Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

SUMPRODUCT koristi opsege ćelija (ili kreira formulu niza) kao argumente (delove formule koja ga pravi). Množi se sa stavkama u nizovima i zatim sabira ishod.

Ovaj primer je spisak namirnica, sa jednim niz koji navodi troškove za svaku stavku, a drugi broj niza navodi koliko će se stavki kupiti.

Lista stavki namirnica u koloni A. U koloni B (niz 1) je trošak po jedinici. U koloni C (niz 2) je količina koja se kupuje

  1. Da biste kreirali formulu, otkucajte = SUMPRODUCT (B3: B6, C3: C6) i pritisnite taster ENTER.

Svaka ćelija u koloni B pomnoži se sa odgovarajućem ćelijom u istom red u koloni C i dodaju se rezultati. Ukupan iznos za namirnice je $21,60.

  1. Da biste napisali duže formule koja daje isti ishod, otkucajte = B3 * C3 + B4 * C4 + B5 * C5 + B6 * C6 i pritisnite taster ENTER.

Kada pritisnete taster ENTER, ishod je isti: $21,60. Ćelija B3 se množi sa C3, a njen rezultat se dodaje u rezultat ćelije B4 (C4 i tako dalje.) Ako imate tisuće (ili čak stotine) redova, koliko bi bilo lakše koristiti SUMPRODUCT.

Napomene: 

  • Kolone ili redovi (nizovi) moraju biti jednake dužine.

  • Ako se tekst, umesto broja, nalazi u ćeliji, tretira se kao nula.

Primer

Ako želite da se igrate sa SUMPRODUCT i kreirate formulu niza, evo Excel za veb radna sveska sa razliиitim podacima od koje se koristi u ovom članku.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

A

B

D

E

3

4

2

7

8

6

6

7

1

9

5

3

Formula

Rezultat

' = SUMPRODUCT (A2: B4, D2: E4)

= SUMPRODUCT (A2: B4, D2: E4)

Množi sve komponente dva niza (a2: B4 i D2: E4), a zatim dodaje proizvode – to jest, 3 * 2 + 4 * 7 + 8 * 6 + 6 * 7 + 1 * 5 + 9 * 3 (156).

Za novo iskustvo možete i da otvorite ovu radnu svesku u programu Excel. Samo kliknite na ikonu programa Excel u donjem desnom uglu Ikona programa Excel u programu Excel Web Appradne sveske, sačuvajte datoteku na zgodno mestu na računaru, a zatim je otvorite.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×