Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Povezana tabela je Excel koja sadrži vezu ka tabeli u modelu podataka. Prednost kreiranja i održavanja podataka u Excel tabeli, umesto uvoza podataka iz datoteke, jeste to što možete da nastavite sa uređivanjem vrednosti u Excel radnom listu, dok povezanu tabelu koristite u modelu podataka kao osnovu izvedene tabele, Izvedeni grafikon ili Power View izveštaja.

Dodavanje povezane tabele je lako kao izbor opsega i izbor stavke Dodaj u model podataka. Takođe je dobro oblikovati opseg kao tabelu i zatim mu dati odgovarajuće ime. Izračunavanja i upravljanje relacijama je mnogo lakše izvršiti pomoću imenovanih povezanih tabela.

Pratite ove korake da biste povezati podatke sa tabelom:

 1. Izaberite opseg redova i kolona koje želite da koristite u povezanoj tabeli.

 2. Oblikujte redove i kolone kao tabelu:

  • Izaberite stavke > Oblikuj kao tabelu, a zatim izaberite stil tabele. Možete da odaberete bilo koji stil, ali uvek morate da izaberete stavku Moja tabela ima zaglavlja. Ako tabela nema zaglavlja, razmislite o tome da ih napravite odmah. U suprotnom Excel koristiti proizvoljna imena (kolona1, kolona2 i tako dalje) koja ne znače smislena informacija o sadržaju kolone.

  • Dajte ime tabeli. U prozoru Excel izaberite stavku Alatke za tabele – Dizajn. U grupi Svojstva otkucajte ime tabele.

 3. Postavite kursor na bilo koju ćeliju u tabeli.

 4. Izaberite Power Pivot > dodaj u model podataka da biste kreirali povezanu tabelu. U prozoru Power Pivot tabelu sa ikonom veze koja ukazuje na to da je tabela povezana sa izvornom tabelom u programu Excel:

  Ikona povezane tabele

 5. Ako model već sadrži tabele, onda je još samo jedan korak. Trebalo bi da napravite relaciju između nove tabele koju ste upravo dodali i drugih tabela u modelu. Uputstva ćete videti u temi Kreiranje relacije između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama.

Ako radna sveska prethodno nije sadržao jednu, sada ima model podataka. Model se pravi automatski kada kreirate relaciju između dve tabele ili izaberete stavku Dodaj u model podataka u programu Power Pivot. Da biste saznali više, pogledajte kreiranje modela podataka u programu Excel.

Sada kada imate povezanu tabelu, možete da uredite bilo koju ćeliju na radnom listu, uključujući dodavanje i uklanjanje redova i kolona. Model podataka u programu Power Pivot će se odmah sinhronizovati. 

Imena tabela su izuzetak. Ako preimenujete tabelu u programu Excel, morate ručno da ažurirate tabelu u programu Power Pivot.
 

Savet: Da biste saznali više o povezanim tabelama, pogledajte uputstvo: Uvoz podataka u tabele Excel i Pravljenje modela podataka.

Sinhronizovanje promena između tabele i modela

Povezana tabela je podrazumevano aktivna veza koja postoji između opsega ili imenovane tabele koja sadrži vrednosti podataka i modela podataka koja pogoni izveštaj. Ako dodate ili uklonite podatke ili preimenujete kolone i tabele, model podataka će se automatski ažurirati.

U nekim slučajevima, možda ćete želeti da kontrolišete ponašanje ažuriranja. Prebacite se na režim ručnog ažuriranja pomoću programnog dodatka Power Pivot.

Pratite ove korake da biste se prebacili na režim ručnog ažuriranja:

 1. Proverite da li je radna sveska koja sadrži povezanu tabelu otvorena Excel.

 2. Otvorite prozor Power Pivot prozor.

 3. Na karticama na dnu kliknite na povezanu tabelu. Sve povezane tabele označene su malom ikonom veze pored imena tabele.

 4. Na traci na vrhu izaberite stavku Povezana tabela.

 5. U režimu ažuriranja odaberite stavku Ručno ili Automatsko. Automatsko je podrazumevana vrednost. Ako se prebacite na opciju Ručno, ispravke će se pojaviti samo kada koristite komande Ažuriraj sve ili Ažuriraj izabrane na traci Povezana tabela u prozoru programa Power Pivot – ili kada koristite komandu Ažuriraj sve na Power Pivot traci u programu Excel.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×