Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DOLLARDE u programu Microsoft Excel.

Opis

Konvertuje cenu u dolarima izraženu u obliku celog broja i razlomka, na primer, 1,02, u cenu u dolarima izraženu u obliku decimalnog broja. Brojevi dolara u obliku razlomka ponekad se koriste za cene pokrića.

Razlomak vrednosti se deli celim brojem koji ste naveli. Na primer, ako želite da cena bude izražena do preciznosti od 1/16 dolara, podelićete razlomak sa 16. U ovom slučaju vrednost 1,02 predstavlja 1,125 USD (1 USD + 2/16 = 1,125 USD).

Sintaksa

DOLLARDE(dolar_izražen_u_razlomcima, razlomak)

Sintaksa funkcije DOLLARDE ima sledeće argumente:

  • Dolar_izražen_u_razlomcima    Obavezno. Broj izražen u obliku celog broja i razlomka, razdvojenih decimalnim zarezom.

  • Razlomak    Obavezno. Ceo broj koji se koristi kao imenilac razlomka.

Primedbe

  • Ako razlomak nije ceo broj, zaokružuje se.

  • Ako je razlomak manji od 0, DOLLARDE daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je razlomak veći od ili jednak 0 i manji od 1, DOLLARDE daje #DIV/0! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=DOLLARDE(1,02;16)

Pretvara 1,02 koja se čita kao 1 i 2/16 u decimalni broj (1,125). Pošto je vrednost razlomka 16, cena ima preciznost od 1/16 dolara.

1,125

=DOLLARDE(1,1;32)

Pretvara 1,1 koja se čita kao 1 i 10/32 u decimalni broj (1,3125). Pošto je vrednost razlomka 32, cena ima preciznost od 1/32 dolara.

1,3125

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×