DEC2OCT (funkcija DEC2OCT)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DEC2OCT u programu Microsoft Excel.

Opis

Pretvara decimalni broj u oktalni.

Sintaksa

DEC2OCT(broj, [mesta])

Sintaksa funkcije DEC2OCT ima sledeće argumente:

  • Broj    Obavezno. Decimalni ceo broj koji želite da konvertujete. Ako je broj negativan, mesta se zanemaruju, a funkcija DEC2OCT vraća oktalni broj od 10 znakova (30 bita) u kojem je najznačajniji bit znaka. Preostalih 29 bitova predstavljaju red veličine. Negativni brojevi su predstavljeni zapisivanjem komplementa dvojke.

  • Mesta    Opcionalno. Broj znakova koje bi trebalo koristiti. Ako je argument mesta izostavljen, funkcija DEC2OCT koristi minimalan broj potrebnih znakova. Argument mesta je koristan za dopunjavanje vrednosti rezultata vodećim nulama.

Primedbe

  • Ako je number <-536.870.912 ili ako je broj > 536.870.911, DEC2OCT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument number nije broj, DEC2OCT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako DEC2OCT zahteva više znakova od mesta za znakove, vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument mesta ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako places nije broj, DEC2OCT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument places negativan, DEC2OCT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

=DEC2OCT(58; 3)

Pretvara decimalni broj 58 u oktalni

072

=DEC2OCT(-100)

Pretvara decimalni broj u oktalni.

7777777634

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×