Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak govori o korišćenju programskog dodatka Solver, programskih dodataka u programu Microsoft Excel možete da koristite za analizu šta-ako, da biste utvrdili mešavinu za optimalne proizvoda.

Kako da utvrdim mesečni mešavinu proizvoda koji uvećava profitabilnosti?

Preduzeća koja često je potrebno da biste odredili količinu svakog proizvoda da biste dobili na mesečnom nivou. U najjednostavniji obliku proizvoda zamešajte problem obuhvata kako da odredite veličinu svaki proizvod koji bi trebalo da se proizvodi tokom meseca za uvećavanje profita. Proizvodi moraju obično se pridržava sledeća ograničenja:

 • Proizvodi ne možete da koristite više resursa nego što su dostupne.

 • Postoji ograničena zahtev za svaki proizvod. Nije moguće više proizvoda proizvode tokom meseca od zahtev nalaћe, zato što suvišno proizvodnje je izgubljena (na primer, kvarljive lek).

Hajde sada da reši u sledećem primeru mešavinu proizvoda. Rešenje ovog problema možete pronaći u datoteci Prodmix.xlsx, što je prikazano na slici 27-1.

Book image

Recimo da radimo za lek preduzeće koje proizvodi šest različitih proizvoda njihove elektrane. Izrada svaki proizvod zahteva rada i materijal. Red 4 u slika 27-1 prikazuje časove tokom rada potrebnih za proizvodnju funtu za svaki proizvod i red 5 prikazuje kg materijal potrebnih za proizvodnju funtu za svaki proizvod. Na primer, proizvodi funtu proizvod 1 zahteva 6 sati rada i 3,2 kg materijal. Za svaki lek, cena po funte je je dat u red 6 trošak po jedinici po funte je je dat u red 7 i dobitka po funte je je dat u redu 9. Na primer, proizvod 2 prodaje za $11.00 po funte izaziva trošak po jedinici od $5.70 po funte i doprinosi 5.30 dolara dobit po funte. U mesecu zahtev za svaki lek je je dat u red 8. Na primer, zahtev za proizvod 3 je 1041 kg. Ovog meseca, 4500 sati rada i 1600 kg materijal su dostupne. Kako ovaj preduzeće možete da uvećate njegove mesečnog profita

Ako znamo ništa o Excel programski dodatak Solver, možemo da napadima ovaj problem izgradnja na radnom listu da biste pratili povezan sa proizvoda mešavinu iskorišćenosti profita i resursa. Zatim bi trebalo da koristim probnu verziju i grešku da se razlikuju proizvoda mešavinu da optimizujete profita bez korišćenja više rada ili materijal nego što je dostupno, a ne proizvode svaki lek preko zahtev. Koristimo programski dodatak Solver u ovaj proces samo u fazi probnu verziju i greške. U suštini, programski dodatak Solver je na optimizacija pretraživača koji besprekorno će izvršiti pretragu na probnu verziju i greške.

Ključ za rešavanje problema sa mešavinu proizvoda je za efikasno računanje korišćenje resursa i profita povezan sa bilo kog dati proizvoda mešavinu. Alatka za važne koji smo možete koristiti da biste ovaj proraиun je funkcije SUMPRODUCT. Funkcije SUMPRODUCT Množi odgovarajuće vrednosti u opsezima ćelija i daje zbir te vrednosti. Svaki opseg ćelija koristi u SUMPRODUCT procenu moraju imati isti dimenzije, koja ukazuje na koje možete koristiti funkcije SUMPRODUCT sa dva reda ili dve kolone, ali ne jednu kolonu i jedan red.

Kao primer kako možete da koristite funkcije SUMPRODUCT u našem proizvoda zamešajte primer, hajde da isprobamo za računanje naše upotrebe resursa. Upotreba naše rada se izračunava po

*(Drug 1 pounds produced) (rad koristi po funte lek 1) +
(rad koristi po funte lek 2) * (lek 2 kg proizvodi) +...
(Rad koristi po funte leka 6) * (lek 6 kg proizvodi)

Možemo da računanje upotrebe rada u više dosadne mode kao D2 * D4 + E2 * E4 + F2 * F4 + G2 * G4 + H2 * H4 + I2 * I4. Slično tome, materijal upotrebe može se izračunati kao D2 * D5 + E2 *E5 + F2 * F5 + G2 * G5 + H2 * H5 + I2 * I5. Međutim, unos formule u radni list za šest proizvode je bilo dugotrajan. Zamislite koliko vremena treba ako ste radili sa preduzeće koje proizvodi, na primer, 50 proizvodi njihove elektrane. Lakše način za računanje rada i materijal upotrebe je da biste kopirali iz D14 D15 formula SUMPRODUCT($D$2:$I$2,D4:I4). Ova formula izračunava D2 * D4 + E2 * E4 + F2 * F4 + G2 * G4 + H2 * H4 + I2 * I4 (što je naše rada upotrebe), ali je lakše unesite! Imajte u vidu da je koristim $ znak sa opsegom D2:I2 tako da kada se kopira formulu, i dalje biste uhvatili proizvoda mešavinu iz reda 2. Formula u ćeliji D15 izračunava materijal upotrebe.

Na sličan način, profit određena je lokacijom

(Lek 1 dobit po funte) * (lek 1 funte proizvodi) +
(lek 2 dobit po funte) * (lek 2 kg proizvodi) +...
(6 lek dobit po funte) * (lek 6 kg proizvodi)

Dobit lako izračunati u ćeliji D12 sa formulom SUMPRODUCT(D9:I9,$D$2:$I$2).

Sada možete identifikovati tri dela naših proizvoda mešavinu Solver modela.

 • Ciljna ćelija.Cilj je da uvećavanje profita (izračunati u ćeliji D12).

 • Promenljive ćelije.Broj kg proizvodi za svaki proizvod (navedene u opsegu ćelija D2:I2)

 • Ograničenja. Imamo sledeća ograničenja:

  • Nemojte koristiti više rada ili materijal nego što je dostupno. To jest, vrednosti u ćelijama D14:D15 (sredstva) mora biti manja ili jednaka vrednosti u ćelijama F14:F15 (raspoložive resurse).

  • Ne proizvodi od lek nego u zahtev. To jest, vrednosti u ćelijama D2:I2 (kg proizvodi svaki lek) moraju da budu manje od ili jednako sa zahtevom za svaki lek (navedene u ćelijama D8:I8).

  • Ne mogu da pravimo negativan iznos od bilo kog leka.

Da će vam pokazati kako da biste uneli ciljnu ćeliju, promeni ćelije i ograničenja u programski dodatak Solver. Sve treba da uradite je kliknite na dugme Solve (reši) da biste pronašli uvećavanje profita mešavinu proizvoda.

Da biste počeli, izaberite karticu podaci i u grupi analiza kliknite na dugme "Rešavač".

Napomena:  Kao što je objašnjeno u poglavlje 26, „An uvod za optimizaciju sa Excel programski dodatak Solver”, Rešavač se instalira tako što ćete kliknuti na dugme Microsoft Office, zatim Excel opcije, praćeno programski dodaci. Na listi upravljanje izaberite stavku programski dodaci za Excel, potvrdite izbor u polju programski dodatak Solver i zatim kliknite na dugme u redu.

Pojaviće se dijalog Solver Parameters kao što je prikazano na slici 27-2.

Book image

Kliknite na okvir za podešavanje ciljnu ćeliju, a zatim izaberite ćeliju naše profita (ćelija D12). Kliknite na polje za promenom ćelija, a zatim postavite opseg D2:I2, koja sadrži kg proizvodi svakog leka. U dijalogu sada bi trebalo da izgleda slika 27-3.

Book image

Sada smo spremni da dodate ograničenjima model. Kliknite na dugme Dodaj. Videćete dijalog Dodavanje ograničenje, što je prikazano na slici 27-4.

Book image

Da biste dodali ograničenja upotrebe resursa, kliknite na polje referenca na ćeliju, a zatim izaberite opseg D14:D15. Izaberite < = sa srednjeg liste. Kliknite na polje za ograničenje, a zatim izaberite opseg ćelija F14:F15. Dijalog Dodavanje Constraint sada bi trebalo da izgleda kao što je slika 27-5.

Book image

Možemo sada imaju osigurali da kada programski dodatak Solver pokušava različite vrednosti za promenu ćelija, samo kombinacije koje zadovoljavaju oba D14< = F14 (rada koristi je manje od ili jednako rada dostupno) i D15< = F15 (materijal koristi manje je od ili jednako dostupni materijal) će se smatrati. Kliknite na dugme Dodaj da biste uneli zahtev ograničenja. Popunite dijalog Dodavanje Constraint kao što je prikazano na slici 27-6.

Book image

Dodavanje ovih ograničenja osigurava da kada programski dodatak Solver pokuša različite kombinacije za promenu vrednosti u ćelijama, samo kombinacije koje zadovoljavaju sledećih parametara će se smatrati:

 • D2< = D8 (iznos proizvodi lek 1 je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 1)

 • E2< = E8 (količinu proizvodi lek 2 je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 2)

 • F2< = F8 (iznos proizvodi lek 3 napravio je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 3)

 • G2< = G8 (iznos proizvodi lek 4 napravio je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 4)

 • H2< = H8 (iznos proizvodi od 5 lek napravio je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 5)

 • I2< = I8 (iznos proizvodi od 6 lek napravio je manje od ili jednako sa zahtevom za lek 6)

Kliknite na dugme u redu u dijalogu Dodavanje ograničenja. Prozor "Rešavač" trebalo bi da izgleda kao što je slika 27-7.

Book image

Nismo unesite ograničenje koje promenljive ćelije moraju da budu nije negativan u dijalogu opcije "Rešavač". Kliknite na dugme opcije u dijalogu Solver Parameters. Potvrdite izbor u polju od pretpostavke linearni Model i polje koje nisu negativan, potrebno je da kao što je prikazano na slici 27-8 na sledećoj stranici. Kliknite na dugme „U redu“.

Book image

Polje za potvrdu koje nisu negativan, potrebno je da osigurava da programski dodatak Solver smatra samo kombinacije promenljive ćelije u kojoj svake promenljive ćelije pretpostavlja-negativnu vrednost. Proverili smo, potrebno je da linearni Model zato što proizvod zamešajte problem je polje na specijalan tip programskog dodatka Solver problema koji se zove linearni modela. U suštini, programski dodatak Solver modela je linearni u sledećim uslovima:

 • Ciljna ćelija je izračunati tako što ćete dodati zajedno uslovima obrasca (menja cell)*(constant).

 • Svako ograničenje ne zadovoljava „linearnim modelom zahtev”. To znači da svako ograničenje se procenjuje tako što ćete dodati zajedno uslovima obrasca (menja cell)*(constant) i upoređivanje zbirova da konstante.

Zašto se ovaj programski dodatak Solver problem linearni? Naš ciljnu ćeliju (profita) je izračunati kao

(Lek 1 dobit po funte) * (lek 1 funte proizvodi) +
(lek 2 dobit po funte) * (lek 2 kg proizvodi) +...
(6 lek dobit po funte) * (lek 6 kg proizvodi)

Ovaj prouzrokovaće sledi šaru u kojoj ciljnu ćeliju vrednost se izvodi tako što ćete dodati zajedno uslovima obrasca (menja cell)*(constant).

Naš rad ograničenje se procenjuje tako što poredi vrednost izvedene iz (rad koristi po funte lek 1) * (lek 1 funte proizvodi) + (rad koristi po funte lek 2) *(Drug 2 pounds produced) +... (Nam radeed po funte od lek 6) * (lek 6 kg proizvodi) na rad dostupna.

Stoga, rada ograničenje se procenjuje tako što ćete dodati zajedno uslove u obrascu (promena cell)*(constant) i upoređivanje zbirova da konstante. Ograničenje rada i materijal ograničenje zadovoljavaju linearnim modelom zahtev.

Ograničenjima naš zahtev da obrazac

(Lek 1 proizvodi) < = (lek 1 zahtev)
< (proizvodi lek 2) = (lek 2 zahtev)
#
< (lek 6 proizvodi) = (lek 6 zahtev)

Svaki zahtev ograničenje takođe zadovoljava linearnim modelom zahtev, jer se procenjuje tako što ćete dodati zajedno uslovima obrasca (menja cell)*(constant) i upoređivanje zbirova da konstante.

Imate prikazan da proizvoda mešavinu modela je linearni model, zašto bi trebalo da nam se?

 • Ako se programski dodatak Solver model linearni i odaberite, potrebno je da linearni Model, programski dodatak Solver je garantuje da biste pronašli optimalna rešenja programskog dodatka Solver model. Ako model programski dodatak Solver nije linearni, programski dodatak Solver može ili otkriti optimalna rešenja.

 • Ako se programski dodatak Solver model linearni i odaberite, potrebno je da linearni Model, programski dodatak Solver koristi efikasno algoritma (simpleks metod) da biste pronašli optimalna rešenja u model. Ako se programski dodatak Solver model linearni, a ne potvrdite izbor, potrebno je da linearni Model, programski dodatak Solver koristi veoma efikasno algoritam (GRG2 metod) i možda imate problema prilikom pronalaženja u model optimalna rešenja.

Pošto kliknete na dugme u redu u dijalogu opcije "Rešavač", vratimo u glavnom Solver dijalogu prikazani ranije u slici 27-7. Kada smo kliknite na dugme Solve, programski dodatak Solver izračunava optimalno rešenje (ako postoji) za proizvod mešavinu modela. Navedeno u poglavlje 26, optimalnog rešenja proizvoda mešavinu model bi skup promenu vrednosti ćelije (kg proizvodi svaki lek) uvećava profita na skupa sve je izvodljivo rešenja. Ponovo je izvodljivo rešenje je skup promena vrednosti ćelija koje zadovoljavaju sve ograničenja. Promena vrednosti ćelija što je prikazano na slici 27-9 su izvodljivo rešenje zato što su svi nivoi proizvodnje nije negativan, nivoa proizvodnje ne sme da pređe zahtev i korišćenje resursa ne premašuje raspoložive resurse.

Book image

Promena vrednosti ćelija što je prikazano na slici 27-10 na sledećoj stranici predstavljaju za akrobatskim rešenje iz sledećih razloga:

 • Pravimo od 5 lek od zahtev za njega.

 • Koristimo više rada nego što je dostupno.

 • Koristimo više materijal od onog koje je dostupno.

Book image

Nakon što kliknete na dugme Solve (reši), programski dodatak Solver pronalazi brzo optimalno rešenje što je prikazano na slici 27-11. Potrebno je da izaberete Keep Solver rešenje da biste sačuvali optimalno rešenje vrednosti na radnom listu.

Book image

Naš kompanijom možete da uvećate njegove mesečni izveštaj o profitu na nivou $6,625.20 po 596.67 kg lek 4 od 5 lek 1084 kg i nijedan od drugih lekova! Nismo ne može da odredi ako možemo ostvariti Maksimalna zarada od $6,625.20 na druge načine. Sigurno od samo da sa našim ograničene resurse i zahtev, ne postoji način da biste više od 6,627.20 ovog meseca.

Pretpostavimo da zahtev za svaki proizvod moraju biti ispunjeni. (Pogledajte članak Ne izvodljivo rešenje radnom listu u datoteci Prodmix.xlsx.) Zatim imamo da biste promenili ograničenjima naš zahtev iz D2:I2< = D8:I8 da D2:I2> = D8:I8. Da biste to uradili, otvorite programski dodatak Solver, izaberite je D2:I2< = D8:I8 ograničenje, a zatim kliknite na dugme promeni. Pojavljuje se dijalog promena ograničenja, što je prikazano na slici 27-12.

Book image

Izaberite > =, a zatim kliknite na dugme u redu. Možemo sada ste osigurali da programski dodatak Solver će razmislite o promeni samo vrednosti ćelija koje zadovoljavaju sve zahteve. Kada kliknete na dugme Solve (reši), videćete poruku „Programski dodatak Solver nije moguće pronaći izvodljivo rešenje”. Ova poruka ne znači da napravili smo grešku u modela, ali ipak sa ograničenom resurse, ne možete da vidimo zahtev za sve proizvode. Programski dodatak Solver jednostavno govori ako želimo da zadovolji zahteve za svaki proizvod, treba da dodate više rada, više sirovine ili i jedno i drugo.

Hajde da vidimo šta se dešava ako nam dozvolite neograničen zahtev za svaki proizvod i da nam dozvolite negativne količine da se proizvodi svaki lek. (Ovaj programski dodatak Solver problem može da vidi na radnom listu Postavite vrednosti da ne postigne rezultat u datoteci Prodmix.xlsx.) Da biste pronašli optimalna rešenja za ovaj problem, otvorite "Rešavač", kliknite na dugme opcije i opozovite izbor u polju koje nisu negativan, potrebno je da. U dijalogu parametri programskog dodatka Solver izaberite ograničenje zahtev D2:I2< = D8:I8, a zatim kliknite na dugme Izbriši da biste uklonili ograničenja. Kada kliknete na dugme Solve (reši), programski dodatak Solver daje poruku „Postavljanje vrednosti ćelija ne sresti”. Ova poruka znači da ako ciljnu ćeliju uvećan (kao u našem primeru), tamo je izvodljivo rešenja sa proizvoljno velike ciljni vrednosti ćelija. (Ako ciljnu ćeliju moguće umanjiti, poruku „Postavi ćeliju vrednosti da ne postigne rezultat” znači da su je izvodljivo rešenja sa proizvoljno mali ciljni vrednosti u ćelijama.) U situaciji omogućavanjem negativan izrada lek, zapravo „kreiramo” resurse koji se mogu koristiti za izradu proizvoljno velikim količinama drugih. Mogli da našeg neograničen zahteva, to omogućava da neograničeno profita. Na delu, ne pružamo beskonaиno novac. Ukratko, ako vidite „Postavljanje vrednosti da ne postigne rezultat”, vaš model ne sadrži grešku.

 1. Pretpostavimo da nam kompanijom možete da kupite do 500 sati rada na $1 više po času od trenutnog troškova rada. Kako mogu da biste uvećali profita?

 2. Dobio na jednu proizvodnju, četiri tehničara (A, B, C i D) proizvode tri proizvoda (proizvodi 1, 2 i 3). Ovog meseca, proizvođač CIP prodati 80 jedinica proizvod 1, 50 jedinica proizvod 2 i najviše 50 jedinica proizvod 3. Tehničar A možete napraviti samo proizvodi 1 i 3. Tehničar B možete napraviti samo proizvodi 1 i 2. Tehničar C možete napraviti samo proizvod 3. Tehničar D možete napraviti samo proizvod 2. Za svaku jedinicu proizvodi, proizvodi koje doprinose sledeće profita: proizvod 1, 6; Proizvod 2, $7; i proizvod 3, 10. Vreme (u časovima) svaki tehničar treba pravi proizvode je na sledeći način:

  Proizvod

  Tehniиar A

  Tehničar B

  Tehničar C

  Tehničar D

  1

  2

  2,5

  Ne možete da uradite

  Ne možete da uradite

  2

  Ne možete da uradite

  3

  Ne možete da uradite

  3,5

  3

  3

  Ne možete da uradite

  4

  Ne možete da uradite

 3. Svaki tehničar možete da radite na 120 sati mesečno. Kako CIP proizvođača možete da uvećate njegove mesečnog profita Pretpostavimo da decimalni broj jedinica može da se proizvodi.

 4. Računar proizvodnju proizvodi miš, tastature i video igra džojstici. Dobit po jedinici, po jedinici rada upotrebe, mesečni zahtev i po jedinici vreme računara upotrebe dobijaju u sledećoj tabeli:

  Miš

  Tastature

  Džojstici

  Dobit/jedinice

  $8

  $11

  $9

  Zaposlenja upotrebe/po jedinici

  .2 čas

  .3 čas

  .24 čas

  Mašina/jedinica vremena

  .04 čas

  .055 čas

  .04 čas

  Mesečni zahtev

  15.000

  27 000

  11,000

 5. Svakog meseca, dostupni su ukupno 13 000 radni sati i 3000 sati mašina. Kako se proizvođaču možete da uvećate njegove mesečni dobitka iz elektrane?

 6. Otklanjanje naše lek primer pod pretpostavkom da minimalni zahtev 200 jedinica za svaki lek moraju da budu ispunjeni.

 7. Dћejson je dijamant narukvice, ogrlice i minрuљe. Želi raditi maksimalno 160 sati mesečno. Ima 800 unca dijamanata. Dobit, vreme rada i unca dijamanata potrebni da bi se dobila svaki proizvod se daju ispod. Ako zahtev za svaki proizvod je neograničen, kako da Jason uvećavanje njegov profita?

  Proizvod

  Dobit po jedinici

  Zaposlenja časova po jedinici

  Unca dijamanata po jedinici

  Narukvica

  300 din

  .35

  1,2

  Ogrlica

  200 din.

  .15

  .75

  Minđuše

  100 RSD

  0,05

  .5

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×