Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Povezana tabela je Excel tabela koja sadrži vezu ka tabeli u modelu podataka. Prednost kreiranja i održavanja podataka u Excel tabeli, umesto uvoza podataka iz datoteke, jeste to što možete nastaviti da uređujete vrednosti u Excel radnom listu, dok koristite povezanu tabelu u modelu podataka kao osnovu za izveštaj izvedene tabele ili izvedenog grafikona.

Dodavanje povezane tabele je lako kao izbor opsega i izbor stavke Dodaj u model podataka. Takođe je dobro oblikovati opseg kao tabelu, a zatim mu dati odgovarajuće ime. Mnogo je lakše izvršiti izračunavanja i upravljati relacijama pomoću imenovanih povezanih tabela.

Pratite ove korake da biste povezati podatke sa tabelom:

 1. Izaberite opseg redova i kolona koje želite da koristite u povezanoj tabeli.

 2. Oblikujte redove i kolone kao tabelu:

  • Izaberite stavku Početak > oblikuj kao tabelu, a zatim izaberite stil tabele. Možete da odaberete bilo koji stil, ali obavezno uvek izaberite stavku Moja tabela ima zaglavlja. Ako tabela nema zaglavlja, razmislite o tome da ih odmah kreirate. U suprotnom, Excel će koristiti proizvoljna imena (kolona1, kolona2 i tako dalje) koja ne izražavaju smislene informacije o sadržaju kolone.

  • Dajte ime tabeli. U prozoru programa Excel izaberite stavku Dizajn alatki za tabele. U grupi Svojstva otkucajte ime tabele.

 3. Postavite kursor na bilo koju ćeliju u tabeli.

 4. Kliknite Power Pivot > dodaj u model podataka da biste kreirali povezanu tabelu. U prozoru Power Pivot videćete tabelu sa ikonom veze koja ukazuje na to da je tabela povezana sa izvornom tabelom u programu Excel:

  Ikona povezane tabele

 5. Ako model već sadrži tabele, onda postoji još samo jedan korak. Trebalo bi da kreirate relaciju između nove tabele koju ste upravo dodali i drugih tabela u modelu. Uputstva potražite u članku Kreiranje relacije između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama .

Ako radna sveska prethodno nije sadržala jednu, sada ima model podataka. Model se kreira automatski kada kreirate relaciju između dve tabele ili izaberete stavku Dodaj u model podataka u programskom Power Pivot. Da biste saznali više, pogledajte članak Kreiranje modela podataka u programu Excel.

Sada kada imate povezanu tabelu, možete da uredite bilo koju ćeliju na radnom listu, uključujući dodavanje i uklanjanje redova i kolona. Model podataka u programskom Power Pivot će se odmah sinhronizovati. 

Imena tabela su izuzetak. Ako preimenujete tabelu u programu Excel, moraćete ručno da ažurirate tabelu u programu Power Pivot.
 

Savet: Da biste radili u uputstvu da biste saznali više o povezanim tabelama, pogledajte uputstvo: Uvoz podataka u Excel i Kreiranje modela podataka.

Sinhronizovanje promena između tabele i modela

Povezana tabela je podrazumevano aktivna veza koja traje između opsega ili imenovane tabele koja sadrži vrednosti podataka i modela podataka koji podstiče izveštaj. Ako dodate ili uklonite podatke ili preimenujete kolone i tabele, model podataka će se automatski ažurirati.

U nekim slučajevima, možda ćete želeti da kontrolišete ponašanje ažuriranja. Prebacite se na režim ručnog ažuriranja pomoću programskog dodatka Power Pivot.

Pratite ove korake da biste se prebacili na režim ručnog ažuriranja:

 1. Uverite se da je radna sveska koja sadrži povezanu tabelu otvorena u programu Excel.

 2. Otvorite prozor Power Pivot prozor.

 3. Na karticama na dnu kliknite na povezanu tabelu. Sve povezane tabele označene su malom ikonom veze pored imena tabele.

 4. Na traci na vrhu izaberite stavku Povezana tabela.

 5. U režimu ažuriranja odaberite stavku Ručno iliAutomatsko. Automatsko je podrazumevana vrednost. Ako se prebacite na opciju Ručno, ispravke će se pojaviti samo kada koristite komande Ažuriraj sve ili Ažuriraj izabrane na traci Povezana tabela u prozoru programa Power Pivot – ili komandu Ažuriraj sve na Power Pivot traci u programu Excel.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×