Digitalni potpisi i certifikati

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sve više i više ljudi i organizacija koristi digitalne dokumente umesto papirnih da bi obavljali svakodnevne transakcije. Umanjivanjem zavisnosti od papirnih dokumenata, štitimo okolinu ili održavamo resurse planete. Digitalni potpisi podržavaju ovu promenu i obezbeđuju garanciju valjanosti i autentičnosti digitalnog dokumenta.

Više informacija potražite u članku Dodavanje ili uklanjanje digitalnog potpisa u Office datotekama.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Šta je to digitalni potpis?

Certifikat potpisa i autoritet za izdavanje certifikata

Garancije digitalnih certifikata

Šta je to digitalni potpis?

Digitalni potpis je elektronska, šifrovana oznaka potvrde verodostojnosti na digitalnim informacijama kao što su e-poruke, makroi ili elektronski dokumenti. Potpis potvrđuje da informacije potiču od potpisnika i da nisu promenjene.

Sledeća slika predstavlja primer linije za potpis.

Linija za potpis sa potpisom

Vrh stranice

Certifikat potpisa i autoritet za izdavanje certifikata

Certifikat potpisa     Da biste kreirali digitalni potpis, potreban vam je certifikat potpisa koji dokazuje identitet. Kada pošaljete digitalno potpisani makro ili dokument, takođe šaljete svoj certifikat i javni ključ. Certifikate izdaje autoritet za izdavanje certifikata i nije ih moguće opozvati, baš kao ni vozačku dozvolu. Certifikat obično važi godinu dana posle čega potpisnik mora da obnovi ili nabavi novi certifikat potpisa da bi se ustanovio identitet.

Napomena: Možete da saznate više o javni i privatni ključevi u ovom članku.

Autoritet za izdavanje certifikata (CA)     Autoritet za izdavanje certifikata je entitet sličan javnom beležniku. On izdaje digitalne certifikate, potpisuje certifikate da bi proverio njihovu valjanost i prati certifikate koji su opozvani ili su istekli.

Vrh stranice

Garancije digitalnih certifikata

Sledeći uslovi i definicije prikazuju koje garancije obezbeđuju digitalni potpisi.

  • Autentičnost     Potpisnik je potvrđen kao potpisnik.

  • Integritet     Sadržaj nije neovlašćeno promenjen nakon digitalnog potpisivanja.

  • Nemogućnost poricanja     Svim stranama se dokazuje poreklo potpisanog sadržaja. Poricanje predstavlja postupak potpisnika u kojem on poriče sve veze sa potpisanim sadržajem.

  • Overa     Potpisi u Microsoft Word, Microsoft Excel ili Microsoft PowerPoint datotekama na koje je bezbedni server vremenske oznake postavio vremensku oznaku u određenim okolnostima važe kao zakonska potvrda valjanosti.

Da biste dobili ove garancije, autor sadržaja mora digitalno potpisati sadržaj pomoću potpisa koji ispunjava sledeće kriterijume:

  • Digitalni potpis je važeći.

  • Certifikat povezan sa digitalnim potpisom je trenutni (nije istekao).

  • Potpisnik ili organizacija koja potpisuje, poznato i kao „izdavač“, pouzdani su.

    Važno: Smatra se da potpisani dokumenti koji imaju važeću vremensku oznaku imaju važeće potpise, bez obzira na starost potpisanog certifikata.

  • Certifikat povezan sa digitalnim potpisom izdavaču koji potpisuje izdao je pouzdani autoritet za izdavanje certifikata (CA).

Dijalog „Certifikat“

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×