Dodavanje funkcija u Access izraze

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Access ima mnogo ugrađenih funkcija koje možete koristiti za izradu izraza. Ako ste pročitali članak Izrada izraza, možda se sećate da su funkcije samo jedan od mogućih sastavnih elemenata izraza. Međutim, ne možete uraditi mnogo toga sa izrazima ukoliko ne naučite kako da dodajete funkcije u njih.

Napomena: Možete da koristite i napravio funkcije u izrazima, ali ako znate kako da kreirate one, moguće je da ne morate članak poput ove! Možda samo pogledajte listu svih dostupnih funkcija programa Access.

Prvo, evo nekoliko osnovnih stvari u vezi sa korišćenjem funkcija:

 • Da biste koristili funkciju, otkucajte njenu ključnu reč, otvorenu zagradu, argumente (vrednosti) koje želite da pošaljete, a zatim zatvorenu zagradu.

 • Nekim funkcijama nisu potrebni argumenti, ali drugima je potrebno nekoliko i u tom slučaju ih razdvojite zarezima.

 • Argumenti funkcija mogu biti identifikatori, konstante ili druge funkcije. Ove sastavne elemente dodatno možete kombinovati pomoću standardnih matematičkih operatora (kao što su +, -, * ili /) odnosno operatorima za poređenje (kao što su <, > ili =).

 • Funkcije uzimaju sve informacije koje obezbedite kao argumente, pokreću neki kôd u pozadini, a zatim vraćaju vrednost na tačno mesto na kom ste otkucali funkciju. Drugim rečima, možete biti programer bez obavljanja programiranja!

Zvuči zastrašujuće? Nije zaista. Možda će vam pomoći primer ili dva:

Primer korišćenja funkcije IIf u izrazu.

Ovaj izraz se sastoji samo od funkcija IIf (zeleni znakova). Imajte u vidu zeleni zareze odvajanje tri argumenta. U ovom primeru, koristimo funkciju IIf da poredite polje pod imenom krajni rok na današnji datum. Ako je polje krajni rok veće od ili jednako je današnji datum, ona će vraća nisku „U redu”; u suprotnom, ona se vratiti „Kasni”.

 • Prvi argument funkcije IIf je logički uslov koji se sastoji od identifikator za polje krajni rok (u narandžasto), nekoliko operatori za poređenje (u crveno), a funkcija Date (plavom), koja zahteva nema argumente.

 • Drugi i treći argument funkcije IIf su konstante niske (crno) koje se moraju postaviti među navodnike. Ova dva argumenta mogu biti i funkcije odnosno izrazi koji vraćaju brojeve ili tekst.

Izraz kao što je ovaj možete između ostalog koristiti u okviru za tekst u obrascu ili prikazu, odnosno u izračunatom polju u tabeli.

Evo drugog primera koji koristi funkciju u izrazu za kreiranje tekstualne niske:

Primer korišćenja funkcije Left u izrazu.

Ovde izraz počinje konstantom niske (crno).

 • Znak „ampersand“ (crveno) predstavlja operator spajanja koji se koristi za spajanje niski.

 • Ostalo funkcija (u zeleno) uzima dva argumenta:

  • Identifikator polja (narandžasto) i

  • Konstantu celog broja (crno). U ovom slučaju želimo samo poslednja dva znaka levo u polju, tako da ćemo uneti broj 2.

Ako je polje „ProductCode“ sadržalo „CD22035“, rezultati izraza bi bili „Prefix: CD“.

Želite više informacija o izrazima i funkcijama?

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×