Access ima mnogo ugrađenih funkcija koje možete da koristite za pravljenje izraza. Ako ste pročitali Kreiranje izraza, možete se seжati da su funkcije samo jedan od mogućih sastojaka u izrazu. Međutim, ne možete da uradite previše sa izrazima, a da ne naučite kako da im dodate funkcije.

Napomena:  Možete da koristite i prilagođene funkcije u izrazima, ali ako znate kako da ih kreirate, možda vam nije potreban članak kao što je ovaj! Možda tražite listu svih dostupnih Access funkcija.

Prvo, evo nekoliko osnovnih stvari o korišćenju funkcija:

 • Da biste koristili funkciju, otkucajte njenu ključnu reč, otvorenu zagradu, argumente (vrednosti) koje želite da pošaljete, a zatim zatvorite zagrade.

 • Neke funkcije ne trebaju argumente, ali drugi zahtevaju nekoliko, u kom slučaju ih razdvajaju zarezima.

 • Argumenti funkcije mogu da budu identifikatori, konstante ili druge funkcije. Ove sastojke možete dalje da kombinujete pomoću standardnih matematičkih operatora (kao što su +,-, * ili/) ili operateri za poređenje (kao što su <, > ili =).

 • Funkcije uzimaju bilo koje informacije koje navedete kao argumente, pokrenu neki kôd u pozadini, a zatim daju vrednost na tačno mesto gde ste otkucali funkciju. Drugim rečima, možete da budete programer bez ikakvog programiranja!

Zvuиi zastraљujuжe? To nije. Možda primer koji će vam pomoći:

Primer korišćenja funkcije IIf u izrazu.

Ovaj izraz je potpuno napravljen od funkcije IIf (zelenih znakova). Imajte u vidu da zeleni zarezima razdvajaju tri argumenta. U ovom primeru, koristimo funkciju IIf za poređenje polja pod imenom "Duedatumu" za današnji datum. Ako je polje "DueDate" veće od datuma ili jednak datumu, to će vratiti nisku "u redu"; u suprotnom, on će vratiti "zakasnelo".

 • Prvi argument funkcije IIf je logičan test koji se sastoji od identifikatora za polje za DueDate (u narandžastoj), nekoliko operatora poređenja (u crvenom) i funkcije date (u plavom), što ne zahteva argumente.

 • Drugi i treći argumenti funkcije IIf su konstante niske (u Crnoj), koja mora da se nalazi u navodnicima. Ova dva argumenta mogu da budu i funkcije ili izrazi koji vraćaju brojeve ili tekst.

Možete da koristite izraz kao što je ovaj u okviru za tekst u obrascu ili prikazu ili u izračunatom polju u tabeli, pored ostalih mesta.

Evo još jednog primera koji koristi funkciju u izrazu za kreiranje tekstualne niske:

Primer korišćenja funkcije Left u izrazu.

Ovde, izraz počinje sa konstantom niske (u Crnoj).

 • "Ampersand" (crno) je operator spajanja, koji se koristi za spajanje niski.

 • Funkcija LEFT (u zelenom) preduzima dva argumenta:

  • Identifikator polja (Narandžasta) i

  • Ceo broj konstanti (u Crnoj). U ovom slučaju, samo želimo dve krajnje leve znakove na polju, pa ćemo uneti 2.

Ako polje "proizvodno" sadrži "CD22035", rezultati ovog izraza bi bili "Prefiks: CD".

Želite više informacija o izrazima i funkcijama?

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×