Pored raznih kontrola obrazaca, računar sadrži mnoge ActiveX koje su instalirali Excel i drugi programi, kao što su Calendar Control 12.0 i druge Windows Media Player. Kada instalirate nove ActiveX kontrole, instalacioni program za kontrole obično registruje svaku kontrolu na računaru, što je čini dostupnim za korišćenje iz Excel. Ako se kontrola ne pojavljuje na listi, morate ručno da je registrujete.

Važno: 

 • Ne mogu ActiveX sve kontrole direktno na radnim listovima; neke mogu da se koriste samo u korisničkim Visual Basic Microsoft aplikacija (VBA). Kada radite sa ovim kontrolama, Excel prikazuje poruku Nije moguće umetnuti objekat ako pokušate da ih dodate u radni list.

 • Morate da omogućite karticu Projektuj na traci da biste mogli da radite sa ActiveX kontrolama. Više informacija potražite u članku Prikaz kartice „Projektovanje“.

 1. Na kartici Projektuj, u grupi Kontrole izaberite stavku Umetanje ,ActiveX zatim u okviru ActiveX Kontrole izaberite kontrolu ili izaberite stavku Još kontrola da biste prikazali sve dostupne kontrole ActiveX kontrole, a zatim izaberite kontrolu.

  ActiveX kontrole na traci
 2. Kliknite na lokaciju radnog lista na kojoj želite ActiveX se pojavi kontrola.

  • Da biste uredili kontrolu, uverite se da ste u režimu za dizajniranje. Na kartici Projektovanje, u grupi Kontrole uključite Režim za dizajniranje.

   Režim za dizajniranje na traci
  • Da biste naveli svojstva kontrole, na kartici Projektante, u grupi Kontrole izaberite stavku Svojstva.

   Savet: Možete i da kliknete desnim tasterom miša na kontrolu, a zatim izaberete stavku Svojstva.

   Pojavljuje se dijalog Svojstva. Za detaljne informacije o svakom svojstvu izaberite svojstvo, a zatim pritisnite taster F1 da biste prikazali Pomoć za Visual Basic o tome. Takođe možete da otkucate ime svojstva u polju Visual Basic Pretraga pomoći.

 1. Kliknite na ActiveX koju želite da registrujete.

 2. Uverite se da ste u režimu za dizajniranje. Na kartici Projektovanje, u grupi Kontrole uključite Režim za dizajniranje i Slika dugmeta.

 3. Na kartici Projektuj, u grupi Kontrole izaberite stavku Umetanje ,a zatim u okviru ActiveX Kontroleizaberite stavku Još kontrola.

  ActiveX kontrole na traci
 4. Na dnu dijaloga Još kontrola izaberite stavku Registruj prilagođeno.

 5. U dijalogu Registrovanje prilagođene kontrole pronađite fasciklu koja sadrži kontrolnu datoteku (.ocx oznaka tipa datoteke) ili datoteku biblioteke dinamičkih veza (.dll oznaka tipa datoteke) za kontrolu koju želite da registrujete.

 6. Izaberite datoteku za kontrolu, a zatim kliknite na dugme Otvori.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

(ActiveX kontrole)

obrazaca,

Kancelarija datotekama

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×