Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Daje hipergeometrijsku raspodelu. HYPGEOMDIST daje verovatnoću da će dati broj uzoraka imati pozitivan ishod, kada je data veličina uzorka, broj pozitivnih ishoda u populaciji i veličina populacije. Koristite HYPGEOMDIST za probleme sa konačnim brojem jedinki u populaciji, gde svako posmatranje može biti ili uspešno ili neuspešno i gde je svaki podskup date veličine izabran sa jednakom verovatnoćom.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novoj funkciji potražite u članku Funkcija HYPGEOM.DIST.

Sintaksa

HYPGEOMDIST(uzorak_s,uzorak_broja,populacija_s,broj_pop)

Sintaksa funkcije HYPGEOMDIST ima sledeće argumente:

 • Uzorak_s     Obavezno. Broj uspeha u uzorku.

 • Uzorak_broja     Obavezno. Veličina uzorka.

 • Populacija_s     Obavezno. Broj uspeha u populaciji.

 • Broj_pop     Obavezno. Veličina populacije.

Primedbe

 • Svi argumenti su zaokruženi na cele brojeve.

 • Ako neki od argumenata nije broj, HYPGEOMDIST daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako sample_s < 0 ili sample_s veće od manjeg broja number_sample ili population_s, HYPGEOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako sample_s manja od 0 ili (number_sample - number_population + population_s), HYPGEOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako number_sample ≤ 0 ili number_sample > number_population, HYPGEOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako population_s ≤ 0 ili population_s > number_population, HYPGEOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako number_population ≤ 0, HYPGEOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Jednačina za hipergeometrijsku raspodelu je:

  Hypgeomdist

  gde je:

  x = uzorak_s

  n = uzorak_broja

  M = populacija_s

  N = broj_populacije

  HYPGEOMDIST se koristi za uzimanje uzoraka iz populacije sa konačnim brojem jedinki bez vraćanja.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

1

Broj uzoraka sa pozitivnim ishodom

4

Veličina uzorka

8

Broj pozitivnih ishoda u populaciji

20

Veličina populacije

Formula

Opis

Rezultat

=HYPGEOMDIST(A2,A3,A4,A5)

Hipergeometrijska raspodela za uzorak i populaciju u ćelijama A2, A3, A4, i A5.

0,3633

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×