Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Koristite opcije Izbor u grupi Uređivanje na krajnjoj desnoj strani kartice Početak da biste videli i izabrali pojedinačne objekte u programu PowerPoint:

Izbor u grupi „Uređivanje“
Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

52 sekunde

Kliknite na objekat biste je izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Izaberi i uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste izabrali sve objekte i čuvari mesta na slajdu, kliknite na dugme Izaberi sve.

 • Da biste izabrali objekte koji su skriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, izaberite stavku Izaberi objekte , a zatim kliknite i prevucite preko objekata.

 • Da biste otvorili okno Izbor u kojem možete da izaberete objekte, izaberete više objekata, prikažete, sakrijete ili promenite redosled objekata, izaberite stavku Okno za izbor, a zatim izaberite željene opcije.

  Selecting a stacked object using the Selection pane

  Slika: U ovom primeru lako možemo da izaberemo ovalni oblik u oknu Izbor, dok se na slajdu, oval nalazi ispod oblika sunce i trougao.

Kada izaberete objekat, na taj objekat PowerPoint primenite komande i funkcije kao i obično.

Otvorite okno za izbor u bilo kom trenutku: na kartici Početak izaberite stavku Rasporedi > za izbor.

Korišćenje okna za izbor

Kada umetnete oblike, okvire za tekst, SmartArt grafike slike ili druge objekte, možete da otvorite okno za izbor da biste ih sve pratili.

 1. Izaberite jedan od objekata kojima želite da upravljate.

 2. Izaberite ... Kartica Oblikovanje koja se pojavljuje na traci kada izaberete objekat, a zatim odaberite stavku Okno za izbor (iliRasporedi > okno za izbor).

  Prikazuje karticu "Oblikovanje oblika" u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Otvara se okno za izbor sa navedenim svim objektima i možete da uradite nešto od sledećeg:

  • Prevucite stavku nagore ili nadole na listi da biste promenili redosled. U dolenavedenom primeru sa PowerPoint, premeštanje zakrivljenih konektora na vrh liste je takođe dovelo ispred dva ovalna oblika (i svega ostalog na slajdu).


   Prikazuje konektor iza dva kruga Prikazuje konektor na dnu liste u oknu za izbor Konektor se nalazi na dnu liste i nalazi se iza dva ovalna oblika.   Prikazuje dva kruga sa zakrivljenim konektorom Prikazuje okno za izbor u programu PowerPoint 2016 za Mac Kada se konektor premesti na vrh liste, pojavljuje se ispred dva ovalna oblika.

  • Odaberite da prikažete ili sakrijete objekte iz okna za izbor. Da biste sakrili objekat, kliknite na ikonu oka u oknu za izbor koja ukazuje na to da objekat prikazuje Ikona "Prikaži" u oknu za izbor. Ikona će se promeniti u jednostavnu ikonu koja ukazuje na to da je objekat Prikazuje ikonu koja ukazuje na to da je objekat skriven iz prikaza. Da biste ponovo prikazali objekat, jednostavno kliknite na ikonu Skriveno Prikazuje ikonu koja ukazuje na to da je objekat skriveni objekat će se ponovo pojaviti.


   Prikazuje funkcionalnost skrivanja u oknu za izbor sistema Office 2016 za Mac Konektor u gorenavedenom primeru je skriven i ne pojavljuje se na slajdu.

  • Grupišite ili razgrupišite objekte navedene u oknu za izbor. Ako izaberete više objekata pomoću kombinacije tastera Command + Klik, možete da ih grupišete ili razgrupišete tako što ćete na kartici Oblikovanje izabrati stavku Grupisanjeobjekata na traci.

   Prikazuje ikonu "Grupa" na traci u programu PowerPoint 2016 za Mac

Okno Izbor vam omogućava da prikažete i izaberete pojedinačne elemente na slajdu, prikažete ili sakrijete stavke ili da im promenite redosled. Kliknite dvaput na stavku u oknu da biste je preimenovali.

Otvaranje okna za izbor

Na klasičnoj traci:

 • Idite na karticu Početak > Na kartici Početak kliknite na dugme Rasporedi za meni sa opcijama u vezi sa izborom i raspoređivanje objekata na slajdu.raspored> izbor.

Na Single-Line:

 • Idite na karticu Početak > Na kartici Početak kliknite na dugme Rasporedi za meni sa opcijama u vezi sa izborom i raspoređivanje objekata na slajdu.raspored> izbor.

  Ako dugme Rasporedi nije vidljivo, izaberite tri tačke (...) Dugme "Još" sa krajnje desne strane. Zatim u okviru Više opcija za crtanje izaberite stavku Rasporedi > za izbor.

Preraspoređivanje stavki pomoću okna za izbor

Stavke u oknu su navedene po redosledu slojeva. Gornja stavka je na gornjem sloju. 

Prevucite stavku nagore ili nadole na listi da biste promenili redosled. 

Prikazivanje ili skrivanje stavki

Koristite simbol oka stavke na desnoj strani okna da biste utvrdili da li je prikazana ili skrivena na slajdu:

U oknu za izbor koristite simbol "oko" sa desne strane bilo kog objekta da biste ga prikazali ili sakrili.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×