Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DATEVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Funkcija DATEVALUE konvertuje datum koji je uskladišten kao tekst u serijski broj koji Excel prepoznaje kao datum. Na primer, formula =DATEVALUE("1/1/2008") daje 39.448 – serijski broj datuma 01.01.08. Ipak imajte u vidu da u zavisnosti od postavke sistemskog datuma na računaru možete dobiti drugačije rezultate funkcije DATEVALUE u odnosu na ovaj primer

Funkcija DATEVALUE je korisna u slučajevima kada radni list sadrži datume u tekstualnom formatu koje želite da filtrirate, sortirate ili oblikujete kao datume ili da ih koristite u izračunavanju datuma.

Da biste redni broj datuma prikazali kao datum, na ćeliju morate da primenite format datuma. Veze za više informacija o prikazivanju brojeve kao datuma pronaći ćete u odeljku Takođe pogledajte.

Sintaksa

DATEVALUE(tekst_datuma)

Sintaksa funkcije DATEVALUE ima sledeće argumente:

  • Date_text    Obavezno. Tekst koji predstavlja datum u Excel formatu datuma ili referencu na ćeliju koja sadrži tekst koji predstavlja datum u Excel formatu datuma. Na primer, "1/30/2008" ili "30-jan-2008" su tekstualne niske pod znacima navoda koje predstavljaju datume.

    Koristeći podrazumevani datumski sistem u programu Microsoft Excel za Windows, argument date_text mora da predstavlja datum između 1. januara 1900. i 31. decembra 9999. Funkcija DATEVALUE daje #VALUE! ako je vrednost argumenta date_text izvan ovog opsega.

    Ako je deo godine u argumentu tekst_datuma izostavljen, funkcija DATEVALUE koristi tekuću godinu iz ugrađenog sata računara. Informacije o vremenu se zanemaruju u argumentu tekst_datuma.

Napomene

  • Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.447 dana nakon 1. januara 1900.

  • Većina funkcija automatski pretvara vrednosti datuma u redne brojeve.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

11

3

2011

Formula

Opis

Rezultat

=DATEVALUE("22.08.11.")

Redni broj datuma koji je unet kao tekst.

40777

=DATEVALUE("22.05.11.")

Redni broj datuma koji je unet kao tekst.

40685

=DATEVALUE("23.02.11.")

Redni broj tekstualnog datuma.

40597

=DATEVALUE("5 jul")

Redni broj tekstualnog datuma koji koristi datumski sistem 1900 uz pretpostavku da ugrađeni sat računara daje 2011. kao tekuću godinu.

39634

=DATEVALUE(A2 & "/" & A3 & "/" & A4)

Redni broj datuma kreiran povezivanjem vrednosti u ćelijama A2, A3 i A4.

40850

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×