Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije OFFSET u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje referencu na opseg koji predstavlja precizirani broj redova i kolona iz ćelije ili opsega ćelija. Referenca koja se dobija može biti pojedinačna ćelija ili opseg ćelija. Moguće je precizirati broj redova i kolona koji će biti dobijeni.

Sintaksa

OFFSET(referenca, redovi, kolone, [visina], [širina])

Sintaksa funkcije OFFSET ima sledeće argumente:

  • Referenca    Obavezno. Referenca na kojoj želite da bazirate pomak. Referenca se mora odnositi na ćeliju ili opseg susednih ćelija. U suprotnom, OFFSET daje grešku #VALUE!.

  • Redovi    Obavezno. Broj redova, nagore ili nadole, na koje želite da se odnosi gornja leva ćelija. Korišćenje broja 5 za argument redovi određuje da je gornja leva ćelija u referenci pet redova ispod reference. Redovi mogu biti pozitivni (što znači ispod početne reference) ili negativni (što znači iznad početne reference).

  • Kolone    Obavezno. Broj kolona nalevo ili nadesno, na koji želite da se odnosi gornja leva ćelija rezultata. Korišćenjem broja 5 za argument kolone navodi se da je gornja leva ćelija u referenci pet redova desno od reference. Argument kolone može biti pozitivan (što znači desno od početne reference) ili negativan (što znači levo od početne reference).

  • Visina    Opcionalno. Visina izražena brojem redova za koju želite da bude vraćena referenca. Visina mora biti pozitivan broj.

  • Širina    Opcionalno. Širina izražena brojem kolona za koju želite da bude vraćena referenca. Širina mora biti pozitivan broj.

Napomene

  • Ako redovi i kolone postave referencu preko granica radnog lista, OFFSET daje #REF! vrednost greške.

  • Ako je argument visina ili širina izostavljen, pretpostavlja se da imaju jednaku visinu i širinu kao referenca.

  • OFFSET zapravo ne pomera nijednu ćeliju niti menja selekciju; ona samo daje referencu. OFFSET se može koristiti sa bilo kojom funkcijom u očekivanju argumenta referenca. Na primer, formula SUM(OFFSET(C2;1;2;3;1)) izračunava ukupnu vrednost opsega od 3 reda i 1 kolone koji je 1 red ispod i 2 kolone desno od ćelije C2.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=OFFSET(D3,3,-2,1,1)

Prikazuje vrednost u ćeliji B6 (4)

4

=SUM(OFFSET(D3:F5,3,-2, 3, 3))

Sabira opseg B6:D8

34

=OFFSET(D3, -3, -3)

Daje grešku jer referenca upućuje na nepostojeći opseg na radnom listu.

#REF!

Podaci

Podaci

4

10

8

3

3

6

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×