunjavanje vrednosti rezultata vodećim nulama.

Primedbe

  • Ako je < -512 ili ako je > 511, DEC2BIN daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument broj nije broj, DEC2BIN daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako DEC2BIN više znakova nego što je zadato argumentom mesta, funkcija daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument mesta ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako argument mesta nije broj, DEC2BIN daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument mesta nula ili negativan, DEC2BIN daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=DEC2BIN(9; 4)

Pretvara decimalni broj 9 u binarni sa 4 znaka.

1001

=DEC2BIN(-100)

Pretvara decimalni broj -100 u binarni

1110011100

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×