Hijerarhije u programskom dodatku Power Pivot

Jedan od načina na koji možete da izmenite PowerPivot model podataka jeste da dodate hijerarhiju. Na primer, ako imate geografske podatke, možete da dodate hijerarhiju koja ima zemlju na vrhu i da se sabuća do regiona, države i grada.

Hijerarhija je lista kolona koje se prikazuju u jednoj stavci u izvedenoj ili Power View izveštaju. Hijerarhija se pojavljuje kao pojedinačni objekat na listi polja. Hijerarhije olakšava korisnicima da biraju i kreću se kroz uobičajene putanje podataka prilikom kreiranja izveštaja i izvedene tabele. Da biste kreirali hijerarhije, moraćete da omogućite programski dodatak Power Pivot.

Sledite ove korake:

 1. Otvorite prozor Power Pivot.

 2. Izaberite stavke početak > Prikaži > Prikaz dijagrama.

 3. U prikazu dijagrama izaberite jednu ili više kolona u istoj tabeli koju želite da postavite u hijerarhiju. Ako tabela ne dodaje sve kolone koje želite da koristite, možete da ih dodate pomoću POVEZANIH. Pogledajte Srodne funkcije (DAX).

 4. Kliknite desnim tasterom miša na jednu od kolona koje ste odabrali.

 5. Kliknite na dugme Kreiraj hijerarhiju da biste kreirali nadređeni nivo hijerarhije na dnu tabele. kolone će biti kopije u hijerarhiji kao i nivoi deteta.

 6. Unesite ime za novu hijerarhiju.

 7. Prevucite još kolona u nadređeni nivo hijerarhije, koji kreira nivoe deteta iz kolona i postavlja nivoe na dnu hijerarhije.

  Možete da postavite kolonu na određenu lokaciju liste hijerarhije prevlačenjem kolone da biste postavili podređeni nivo tačno tamo gde želite da se pojavi u hijerarhiji.

  Napomene: 

  • Kada koristite višestruko izbor da biste kreirali hijerarhiju, redosled podređenih nivoa se inicijalno podešava u skladu sa kardinale kolona. Najviša kardinal se pojavljuje prvi na listi, u kojima vrednosti nisu uobičajene i jedinstvene – kao što su identifikacioni brojevi i imena. Kolone sa najnižom kardinale pojavljuju se na listi – u kojima su vrednosti najčešće, na primer status, Bulovne vrednosti ili uobičajene klasifikacije. Imajte na umu da Dodavanje dodatnih kolona postavlja nivoe podređene na dnu liste. Kolone možete da prevučete da biste promenili redosled.

  • Možete da kreirate hijerarhiju iz skrivene kolone (kolona skrivena od alatki klijenta).

  • Ako znate koje kolone želite da kreirate kao nivoe deteta u hijerarhiji, kliknite na stavku Kreiraj hijerarhiju u kontekstualnom meniju da biste mogli da izaberete kolone i da brzo kreirate hijerarhiju sa više nivoa deteta.

Možete da preimenujete hijerarhiju, preimenujete nivo podređenog nivoa, promenite redosled nivoa deteta, dodate dodatne kolone kao nivo podređenih nivoa, uklonite podređeni nivo iz hijerarhije, prikažete ime izvornog nivoa (ime kolone) i sakrijete nivo podređenog broja ako ima isto ime kao i nadređeni nivo hijerarhije.

Promena imena hijerarhije ili podređenog nivoa

Kliknite desnim tasterom miša na hijerarhijski nivo nadređene lokacije ili podređeni nivo, a zatim izaberite stavku Preimenuj. Ili kliknite dvaput na nadređenu hijerarhiju, a zatim uredite ime.

Promena redosleda podređenog nivoa u hijerarhiji

Prevucite podređeni nivo u novu poziciju u hijerarhiji. Ili kliknite desnim tasterom miša na nivo podređenog polja, a zatim kliknite na dugme Premesti nagore da biste premestili nivo nagore na listi. Ili kliknite na dugme Premestinadole da biste premestili nivo nadole na listi.

Napomena: Kolonu možete da dodate samo jednom u jednu hijerarhiju. Kada kolonu dodate u hijerarhiju, ne možete ponovo da je dodate u istu hijerarhiju. To znači da nećete moći da prevučete kolonu u hijerarhiju, a Kontekstualni meni " Dodaj u hijerarhiju " za određenu kolonu više neće pozivati hijerarhije na koje je kolona već dodata. Ako nema drugih hijerarhija na koje kolona može da se doda, opcija " Dodaj u hijerarhiju " se ne pojavljuje u meniju.

Da biste dodali još jedan nivo podređenog nivoa u hijerarhiju

Postoji nekoliko opcija da biste to postigli:

 • Prevucite kolonu na nadređeni nivo hijerarhije da biste kopirali kolonu kao nivo deteta na dnu liste hijerarhija.

 • Ili prevucite kolonu na određenu lokaciju u hijerarhiji da biste kopirali kolonu kao podređeni nivo hijerarhije.

 • Ili kliknite desnim tasterom miša na kolonu, ili više izabranih kolona, a zatim kliknite na dugme Dodaj u hijerarhiju u kontekstualnom meniju, a zatim izaberite određenu hijerarhiju. To kreira podređeni nivo iz kolone i dodaje ga na dno liste hijerarhije.

Uklanjanje podređenog nivoa iz hijerarhije

Kliknite desnim tasterom miša na nivo deteta, a zatim izaberite stavku Ukloni iz hijerarhije. Ili kliknite na nivo deteta u hijerarhiji, a zatim pritisnite taster Delete . Ako želite da povratite ovaj nivo deteta, jednostavno ponovo dodajte kolonu.

Napomena: Ako preimenujete nivo podređenog nivoa, više ne deli isto ime kao kolona od koje je kreirana. Ime izvorne kolone se podrazumevano pojavljuje sa desne strane nivoa deteta. Ako sakrijete ime izvorne kolone, koristite komandu Prikaži ime izvorne kolone da biste videli iz koje kolone je kreirana.

Skrivanje ili prikazivanje imena izvora

Kliknite desnim tasterom miša na hijerarhijski nivo podređenog nivoa, a zatim izaberite stavku Sakrij ime izvorne kolone ili Prikaži ime izvorne kolone da biste se prebacivali između dve opcije.

Kada izaberete stavku Prikaži ime izvorne kolone, ime kolone iz koje je kopirana pojavljuje se sa desne strane nivoa podređenog polja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×