Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U programu Word možete lako da dodate citate kada pišete dokument gde treba da citirate izvore, kao što je istraživanje. Citati mogu da se dodaju u različitim formatima, uključujući APA, Čačak-style, gost, IEEE, ISO 690 i nestao. Posle toga možete da kreirate bibliografiju izvora koje ste koristili za pisanje papira.

Da biste dodali citat u dokument, prvo dodajte izvor koji ste koristili.

Dodavanje novog citata i izvora u dokument

 1. Na kartici reference , u grupi citati & Bibliografija kliknite na strelicu pored stavke stil i izaberite stil koji želite da koristite za citat i izvor. Na primer, dokumenti društvenih nauka obično koriste. ili APA stilove za citate i izvore.

  Opcija „APA stil“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. Kliknite na kraj rečenice ili fraze koju želite da citirate. 

 3. Na kartici referenca kliknite na dugme Umetni citat , a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali izvorne informacije, izaberite stavku Dodaj novi izvor, a zatim u dijalogu Kreiranje izvora kliknite na strelicu pored stavke Tip izvorai izaberite tip izvora koji želite da koristite (na primer, odeljak knjige ili Veb lokacija).

  • Izaberite stavku Dodaj novi čuvar mesta da biste dodali čuvar mesta kako biste kasnije mogli da kreirate citat i unesete informacije o izvoru. Pored izvora čuvara mesta u dijalogu „Upravljanje izvorima“ pojaviće se znak pitanja.

 4. Ako ste odabrali da dodate izvor, unesite detalje za izvor. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži sva polja bibliografije da biste dodali više informacija o izvoru.

 5. Kad završite, kliknite na U redu. Izvor se dodaje kao citat na mestu koje ste izabrali u dokumentu.

Kada dovršite ove korake, citat se dodaje na listu dostupnih citata. Kada sledeći put budete citirati ovu referenca, ne morate ponovo da ga kucate. Samo Dodajte citat u dokument. Kada dodate izvor, možda će vam biti potrebno da kasnije izvršite promene. Da biste to uradili, pogledajte članak Uređivanje izvora.

Napomene: 

 • Ako ste dodali čuvar mesta i želite da ga zamenite tekstom citata, pogledajte članak Uređivanje izvora.

 • Ako odaberete stil GOST ili stil ISO 690 za izvore, a citat nije jedinstven, godini dodajte slovo abecede. Na primer, citat treba da izgleda ovako: [Paster, 1848a].

 • Ako ste odabrali stil ISO 690 – numerička referenca, a citati se i dalje ne pojavljuju uzastopno, morate ponovo da kliknete na stil ISO 690 i pritisnete taster ENTER da biste ispravno rasporedili citate.

Dodavanje citata u dokument

 1. Kliknite na kraj rečenice ili fraze koju želite da citirate, a zatim na kartici reference , u grupi citati & Bibliografija izaberite stavku Umetni citate.

 2. Sa liste citata u okviru Umetni citatizaberite citat koji želite da koristite.

  Lista citata se prikazuje iz dugmeta „Umetni citat“

Pronalaženje izvora

Lista izvora koje koristite može postati veoma dugačka. Ponekad ćete možda morati da tražite izvor koji ste naveli u drugom dokumentu.

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

  Ako otvorite novi dokument koji još ne sadrži citate, svi izvori koje ste koristili u prethodnim dokumentima pojaviće se u okviru Glavna lista.

  Ako otvorite dokument koji sadrži citate, izvori tih citata pojavljuju se u okviru Trenutna lista. Svi izvori koje ste citirali u prethodnim dokumentima ili u trenutnom dokumentu pojavljuju se u okviru Glavna lista.

 2. Da biste pronašli određeni izvor, postupite na neki od sledećih načina:

  • U polju sortiranje, sortirate po autoru, naslovu, imenu oznake citata ili godini, a zatim potražite željeni izvor na listi rezultata.

  • U polje Pretraži upišite naslov ili autora izvora koji želite da pronađete. Lista će se dinamički suziti da bi odgovarala pojmu pretrage.

Napomena: U dijalogu Upravljanje izvorima možete da kliknete na dugme Potraži da biste izabrali drugu glavnu listu sa koje možete uvesti nove izvore u dokument. Na primer, možete se povezati sa datotekom na deljenom serveru, računaru ili serveru kolege istraživača ili na Veb lokaciji koju hostuje univerzitet ili istraživačka institucija.

Uređivanje izvora

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. U dijalogu Menadžer izvora , u okviru master liste ili trenutne listeizaberite izvor koji želite da uredite, a zatim kliknite na dugme Uredi.

  Napomena: Da biste uredili čuvar mesta za dodavanje informacija o citata, izaberite čuvar mesta sa trenutne liste i kliknite na dugme Uredi.

 3. U dijalogu Uređivanje izvora izvršite željene promene i kliknite na dugme u redu.

  Dijalog „Uređivanje izvora“

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×