Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ako biste hteli da navedete kako želite da izgleda tekst u publikaciji, možete promeniti opcije u dijalogu Font. Dostupnost pojedinih opcija zavisi od jezika i fontova koji su instalirani i omogućeni za uređivanje.

Opšte

Font omogućava vam da navedete font. Različiti fontovi imaju različite karakteristike, kao što su dostupne OpenType funkcije.

Stil fonta vam omogućava da navedete stil fonta, na primer podebljano ili kurziv. U polju izaberite stil fonta. Izbor se pojavljuje u polju Uzorak.

Veličina vam omogućava da navedete veličinu fonta u tačkama. Na listi izaberite veličinu fonta. Izbor se pojavljuje u polju Uzorak.

Boja fonta vam omogućava da navedete boju fonta i podvlačenje.

Efekti

Podvlačenje omogućava vam da podvučete tekst i promenite stil podvlačenja. Kliknite na dugme (nijedno) da biste uklonili podvlačenje.

Eksponentni tekst podiže izabrani tekst iznad osnovne linije i smanjuje mu veličinu fonta.

Indeksni tekst spušta izabrani tekst ispod osnovne linije i smanjuje mu veličinu fonta.

Precrtani tekst crta liniju preko izabranog teksta.

Mali veliki broj oblikovanja izabranog teksta kao velikih slova i smanjuje veličinu. Oblikovanje malih slova ne utiče na brojeve, interpunkciju, znakove koji nisu abecedno ili velika slova.

Velika slova oblikuje mala slova kao velika. Oblikovanje velikim slovima ne utiče na brojeve, znakove interpunkcije, znakove koji nisu slova, kao ni na velika slova.

Još efekata otvara dijalog Efekti oblikovanja teksta i omogućava vam pristup dodatnim opcijama teksta:

OpenType funkcije

Neki fontovi, na primer Gabriola i Calibri, podržavaju niz novih funkcija tako da običan tekst možete pretvoriti u finu tipografiju. Ako font koji odaberete ne podržava OpenType funkcije, ovaj odeljak će biti nedostupan.

Stil brojeva

  • Tabelarno oblikuje brojeve tako da svaki broj koristi isti broj piksela i ispravno se poravnava u formatu tabele.

  • Proporcionalno oblikuje brojeve tako da je broj piksela proporcionalan, na primer 0 može biti šira od 1.

  • Postavljanje i Stari stil postaviće brojeve na osnovnu liniju tako da svi zauzimaju vertikalnu poziciju ili će omogućiti brojevima da imaju različite pozicije, kao što je prikazano u ovom primeru:

    Primeri za stil brojeva „Stari stil“ i „Postavljanje“

Stilske naizmenično omogućava vam da izaberete alternativni izgled znakova koje ste izabrali (sve dok je dizajner fonta kreirao ove naizmenične znakove).

Ligature su veze između znakova, na primer između th ili ff koje dva znaka praktično pretvaraju u jedan. Standardne ligature koriste samo najčešće kombinacije slova. Ako dizajner fonta izradi i prošireni skup ligatura, one će se koristiti kad izaberete stavku Standardne i opcionalne ili Istorijske i standardne.

Stilizovana varijanta je složeni skup tipografskih stilova za izabrani font.

Swash omogućava ukrašavanje znakovima, često u obliku većih i više i blistavih serifa.

Podudarni naizmenično omogućava različiti izbori oblika za neke znakove u zavisnosti od konteksta znaka i dizajna izabranog fonta. Na primer „g“ može imati otvorenu ili zatvorenu petlju u donjem delu znaka.

Uzorak

Okvir Uzorak prikazuje pregled izabranog teksta ili uzorak teksta ako tekst nije izabran u navedenom fontu i sa tekstualnim efektima.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×