Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Jedan način da izmenite model PowerPivot podataka jeste da dodate hijerarhiju. Na primer, ako imate geografske podatke, možete da dodate hijerarhiju koja ima zemlju na vrhu i da sažetije informacije o regionu, državi i gradu.

Hijerarhija je lista kolona koje se sabira do jedne stavke u izvedenom ili Power View izveštaju. Hijerarhija se pojavljuje kao jedan objekat na listi polja. Hijerarhije olakšavaju korisnicima izbor uobičajenih putanja podataka prilikom kreiranja izveštaja i izvedenih tabela. Da biste kreirali hijerarhije, potrebno je da omogućite programski dodatak Power Pivot.

Sledite ove korake:

 1. Otvorite prozor Power Pivot prozor.

 2. Izaberite stavku > Prikaz > dijagrama.

 3. U prikazu dijagrama izaberite jednu ili više kolona u istoj tabeli koju želite da postavite u hijerarhiju. Ako tabela ne uključuje sve kolone koje želite da koristite, možete da ih dodate koristeći FUNKCIJU RELATED. Pogledajte funkciju RELATED (DAX).

 4. Kliknite desnim tasterom miša na jednu od kolona koje ste odabrali.

 5. Kliknite na dugme Kreiraj hijerarhiju da biste kreirali nivo nadređene hijerarhije na dnu tabele. Kolone će kopirati u hijerarhiju kao podređeni nivoi.

 6. Unesite ime za novu hijerarhiju.

 7. Prevucite još kolona u nadređeni nivo hijerarhije koji kreira podređene nivoe iz kolona i postavlja nivoe na dno hijerarhije.

  Opcionalno, možete da postavite kolonu na određenu lokaciju na listi hijerarhije tako što ćete prevlačiti kolonu da biste precizno stavili nivo podređenog objekta tamo gde želite da se pojavi u hijerarhiji.

  Napomene: 

  • Kada koristite višestruki izbor za kreiranje hijerarhije, redosled nivoa podređenog objekta prvobitno se postavlja u skladu sa kardinalnošću kolona. Najviša kardinalnost se prvo pojavljuje na listi sa kojoj su vrednosti neuobičajene i jedinstvene – kao što su identifikacioni brojevi i imena. Kolone sa najmanjim kardinalnostima pojavljuju se poslednje na listi – po kojima su vrednosti uobičajenije kao što su status, Bulove vrednosti ili uobičajene klasifikacije. Imajte na umu da dodavanje dodatnih kolona postavlja podređene nivoe na dno liste. Možete da prevučete kolone da biste promenili redosled.

  • Hijerarhiju možete da kreirate od skrivene kolone (kolone koja je skrivena od klijentski alatki).

  • Ako znate koje kolone želite da kreirate kao podređene nivoe u hijerarhiji, kliknite na stavku Kreiraj hijerarhiju u kontekstualnom meniju da biste izabrali više njih i brzo kreirali hijerarhiju sa više podređenih nivoa.

Možete da preimenujete hijerarhiju, preimenujete podređeni nivo, promenite redosled nivoa podređenog objekta, dodate dodatne kolone kao podređeni nivo, uklonite nivo podređenog objekta iz hijerarhije, pokažete ime izvora podređenog nivoa (ime kolone) i sakrijete podređeni nivo ako ima isto ime kao nadređeni nivo hijerarhije.

Da biste promenili ime hijerarhije ili podređenog nivoa

Kliknite desnim tasterom miša na nadređeni nivo hijerarhije ili podređeni nivo, a zatim izaberite stavku Preimenuj. Ili kliknite dvaput na nadređenu hijerarhiju i uredite ime.

Promena redosleda nivoa deteta u hijerarhiji

Prevucite nivo deteta na novi položaj u hijerarhiji. Ili kliknite desnim tasterom miša na podređeni nivo hijerarhije, a zatim izaberite stavku Premesti na gore da biste pomerili nivo na gore na listi. Ili kliknite na dugme Premestinadole da biste premestili nivo nadole na listi.

Napomena: Kolonu možete da dodate samo jednom u jednu hijerarhiju. Kada dodate kolonu u hijerarhiju, više ne možete da je dodate u istu hijerarhiju. To znači da nećete moći da prevučete kolonu u hijerarhiju, a kontekstualni meni Dodavanje u hijerarhiju za određenu kolonu više neće upućivati na hijerarhije u koje je kolona već dodata. Ako ne postoje druge hijerarhije u koje je moguće dodati kolonu, opcija Dodaj u hijerarhiju se ne pojavljuje u meniju.

Dodavanje još jednog nivoa deteta u hijerarhiju

Postoji nekoliko opcija za postići ovo:

 • Prevucite kolonu na nadređeni nivo hijerarhije da biste kopirali kolonu kao podređeni nivo na dnu liste hijerarhije.

 • Možete i da prevučete kolonu na određenu lokaciju u hijerarhiji da biste kopirali kolonu kao podređeni nivo hijerarhije.

 • Odnosno, kliknite desnim tasterom miša na kolonu – ili više izabranih kolona – zatim izaberite stavku Dodaj u hijerarhiju u kontekstualnom meniju, a zatim izaberite određenu hijerarhiju. Ovo će kreirati nivo deteta od kolone i dodati ga na dno liste hijerarhije.

Da biste uklonili nivo deteta iz hijerarhije

Kliknite desnim tasterom miša na podređeni nivo, a zatim izaberite stavku Ukloni iz hijerarhije. Možete i da kliknete na nivo deteta u hijerarhiji, a zatim pritisnete taster Delete. Ako želite da povratite ovaj nivo podređenog objekta, jednostavno ponovo dodajte kolonu.

Napomena: Ako preimenujete nivo podređene hijerarhije, on više neće deliti isto ime kao kolona od koje je kreirana. Ime izvorne kolone se podrazumevano pojavljuje sa desne strane podređenog nivoa. Ako sakrijete ime izvorne kolone, koristite komandu Prikaži ime izvorne kolone da biste videli iz koje kolone je kolona kreirana.

Da biste sakrili ili prikazali ime izvora

Kliknite desnim tasterom miša na nivo podređene hijerarhije, a zatim izaberite stavku Sakrij ime izvorne kolone ili Prikaži ime izvorne kolone da biste se smenili između dve opcije.

Kada kliknete na dugme Prikaži imeizvorne kolone, ime kolone iz koje je kopirano pojavljuje se sa desne strane podređenog nivoa.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×