Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana sa Lepljive beleške

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Lepljive beleške tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste brzo uradite sve najvažnije osnovne zadatke, kao što su kreiranje i brisanje lepljive beleške, korišćenje lista sa beleškama ili prelaz sa lepljive beleške na belešku.

Napomene: 

 • Tasterske prečice posetite stranicu Tasterske prečice Lepljive beleške.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Otvaranje Lepljive beleške

Lepljive beleške ostaju na ekranu čak i kada ponovo pokrenete računar.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom, otkucajte lepljive beleške, a zatim pritisnite taster Enter. Lepljive beleške se. Ako nema postojećih lepljivih beležaka, kreira se jedna za vas.

 2. Otkucajte tekst u lepljivoj belešci.

Kreiranje nove lepljive beleške

Možete da imate više lepljivih beležaka.

 1. Otvorite Lepljive beleške, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N. Kreira se nova lepljiva beleška.

 2. Otkucajte tekst u lepljivoj belešci.

Da se preusmešate između lepljivih beležaka

Možete da se pretapate između više lepljivih beležaka.

 • Da biste prešli na sledeću lepljivu poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Tab. Ako je lista beležaka aktivna, uključena je u petlji dok se nalazite između jedne beleške i sledeće.

 • Da biste prešli na prethodnu lepljivu poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Tab.

Korišćenje liste beležaka

Lista beležaka vam omogućava da sakrijete beleške sa ekrana bez brisanja. Listu beležaka možete i da pretražite da biste pronašli bilo koju belešku, zatvorenu ili otvorenu.

 • Da biste otvorili listu beležaka, uradite nešto od sledećeg:

  • U meniju Lepljive beleške zadataka izaberite sve beleške i pritisnite taster Enter.

  • U lepljivoj belešci pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+H.

 • Da biste se pomerali na listi beležaka, pritiskjte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime poruke koje želite, a zatim pritisnite Enter da biste pomerili fokus na tu listu. Ako je naplaćeno zatvoreno, otvara se i ona.

 • Da biste zatvorili listu sa beleškama, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Zatvori prozor", a zatim pritisnite taster Enter.

Pretraživanje lepljivih beležaka

 1. Na listi beležaka pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F da biste premestili fokus na polje Pretraži. Čuće se: "Start typing and hit Enter to search" (Počnite da kucate i pritisnite taster Enter za pretragu).

 2. Otkucajte termin za pretragu, a zatim pritisnite taster Enter da biste premestili fokus na listu beležaka. Lista beležaka se automatski filtrira na osnovu termina za pretragu.

 3. Da biste se pomerali na listi beležaka, pritiskjte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime poruke koje želite, a zatim pritisnite Enter da biste pomerili fokus na tu listu. Ako je naplaćeno zatvoreno, otvara se i ona.

 4. Da biste zaustavili filtriranje liste beležaka, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F da biste se vratili u polje Pretraga i izbrisali termin za pretragu.

Oblikovanje lepljive beleške

Da biste oblikovali tekst lepljivih beležaka, uradite nešto od sledećeg:

 • Korišćenje tasterskih prečica:

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+B da biste podebljali tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+I da biste prebacili tekst u obliku slova.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+you da biste podvucili tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+T da biste prelamali tekst.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+L da biste prebacili znake za nabrajanje za trenutni red.

 • Pritiskjte taster Tab dok ne čujete ime komande oblikovanja koja želite da koristite, a zatim pritisnite taster Enter.

Zatvaranje lepljive beleške

Ako zatvorite na notu, ona se skriva sa radne površine, ali je ne briše. Zatvorene beleške možete ponovo da otvorite sa liste beležaka. Da biste zatvorili poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+W.

Brisanje lepljive beleške

Lepljivu belešku možete da izbrišete sa liste beležaka tako što ćete preći na belešku koje želite i pritisnuti taster Delete. Da biste izbrisali na pojam koji vam je trenutno otvoren:

 1. U otvorenoj belešci pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+D. Čujete: "Dugme 'Izbriši'".

 2. Pritisnite taster Enter. Lepljiva beleška se briše. Fokus se premešta na sledeću lepljivu belešku.

Prijavite se da biste sinhronizovali lepljive beleške na svim uređajima

 1. Na listi beležaka pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Postavke", a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Ako ste odjavnik, čuće se: "Sign in to sync your notes to the cloud" (Prijavite se da biste sinhronizovali beleške sa oblakom). Pritisnite taster Enter da biste se prijavili.

 3. Izaberite svoje akreditive za prijavljivanje tako što ćete pritiskati taster sa strelicom nadole dok ne čujete onaj koji želite, a zatim pritisnite taster Enter. Da biste se prijavili pomoću odabranog naloga, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Nastavi" i pritisnite taster Enter. Ako se prijavujete pomoću naloga koji trenutno nije prijavljen na vašem uređaju ili dodajete novi nalog, od vas će se tražiti da unosite dodatne informacije kao što su adresa e-pošte ili lozinka.

Izađi iz Lepljive beleške

Da biste sprečili da se otvorene lepljive beleške prikaže na ekranu nakon ponovnog pokretanja računara, izađite iz programa Lepljive beleške.

 1. U Lepljive beleške pritisnite kombinaciju tastera Alt+F4.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice za Lepljive beleške

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×