Dizajniranje prikaza optimizovanog za štampanje

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office InfoPath predloške obrazaca koji kreirate su dizajnirani za otvaranje i popunjavanje na mreži u programu InfoPath samu ili pomoću Veb pregledača. Međutim, korisnici mogu izabrati da odštampaju kopiju dovršenog obrasca za ličnu evidenciju ili svrhe arhiviranja. Zbog toga je preporučuje da proverite da li vaš predložak obrasca izgleda prihvatljivi kada se odštampa. Na primer, možda ćete želeti da biste se uverili da je kontrola u predlošku obrasca uklapaju u margine odštampane stranice i da je tekst na odštampanom obrascu čitljiv.

Pored toga, možete da koristite okno zadataka " Prikazi " da biste kreirali specijalnu verziju predloška obrasca – koji se zove prikaz za štampanje – koja je dizajnirana posebno za štampanje.

Ovaj članak objašnjava kako da dizajnirate prikaza za štampanje za predložak obrasca i drugih tehnika za kreiranje predložaka obrazaca za štampanje.

U ovom članku

Razlika između štampanja predloška obrasca i obrasca

Možete da odštampate predloška obrasca da biste stekli osnovni utisak prikazivanja kontrole i druge objekte na odštampanoj stranici ili da biste proverili postavke štampanja, kao što su zaglavlja ili podnožja. Kada štampate predloška obrasca sa režim dizajna, možda ćete videti određene stavke na odštampanom predlošku obrasca, kao što su dugmad, koja se zapravo ne vide kada korisnik odštampa obrazac zasnovan na predlošku obrasca.

Kada korisnici odštampaju obrazac zasnovan na predlošku obrasca, InfoPath podešava obrazac ili uklanja određene stavke koje nemaju smisla u odštampanom obliku. Na primer, tekst uputstva Umetni stavku koja se podrazumevano pojavljuje ispod ponavljajuće tabele neće se pojaviti na odštampanom obrascu. Nijedno će dugme kontrole, stavke okvira sa listom ili strelice za pomeranje, pošto te stavke gube njihova značenja na odštampanoj stranici.

Vrh stranice

Uvod u prikaze za štampanje

Iako predložaka obrazaca su dizajnirani za prikupljanje podataka obrasca u elektronskom obliku, možete da kreirate prikaz za štampanje, što je prikaz koji je dizajniran posebno za štampanje. Ovo je korisna kada želite da omogućite korisnicima da štampaju obrasce pomoću određenog rasporeda ili da odštampaju samo određene delove obrasca.

Ako vaš predložak obrasca sadrži više prikaza, možete da kreirate prikaz za štampanje za svaki prikaz. Alternativno, možete da odredite jedan prikaz za štampanje koja se primenjuje na sve prikaze u predlošku obrasca. Na primer, ako vaš predložak obrasca sadrži tri različita prikaza, možete kreirati prikaz za štampanje koji objedinjuje ključne informacije iz svakog prikaza u jednu odštampanu stranicu.

Da biste kreirali i povezali prikaz za štampanje sa postojećim prikazom, možete da koristite vezu Kreiraj verziju za štampanje za ovaj prikaz u oknu zadataka " Prikazi ". Kada kliknete na ovu vezu, InfoPath radi sledeće:

 • Kreira novi, prazan prikaz koji se zove verziju za štampanje imena, gde je ime ime prikaza na kom se zasniva prikaz za štampanje.

 • Prikaz za štampanje se povezuje sa prikazom na kome se zasniva. Ova veza snima u dijalogu Svojstva prikaza , na kartici Postavke štampanja . Na primer, pretpostavimo da ste kreirali prikaz za štampanje koja je zasnovana na odobrenje prikazu u predlošku obrasca. Kada korisnici kliknu na dugme Odštampaj u prikazu odobrenje , InfoPath štampa kliknu na Odobrenje verzije štampanje prikaza.

Nakon kreiranja prikaza za štampanje, možete da dizajnirate da odražava na način na koji želite da se pojavi kada se odštampa obrazac. To obično podrazumeva kopiranje i lepljenje kontrola iz druge prikaze u predlošku obrasca u prikaz za štampanje. Ako je potrebno, možete da zamenite određene kontrole za druge kontrole u prikaz za štampanje. Na primer, možda ćete zameniti okvira padajuće liste koje skriva stavke okvira sa listom podrazumevano uz standardni okvir sa listom za, koje se podrazumevano prikazuje stavke. Na ovaj sve stavke se prikazuju na odštampanom obrascu. Takođe možete da navedete prilagođene opcije štampanja prikaza za štampanje u dijalogu Svojstva prikaza , kao što su zaglavlja, podnožja i margine stranice.

Vrh stranice

Dizajniranje prikaza za štampanje koja je zasnovana na postojećem prikazu

Podrazumevano, kada korisnik štampa obrazac koji sadrži određeni prikaz za štampanje povezan sa tim, prikaz koji je trenutno prikazan na računaru korisnika se štampa. Ako kreirate prikaz za štampanje, InfoPath odštampati taj prikaz umesto trenutnog prikaza. Sve postojeće prikaze možete da označite kao prikaz za štampanje. Sledeća procedura objašnjava kako da koristite postojeći prikaz kao osnovu za prikaz za štampanje.

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljanje prikazima.

 2. Na listi izaberite prikaz , u oknu zadataka Prikazi kliknite na prikaz za koji želite da kreirate prikaz za štampanje.

 3. U okviru Radnjeizaberite stavku Kreiraj verziju za štampanje za ovaj prikaz.

 4. U dijalogu Kreiraj verziju za štampanje , otkucajte ime za prikaz za štampanje i zatim kliknite na dugme u redu.

 5. U oknu zadatka Prikazi , kliknite dvaput na prikaz za štampanje.

 6. U dijalogu Svojstva prikaza izaberite opcije koje želite na karticama Postavke štampanja i Podešavanje stranice , a zatim kliknite na dugme u redu. Na primer, može da odredite podrazumevane postavke margina za prikaz za štampanje ili da dodate zaglavlja ili podnožja.

 7. Da biste se prebacili u originalni prikaz, u oknu zadataka Prikazi kliknite na ime prikaza na listi Izbor prikaza .

 8. Da biste izabrali sve u prikazu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + A.

 9. Da biste kopirali selekciju u ostavu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C.

 10. Da biste se prebacili u prikaz za štampanje, u oknu zadataka Prikazi kliknite na ime prikaza na listi Izbor prikaza .

 11. Da biste nalepili selekciju iz originalnog prikaza u prikaz za štampanje, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + V.

 12. Izbrišite sve kontrole ili elemente rasporeda da ne treba, ili da biste dodali dodatne kontrole.

  Savet: Da biste brzo utvrdili da li kontrola i drugih elemenata dizajna može da stane na odštampanu stranicu, možete da prikažete Vodič za širinu stranice duž desne strane predloška obrasca tako što ćete kliknuti Vodič za širinu stranice u meniju Prikaz . Vodič za širinu stranice se prikazuje kao isprekidane vertikalne linije u predlošku obrasca. Linija ukazuje na kojoj se nalazi desne margine odštampane stranice, na osnovu podrazumevanog štampača za vaš računar.

 13. Da biste dodali prelome stranica u prikaz za štampanje, kliknite na mesto na koje želite da biste započeli novu stranicu, a zatim u meniju Umetanje izaberite stavku Prelom stranice.

  Napomena: Prelom stranice se prikazuje kao isprekidana horizontalna linija u predlošku obrasca. Ako pregledate predložak obrasca, nećete videti ovu isprekidane linije ili neki drugi indikator preloma stranice. Da biste videli kako će prelom stranice uticati na odštampane obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca, izaberite stavku Pregled pre štampanja Slika dugmeta na standardnoj traci sa alatkama.

Vrh stranice

Dizajniranje prikaza za štampanje za Word

Ako ste napredni dizajner obrasca koji razume XML tehnologije, dodavanje štampanje prikaza za čarobnjak za Word možete da koristite da biste kreirali zasnovane na Microsoft Office Word prikaz za štampanje koja se štampa obrazac podatke direktno iz programa Word. Ovo vam omogućava da iskoristite prednosti opseg štampanja funkcije koje su dostupne u programu Word. Da biste to uradili, morate da imate pristup za postojeću datoteku XSL transformacija (XSLT) koji transformacija podatke u predložak obrasca u formatu koji odgovara štampanju iz programa Word. Kada korisnik štampa obrazac koji sadrži zasnovane na Word prikaza za štampanje, podaci u obrascu štampa direktno iz programa Word. XSLT datoteka mora biti kreirana pomoću Microsoft Office Word 2003 ili Microsoft Office Word 2007.

Napomena: Da biste saznali više o kreiranju XSLT datoteke, pogledajte da na Microsoft Office InfoPath 2003 Software Development Kit (SDK). SDK sadrži alatku koja se naziva InfoPath čarobnjak za Word, koja vam omogućava da koristite Word 2003 ili Word 2007 da biste odštampali InfoPath podataka obrasca. Da biste pronašli u programu InfoPath 2003 SDK, pogledajte odeljak Takođe pogledajte .

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljanje prikazima.

 2. U okviru Radnjeu oknu zadataka Prikazi kliknite na dugme Dodaj prikaz za štampanje za Word.

 3. Sledite uputstva u prikazu štampanje Dodavanje za čarobnjak za Word da biste naveli XSLT datoteku koju želite da koristite na osnovu Word prikaza za štampanje.

 4. Na listi izaberite prikaz , u oknu zadataka Prikazi kliknite na prikaz za koju želite da označite zasnovane na Word prikaz za štampanje, a zatim izaberite stavku Svojstva prikaza.

 5. Izaberite karticu Postavke štampanja .

 6. Na listi Izaberite postojeći prikaz koji ćete koristiti prilikom štampanja ovog prikaza kliknite na osnovu Word prikaz za štampanje.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×