Dodavanje tipa sadržaja na listu ili u biblioteku

Dodavanje tipa sadržaja na listu ili u biblioteku

Kada dodate tip sadržaja na listu ili u biblioteku, korisnici sajta mogu da koriste komandu novi dokument da bi brzo kreirali specijalizovani sadržaj.

Dodavanje tipa sadržaja na listu ili u biblioteku

Važno: Da biste dodali tipove sadržaja na listu ili u biblioteku, morate imati bar nivo dozvole za dizajn za tu listu ili biblioteku. Takođe treba da imate više omogućenih tipova sadržaja. Više informacija potražite u članku Uključivanje podrške za više tipova sadržaja na listi ili u biblioteci.

 1. Idite na Postavke za listu ili biblioteku.

 2. U okviru tipovi sadržajaizaberite stavku Dodaj od postojećih tipova sadržaja lokacije. Ako se tipovi sadržaja ne pojave, izaberite stavku Napredne postavkei izaberite stavku da u okviru Omogući upravljanje tipovima sadržaja?, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Ako lista ili biblioteka nije postavljena da omogući više tipova sadržaja, odeljak " tipovi sadržaja " se ne pojavljuje na stranici "Postavke" za listu ili biblioteku. Da biste saznali kako da omogućite više tipova sadržaja, pogledajte članak Uključivanje podrške za više tipova sadržaja na listi ili u biblioteci.

 3. Da biste odabrali grupu tipova sadržaja lokacije koje želite da izaberete sa liste Izbor tipova sadržaja lokacije , izaberite strelicu.

 4. Na listi Dostupni tipovi sadržaja lokacija izaberite ime tipa sadržaja koji želite i da biste premestili izabrani tip sadržaja na tipove sadržaja da biste dodali listu, izaberite stavku Dodaj.

 5. Da biste dodali još tipova sadržaja, ponovite korake 5 i 6.

 6. Kada završite sa izborom svih tipova sadržaja koje želite da dodate, kliknite na dugme u redu.

Kako rade tipovi sadržaja u listama i bibliotekama

Kada dodate tip sadržaja na listu ili u biblioteku, učinite da ta lista ili biblioteka sadrži stavke tog tipa. Pored toga, korisnici mogu samo da kliknu na komandu novi dokument da bi kreirali stavku tog tipa. Jedna lista ili biblioteka može da sadrži više tipova sadržaja i svaki tip sadržaja može da ima jedinstvene metapodatke, smernice ili ponašanje.

Kada dodate tip sadržaja na listu ili u biblioteku, on se zove tip sadržaja liste. Tip sadržaja liste je podređeni tip sadržaja lokacije iz kog je kreirana. On nasleđuje sve atribute tipa sadržaja nadređene lokacije, kao što je predložak dokumenta, postavke samo za čitanje, tokovi posla i kolone. Ako je tip sadržaja nadređene lokacije za tip sadržaja liste ažuriran, tip sadržaja podređene liste može naslediti ove promene. Tip sadržaja liste može da se prilagodi za određenu listu ili biblioteku kojoj se dodaju. Ova prilagođavanja se ne primenjuju na tip sadržaja nadređene lokacije.

Odnos nadređenog/podređenog tipa sadržaja

Ako podređeni tip sadržaja deli atribute sa tipom sadržaja nadređene lokacije, ti atributi mogu biti zamenjeni kada tip sadržaja liste nasledi promene od nadređene lokacije. Ako tip sadržaja liste ima prilagođene atribute koje nadređeni tip sadržaja ne sadrži, ova prilagođavanja neće biti zamenjena.

Možete da navedete redosled po kom se tipovi sadržaja prikazuju na dugmetu novi dokument za listu ili biblioteku. Prvi tip sadržaja koji je prikazan na dugmetu novo dokument postaje podrazumevani tip sadržaja za listu ili biblioteku. Da biste promenili podrazumevani tip sadržaja za listu ili biblioteku, promenite tip sadržaja koji se prvi prikazuje na dugmetu novo dokument . Takođe možete navesti da li želite da tipovi sadržaja koji su dodati na listu ili u biblioteku mogu da se vide na dugmetu novi dokument .

Dugme "novi dokument" sa padajućim znakom na traci

Promena redosleda stavki u meniju "novi dokument"

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, na traci za brzo pokretanje izaberite njeno ime. Ako se ime liste ili biblioteka ne pojavi, izaberite stavku Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom , izaberite Sadržaj sajta, a zatim izaberite ime liste ili biblioteke.

 2. Na traci izaberite stavku Lista ili Biblioteka.

 3. U okviru tipovi sadržajaizaberite stavku Promeni redosled novog dugmeta i podrazumevani tip sadržaja. Ako se tipovi sadržaja ne pojave, izaberite stavku Napredne postavkei izaberite stavku da u okviru Omogući upravljanje tipovima sadržaja?, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Ako lista ili biblioteka nije podešena da omogući više tipova sadržaja, odeljak " tipovi sadržaja " se ne pojavljuje na stranici "Prilagođavanje" za listu ili biblioteku.

 4. U odeljku redosled tipova sadržaja uradite nešto od sledećeg:

  Novi redosled promena dokumenta ili skrivanje opcija
  • Da biste uklonili tip sadržaja sa dugmeta " novi dokument " za listu ili biblioteku, opozovite izbor u polju za potvrdu vidljivo .

  • Da biste promenili redosled po kom se tip sadržaja pojavljuje na novom dugmetu, izaberite strelicu pored tog tipa sadržaja u položaju od gornje kolone. Zatim izaberite željeni broj porudžbine.

 5. Izaberite stavku U redu.

Kada uklonite tip sadržaja sa liste ili biblioteke, korisnici više neće moći da kreiraju nove stavke tog tipa sadržaja unutar liste ili biblioteke. Uklanjanjem tipa sadržaja sa liste ili iz biblioteke ne brišu se stavke koje su kreirane iz tipa sadržaja.

Brisanje tipa sadržaja

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, na traci za brzo pokretanje izaberite njeno ime. Ako se ime liste ili biblioteka ne pojavi, izaberite stavku Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom , izaberite Sadržaj sajta, a zatim izaberite ime liste ili biblioteke.

 2. Na traci izaberite stavku Lista ili Biblioteka.

 3. U okviru tipovi sadržajaizaberite ime tipa sadržaja koji želite da uklonite. Ako se tipovi sadržaja ne pojave, izaberite stavku Napredne postavkei izaberite stavku da u okviru Omogući upravljanje tipovima sadržaja?, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Ako lista ili biblioteka nije podešena da omogući više tipova sadržaja, odeljak " tipovi sadržaja " se ne pojavljuje na stranici " Prilagođavanje " za listu ili biblioteku.

 4. U okviru Postavkeizaberite stavku Izbriši ovaj tip sadržaja.

 5. Kada se od vas zatraži da li ste sigurni da želite da izbrišete ovaj tip sadržaja, kliknite na dugme u redu.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×