Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije TODAY u programu Microsoft Excel.

Opis

Funkcija TODAY daje redni broj trenutnog datuma. Taj redni broj predstavlja kôd za datum ili vreme koji Excel koristi za računanje datuma i vremena. Ako je pre unošenja funkcije format ćelije bilo podešeno na Opšti, Excel će format ćelije promeniti u Datum. Ukoliko želite da prikažete redni broj, format ćelije morate promeniti u Opšti ili Broj.

Funkcija TODAY je korisna kada želite da trenutni datum i vreme budu prikazani na radnom listu svaki put kada otvorite radnu svesku. Takođe je korisno i za izračunavanje intervala. Na primer, ako znate da je neko rođen 1963. godine, možete da upotrebite sledeću formulu da biste pronašli uzrast te osobe zaključno sa ovogodišnjim rođendanom:

= YEAR( TODAY())-1963

Ova formula koristi funkciju TODAY kao argument za funkciju YEAR da bi se dobila tekuća godina od koje se oduzima 1963 i tako se dobija podatak koliko ta osoba ima godina.

Napomena: Ako funkcija TODAY ne ažurira datum kada ste to očekivali, možda će biti potrebno da promenite postavke koje kontrolišu vreme ponovnog izračunavanja radne sveske ili radnog lista. Na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije, a zatim u kategoriji Formule u okviru Opcije za izračunavanje uverite se da je izabrana opcija Automatska.

Sintaksa

TODAY()

Sintaksa funkcije TODAY nema argumente.

Napomena: Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.447 dana nakon 1. januara 1900.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=TODAY()

Daje tekući datum.

01.12.11.

=TODAY()+5

Daje tekući datum plus 5 dana. Na primer, ako je tekući datum 01.01.12, ova formula daje 06.01.12.

06.12.11.

=DATEVALUE("1/1/2030")-TODAY()

Daje broj dana između tekućeg datuma i 01.01.2030. Primetićete da ćelija A4 mora biti oblikovana kao opšta ili broj da bi se rezultati ispravno prikazali.

31.01.18.

=DAY(TODAY())

Vraća tekući dan u mesecu (1 – 31).

1

=MONTH(TODAY())

Daje tekući mesec u godini (1 – 12). Na primer, ako je trenutni mesec maj, ova formula daje 5.

12

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×