Korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli

Izračunate kolone u Excel su fantastična alatka za efikasno unošenje formula. Oni vam omogućavaju da unesete jednu formulu u jednu ćeliju, a zatim da se ta formula automatski proširi na ostatak kolone samu. Nema potrebe da koristite komande Popuni ili Kopiraj. To može biti veoma teško za uštedu vremena, naročito ako imate mnogo redova. A isto se događa i kada promenite formulu; promena će se proširiti i na ostatak izračunate kolone.

Napomena: Snimci ekrana iz ovog članka snimljeni su u programu Excel 2016. Ako imate drugu verziju, prikaz se možda razlikuje, ali funkcionalnost bi trebalo da bude ista, ako nije drugačije navedeno.

Kreiranje izračunate kolone

 1. Kreiranje tabele. Ako niste upoznati sa tabelama Excel, možete da saznate više u: Pregled Excel tabela.

 2. Umetnite novu kolonu u tabelu. To možete da uradite tako što ćete kucati u koloni odmah sa desne strane tabele, a Excel će automatski proširiti tabelu za vas. U ovom primeru napravili smo novu kolonu tako što smo uneli "Sveukpanu" u ćeliju D1.

  Dodavanje nove kolone tabele kucanjem u praznoj koloni odmah sa desne strane postojeće tabele

  Saveti: 

  • Kolonu tabele možete da dodate i sa kartice Početak. Jednostavno kliknite na strelicu za stavku Umetni> Umetni kolone tabele sa leve strane.

  • Da biste dodali kolonu tabele sa kartice Početak, kliknite na strelicu za stavku Umetni > Umetni kolone tabele sa leve strane.

 3. Otkucajte formulu koju želite da koristite i pritisnite taster Enter.

  Dodavanje jedne formule u ćeliju tabele koja će se automatski dovršavati da bi se kreirala izračunata kolona

  U ovom slučaju uneli smo =sum(, a zatim izabrali kolone 1. i 1. qtr. Kao rezultat toga, Excel formulu: =SUM(Tabela1[@[1. qtr]:[2. qtr]]). To se naziva strukturisana referentna formula, koja je jedinstvena Excel tabelama. Strukturirani format reference je ono što omogućava tabeli da koristi istu formulu za svaki red. Standardna Excel za ovu formulu bi bila =SUM(B2:C2),koju biste onda morati da kopirate ili popunite do ostatka ćelija u koloni

  Da biste saznali više o strukturiranim referencama, pročitajte: Korišćenje strukturiranih referenci sa Excel tabelama.

 4. Kada pritisnete taster Enter, formula se automatski popunjava svim ćelijama kolone – iznad i ispod ćelije u koju ste uneli formulu. Formula je ista za svaki red, ali pošto je strukturisana referenca, Excel zna interno koji red je koji.

  Primer formule koja je automatski popunita radi kreiranja izračunate kolone u tabeli

Napomene: 

 • Izračunata kolona se kreira i kopiranjem ili popunjavanjem formule u sve ćelije prazne kolone tabele.

 • Ako otkucate ili premestite formulu u koloni tabele koja već sadrži podatke, izračunata kolona se ne kreira automatski. Međutim, dugme Opcije automatskog ispravljanja prikazuje se kako bi vam obezbedilo opciju zamene podataka kako bi izračunata kolona bila kreirana.

  Opcija zamena postojećih formula u izračunatoj koloni kada se jedna formula razlikuje od ostalih

 • Ako u izračunatu kolonu unosite novu formulu koja se razlikuje od postojećih formula, kolona će se automatski ažurirati novom formulom. Možete da odaberete da opozovete ažuriranje i zadržite samo jednu novu formulu iz dugmeta Opcije automatskog ispravljanja. Međutim, to se obično ne preporučuje jer to može da spreči automatsko ažuriranje kolone u budućnosti, jer neće znati koju formulu da proširi kada se dodaju novi redovi.

  Opcija za opozivanje izračunate kolone nakon unošenje formule

 • Ako ste otkucali ili kopirali formulu u ćeliju prazne kolone i ne želite da zadržite novu izračunatu kolonu, kliknite na dugme Opozovi Dugme „Opozovi radnju“ dva puta. Takođe možete dvaput da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + Z

Izračunata kolona može da uključi ćeliju koja ima drugu formulu od ostalih. To kreira izuzetak koji će biti jasno označen u tabeli. Na taj način se slučajne nedoslednosti mogu lako otkriti i rešiti.

Nedosledno obaveštenje o grešci u formuli u Excel tabeli

Napomena: Izuzeci izračunate kolone kreiraju se kada uradite nešto od sledećeg:

 • U ćeliji izračunate kolone ste otkucali podatke koji se razlikuju od formule.

 • Otkucajte formulu u ćeliji izračunate kolone, a zatim kliknite na dugme Opozovi Dugme „Opozovi radnju“ na priručnu traku.

 • Novu formulu ste otkucali u izračunatoj koloni koja već sadrži neke izuzetke.

 • Kopirajte podatke u izračunatu kolonu koja se ne podudara sa formulom izračunate kolone.

  Napomena: Ako kopirani podaci sadrže formulu, ova formula će zameniti podatke u izračunatoj koloni.

 • Izbrisali ste formulu iz najmanje jedne ćelije u izračunatoj koloni.

  Napomena: Ovaj izuzetak nije označen.

 • Premestili ste ili izbrisali ćeliju iz neke druge oblasti radnog lista na koju upućuje neki od redova iz izračunate kolone.

Obaveštenje o grešci će se pojaviti samo ako imate omogućenu opciju za proveru grešaka u pozadini. Ako ne vidite grešku, izaberite stavku Datoteka > Opcije > Formule > proverite da li je polje za potvrdu Omogući proveru grešaka u pozadini ojavljeno.

 • Ako koristite Excel 2007, kliknite na Kancelarija dugme Dugme Office 2007, a zatim izaberite stavku Excel Opcije > Formule.

 • Ako koristite Mac, idite na traku sa Excel menija, a zatim izaberite stavku Željene postavke >Formule & Lists > Provera grešaka.

Opcija za automatsko popunjavanje formula za kreiranje izračunatih kolona u Excel tabele podrazumevano je uključena. Ako ne želite da Excel kolone kada unesete formule u kolone tabele, možete da isključite opciju za popunjavanje formula. Ako ne želite da isključite ovu opciju, ali ne želite uvek da kreirate izračunate kolone dok radite u tabeli, možete da zaustavite automatsko kreiranje izračunatih kolona.

 • Uključivanje ili isključivanje izračunatih kolona

  1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije.

   Ako koristite 2007 Excel, kliknite na dugme Kancelarija i Dugme Office 2007, a zatim izaberite stavku Excel Opcije.

  2. Izaberite stavku Provera.

  3. U okviru Opcije automatskog ispravljanjakliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja.

  4. Izaberite karticu Automatsko oblikovanje tokom kucanja.

  5. U okviru Automatski dok raditepotvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Popuni formule u tabele da biste kreirali izračunate kolone da biste uključili ili isključili ovu opciju.

   Isključite izračunate kolone tabele iz stavke Datoteka > Opcije > Alatke za proveru > Opcije automatskog ispravljanja > Poništite izbor u potrebi "Popunjavanje formula u tabelama da bi se kreirale izračunate kolone".

   Savet: Takođe možete kliknuti na dugme Opcije automatskog ispravljanja koje se prikazuje u koloni tabele nakon što unesete formulu. Izaberite stavku Kontroliši opcije automatskog ispravljanja, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Popuni formule u tabele da biste kreirali izračunate kolone da biste isključili ovu opciju.

  Ako koristite Mac računar, Excel stavku glavnom meniju, a zatim Željene postavke > Formule i Liste > Tabele & Filteri > Automatski popuni formule .

 • Zaustavljanje automatskog kreiranja izračunatih kolona

  Kada unesete prvu formulu u kolonu tabele, kliknite na prikazano dugme Opcije automatskog ispravljanja, a zatim izaberite stavku Zaustavi automatsko kreiranje izračunatih kolona.

Možete da kreirate i prilagođena izračunata polja sa izvedenim tabelama, gde kreirate jednu formulu i Excel je zatim primenjuje na celu kolonu. Saznajte više o izračunavanju vrednosti u izvedenoj tabeli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Pregled Excel tabela

Oblikovanje Excel tabele

Promena veličine tabele dodavanjem ili uklanjanjem redova i kolona

Ukupne vrednosti podataka u Excel tabeli

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×