Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste pomogli korisnicima da razumeju namenu vašeg obrasca i da bi lakše uspešno, možete da ga popunite možete da dodate tekst pomoći u predložak obrasca.

Ovaj članak objašnjava kako da utvrdi najbolji tip teksta pomoći za predložak obrasca, uzimajući u obzir faktore kao što je tip predloška obrasca koji kreirate, publici, kako vaš predložak obrasca će biti široko, i da li će korisnici popunjavati obrasce na osnovu vaše predložak obrasca pomoću Veb pregledača.

U ovom članku

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u Microsoft Office InfoPath 2007, možete odabrati da dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke funkcije nisu dostupne. Na primer, prilagođenim oknima zadataka, koji se često koriste za prikazivanje prilagođenog teksta pomoći, nisu podržane u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem. Da biste dodali pomoći u predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, razmotrite alternativna da biste dodali pomoć, kao što su Korišćenje uslovno oblikovanje za prikaz kontekstualne pomoći.

Vrh stranice

Vrste pomoći

U zavisnosti od složenosti predloška obrasca i potreba vaših korisnika, možete da dodate različite tipove teksta pomoći, koristeći različite procedure. U zavisnosti od predloška obrasca, možete da koristite više od jednog tipa teksta pomoći u predložak obrasca. Sledi lista uobičajenih načina za prikazivanje teksta pomoći u predložak obrasca:

 • Prikaz pomoći    Kreirate zasebne prikaz da biste prikazali tekst pomoći kada želite da obezbedite detaljna uputstva za korisnike. Možete da kreirate prikaz pomoći koji sadrži samo tekst pomoći ili možete da duplirate kontrole koje ste dodali u podrazumevani prikaz predloška obrasca i njima dodate tekst pomoći. Dodavanjem kontrola u tekst pomoći, obezbedite Alternativni prikaz za popunjavanje obrasca – koja sadrži kontekstualnu pomoć za svakog odeljka ili kontrole. Ovo je korisno pristup kada publici sadrži nove korisnike kojima je potrebna dodatna pomoć, i Iskusni korisnici, koji već znate kako da popunite obrazac.

  Savet: Pošto predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem ne podržavaju prilagođena okna zadataka, korišćenje prikaza pomoći za prikazivanje teksta pomoći je pogodna alternativa prilagođenim oknima zadataka.

 • Prilagođeno okno zadataka    Prilagođeno okno zadataka je HTML datoteka čiji se sadržaj prikazuje u InfoPath oknu zadataka kada korisnik popunjava obrazac. Možete da navedete samo jedna HTML datoteka se otvara u podrazumevani prilagođeno okno zadataka za predložak obrasca, ali možete da dodate još HTML datoteka u predložak obrasca kao datoteke resursa, a zatim kreirajte hiperveze između njih. Samo HTML datoteke mogu se prikazati u prilagođenim oknima zadataka. Prilagođena okna zadataka mogu da pruže specifične za obrazac komande i sadržaj pomoći. Možete da dodate HTML datoteka direktno predloška obrasca, tako da korisnici mogu da prikažu prilagođeno okno zadataka pomoć čak i dok su popunjavanje obrasca van mreže ili prilagođeno okno zadataka možete da povežete sa HTML datoteku koja je uskladištena na drugoj lokaciji. Na primer, ako planirate da često ažurirate sadržaj pomoći, ali ne želite da objavite predložak obrasca svaki put kada se ažuriranje se upućuje na HTML datoteka pomoći, to je dobra ideja za skladištenje HTML datoteku na drugoj lokaciji i vezu da biste ga iz prilagođenog okna zadataka. Ne zaboravite da predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem ne podržavaju prilagođena okna zadataka, tako da bi trebalo da kreirate prilagođeno okno zadataka samo za obrasce koji su popunjavati u programu InfoPath.

 • Uslovno oblikovanje     Možete da koristite uslovno oblikovanje da biste naveli različite opcije oblikovanja za kontrolu koji su zasnovani na uslove koji se javljaju u obrascu. Ako su određeni uslovi tačni kada korisnik popunjava obrazac, uslovno oblikovanje se primenjuje. Kada dodate tekst pomoći u odeljak u predlošku obrasca i dodavanje uslovnog oblikovanja da odeljka, dozvolite korisnika da biste prikazali ili sakrili kontekstualne tekst pomoći za odeljka ili kontrola po potrebi, bez prebacivanje između prikaza. Ovo je koristan način za pružanja liniji pomoći za određene odeljke ili kontrole za korisnike koji žele pomoć.

 • Spoljna pomoć     Da dodate vezu ka spoljnoj datoteci, kao što je HTML datoteka na Veb lokaciji. Na primer, ako Web lokacija tehničke podrške za vašu organizaciju sadrži na Veb stranicu za pokretanje sesije uživo razgovor sa stručnjakom iz tehničke podrške, možete dodati hipervezu u predlošku obrasca koja omogućava korisnicima da biste otvorili stranicu svojih Veb pregledača. Ovaj pristup je koristan prilikom dizajniranja predloška obrasca za drugo odeljenje u vašoj organizaciji, a to odeljenje ima najviše kvalifikacija da korisnicima pruži pomoć i tehničku podršku.

 • InfoPath sistem pomoći za korisnike koji popunjavaju obrasce     InfoPath sadrži namenski sistem pomoći za korisnike koji popunjavaju obrasce. Tako što ćete učestalost korisnicima da pritisnete taster F1 dok popunjavaju obrazac, koje im omogućavaju da pristup ove teme pomoći o standardnom InfoPath funkcionalnošću. Koristite ovaj pristup za obrasce koje korisnici popunjavaju samo pomoću programa InfoPath.

Vrh stranice

Kreiranje prikaza da biste prikazali pomoć

Da biste kreirali zaseban prikaz u predlošku obrasca za korisnike za prikaz pomoći za popunjavanje obrasca, potrebno je da prvo kreirate prikaz pomoći za predložak obrasca, a zatim dodajte dugme na podrazumevani prikaz obrasca koje korisnici mogu da kliknu da bi pristupili prikazu pomoći.

Kreiranje prikaza pomoći

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljanje prikazima.

 2. U okviru Radnje u oknu zadataka " Prikazi ", kliknite na dugme Dodaj novi prikaz.

 3. U polju ime novog prikaza otkucajte ime za prikaz pomoći, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Na primer, otkucajte pomoći.

 4. U predlošku obrasca kliknite na prikaz koji ste upravo dodali i otkucajte ili nalepite tekst pomoći koji želite.

 5. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 6. U oknu zadatka kontrole , kliknite na dugme.

 7. Kliknite desnim tasterom miša na dugme koje ste dodali, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Dugme svojstva .

 8. Izaberite karticu Opšte postavke .

 9. U polju oznake otkucajte oznaku za dugme. Na primer, otkucajte vratili u obrazac.

 10. Izaberite stavku pravila.

 11. U dijalogu pravila kliknite na dugme Dodaj.

 12. Kliknite na dugme Dodaj radnju.

 13. U okviru Radnje izaberite stavku Prebacivanje između prikaza.

 14. U okviru Prikaz , kliknite na ime podrazumevanog prikaza.

 15. Kliknite na dugme u redu četiri puta da biste se vratili na predložak obrasca.

Nakon što kreirate prikaz pomoći za predložak obrasca, potrebno je da dodate dugmeta u podrazumevani prikaz, tako da korisnici lako mogli da pristupite prikaz pomoći kada popunjavaju obrazac.

Dodavanje dugmeta u podrazumevani prikaz

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljanje prikazima.

 2. U oknu zadataka Prikazi kliknite na ime podrazumevanog prikaza.

 3. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 4. U oknu zadatka kontrole , kliknite na dugme.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na dugme koje ste dodali, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Dugme svojstva .

 6. Izaberite karticu Opšte postavke .

 7. U polju oznake otkucajte oznaku za dugme. Na primer, otkucajte pomoći.

 8. Izaberite stavku pravila.

 9. U dijalogu pravila kliknite na dugme Dodaj.

 10. Kliknite na dugme Dodaj radnju.

 11. U okviru Radnje izaberite stavku Prebacivanje između prikaza.

 12. U okviru Prikaz , kliknite na ime prikaza pomoći koji ste dodali u prethodnom postupku.

 13. Kliknite na dugme u redu četiri puta da biste se vratili na predložak obrasca.

Savet: Opcionalno možete da dodate iste kontrole za prikaz pomoći, kao i one koje se nalaze u podrazumevani prikaz. To korisnicima daje izbor između popunjavanje obrasca u podrazumevani prikaz ako ne treba pomoć ili korišćenje prikaza pomoći za popunjavanje obrasca ako treba da vide tekst uputstva pomoći.

Vrh stranice

Kreiranje prilagođenog okna zadataka da biste prikazali pomoć

Napomene: Pre nego što kreirate prilagođeno okno zadataka za prikaz pomoći u predlošku obrasca, razmotrite sledeće:

 • Predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem ne podržavaju prilagođena okna zadataka.

 • Pre nego što omogućite prilagođeno okno zadataka, prvo morate da kreirate HTML datoteku za prilagođeno okno zadataka pomoću HTML uređivača kao što je Microsoft Office SharePoint Designer 2007.

Da biste omogućili prilagođeno okno zadataka, uradite sledeće:

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. U okviru kategorijeizaberite stavku programiranje.

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući prilagođeno okno zadataka .

 4. U polju ime okno zadatka otkucajte ime koje želite da se pojavljuje na vrhu prilagođenog okna zadataka. Na primer, otkucajte pomoći.

 5. Da biste dodali datoteke u predložak obrasca, kliknite na dugme Datoteke resursa.

  Napomena: Da se povežete datoteku predloška obrasca, u polju Lokacija okna zadataka upišite apsolutnu putanju lokacije HTML datoteke i zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena o bezbednosti: Preporučuje se da povežete HTML datoteku koja se nalazi u isti domen kao predloška obrasca. U suprotnom, korisnici koji otvorite obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca će videti upozorenje.

 6. U dijalogu Datoteke resursa kliknite na dugme Dodaj.

 7. U dijalogu Dodavanje datoteke Pronađite i izaberite HTML datoteku koju želite, a zatim kliknite na dugme u redu.

 8. Ako HTML datoteka koju ste dodali upućuje na dodatne datoteke, kao što su kaskadnih opisa stilova, dodajte te datoteke.

  Savet: Možete da navedete samo jedna HTML datoteka se otvara u podrazumevani prilagođeno okno zadataka za predložak obrasca, ali možete da dodate još HTML datoteka u predložak obrasca kao datoteke resursa, a zatim kreirajte hiperveze između njih.

 9. U dijalogu Opcije obrasca kliknite na ime HTML datoteke koju ste upravo dodali u polje Lokacija okna zadataka .

 10. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + B. Prilagođeno okno zadataka koje ste upravo kreirali treba da se pojavi podrazumevano kada vam Pregled predloška obrasca.

Vrh stranice

Korišćenje uslovnog oblikovanja za pokazivanje kontekstualne pomoći

Sledeća procedura opisuje kako da koristite uslovno oblikovanje da biste prikazali ili sakrili kontekstualne pomoći.

 1. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 2. U oknu zadatka kontrole kliknite na dugme za potvrdui izaberite odeljak.

 3. Kliknite u odeljak koji ste upravo dodali u predlošku obrasca i otkucajte tekst za pomoć.

 4. Izbrišite podrazumevani tekst oznake za polje za potvrdu, a zatim otkucajte Kliknite da biste prikazali ili sakrili pomoći.

 5. Izaberite karticu sekcije u predlošku obrasca, a zatim u meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikovanje.

 6. Kliknite na dugme Dodaj.

 7. U okviru Ako je ovaj uslov ispunjen, u prvo polje, izaberite stavku Izbor polja ili grupe.

 8. U dijalogu Izbor polja ili grupe izaberite polje koje odgovara kontrolu polje za potvrdu koje ste dodali u koraku 2, a zatim kliknite na dugme u redu.

 9. U drugo polje u dijalogu Uslovno oblikovanje izaberite stavku jednako je.

 10. U trećem polju izaberite vrednost FALSE.

 11. U okviru Primeni ovo oblikovanje, potvrdite izbor u polju za potvrdu Sakrij ovu kontrolu .

  Napomena: Uslov sada navodi da ako je u polju za potvrdu potvrđen, u odeljku će biti prikazana.

 12. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Kreiranje hiperveze ka spoljnim pomoć datoteci ili Veb lokacije

Sledeća procedura opisuje kako da dodate hipervezu iz predloška obrasca za spoljne datoteke pomoći, kao što je HTML datoteka ili kompajlirana datoteka pomoći (.chm), ili na Veb lokaciji, kao što je tehnička podrška Veb lokacija.

Napomene: 

 • Uverite se da su spoljna datoteka pomoći ili Veb lokacije koje ste kreirali vezu ka nalazi dostupni korisnicima. Ako želite da dodate vezu ka HTML datoteku u predlošku obrasca koji je kompatibilan sa programom InfoPath samo (drugim rečima, korisnici moraju da koriste InfoPath da popunjavaju obrasce zasnovane na predlošku obrasca), možete da dodate HTML datoteke u predložak obrasca tako što ćete ih dodati kao datoteke resursa koja se otvara u prilagođeno okno zadataka. Za predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, trebalo bi da objavljivanje HTML datoteka na lokaciji koja je dostupna korisnicima, po mogućstvu istu Veb lokacije gde se nalazi vaš predložak obrasca, i kreiranje statičke hiperveze u predlošku obrasca koja ukazuje na spoljnim HTML datoteka.

 • Ako odlučite da koristite neki drugi format za datoteke pomoći, kao što je .chm datoteke, ne zaboravite da proverite da li je format datoteke koji odaberete podržan u operativnim sistemima na računarima korisnika.

Kreiranje statičke hiperveze ka spoljnoj datoteci

 1. U predlošku obrasca kliknite na mesto na koje želite da umetnete hipervezu ili izaberite tekst ili sliku koju želite da pretvorite u hipervezu.

 2. Na standardnoj traci sa alatkama kliknite na dugme Umetni hipervezu  Slika dugmeta.

 3. Izaberite karticu Opšte postavke .

 4. U polju Adresa otkucajte URL adresu koju želite da se povežete.

 5. Da biste promenili tekst hiperveze koje se pojavljuje u predlošku obrasca, otkucajte tekst koji želite u okvir za tekst .

  Napomena: Ako ste izabrali sliku u koraku 1, ova opcija nije dostupna.

 6. Da biste dodelili ekransku napomenu koja se pojavljuje kada korisnik postavi pokazivač preko hiperveze, izaberite karticu Više opcija , a zatim u polju Ekranska napomena otkucajte tekst koji želite da prikažete.

 7. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Dodavanje uputstva za korisnike za prikaz u sistemu pomoći za InfoPath

InfoPath sadrži namenski sistem pomoći koji osobe mogu da koriste kada popunjavaju obrasce. Taj sistem pomoći sadrži informacije o uobičajenim zadacima, kao što su Uključivanje ili isključivanje automatskog dovršavanja i provera pravopisa u tekstu u obrascu. Kao dizajner obrasca, možete da otvorite InfoPath pomoć za korisnike obrasca tako što ćete pritisnuti taster F1 kada pregledate obrazac u oknu za pregled.

Pomoć za korisnike obrasca je ograničena na zadatke koji se odnose na sve oblike, tako da je dobra ideja da pružite prilagođena pomoć za predloške obrazaca koje ste dizajnirali. Da pomognete korisnicima da pregledaju InfoPath sistem pomoći kada popunjavaju obrazac, možete da dodate uputstva u predložak obrasca koji objašnjavaju kako da pristupite InfoPath sistem pomoći. Na primer, koji mogu uključivati neku od sledećih primera u predlošku obrasca:

 • Da biste otvorili InfoPath pomoć, pritisnite taster F1.

 • Da biste otvorili InfoPath pomoć, u meniju pomoć izaberite stavku Pomoć za Microsoft Office InfoPath .

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×