Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Bilo da želite da kreirate knjižice za događaj ili da odštampate ambiciozni projekat knjige, razmislite o korišćenju unapred ugrađenih postavki stranice za knjižice koje se dobijaju uz Word. Raspored knjiškog formata omogućava automatsko štampanje vašeg remek-dela u ispravnom redosledu, spremnom za savijanje i povezivanje.

Za najbolje rezultate promenite raspored dokumenta pre nego što započnete projekat pisanja. Na taj način ćete imati manje posla oko čišćenja ako se tabele ili drugi objekti ne uklapaju dobro unutar dokumenta.

Kreiranje knjižice ili knjige

 1. Idite na raspored i izaberite ikonu za pokretanje dijaloga Podešavanje stranice u donjem desnom uglu.

  Na kartici RASPORED NA STRANICI, ikona „Podešavanje stranice“ u donjem desnom uglu otvara prozor „Podešavanje stranice“.
 2. Na kartici Margine promenite postavku za Više stranica u Knjiškiformat. Položaj se automatski menja u Položeno.

  Na kartici Margine, u okviru Stavke Stranice promenite postavku za više stranica: u Knjiški format. Položaj se menja u Položeno.

  Savet: Ako imate dugačak dokument, možda bi trebalo da ga podelite na nekoliko knjižica, koje onda možete da povežete u jednu knjigu. U okviru stavke Listova po knjižici odaberite koliko stranica želite da štampate po knjižici.

 3. Izaberite i povećajte vrednost knjigovezačke margine da biste rezervisali prostor na unutrašnjem preklopu za povezivanje.

 4. Idite na karticu Papir i izaberite stavku Veličina papira. Konačna veličina knjižice je jedna polovina veličine papira.

  Na kartici „Papir“ izaberite stavku „Veličina papira“. Konačna veličina knjižice je jedna polovina veličine papira. Proverite da li je u vašem štampaču papir odgovarajuće veličine.

  Savet: Možete da dodate ulepšavanje u izgled knjižice. Na primer, da biste dodali ivice svakoj stranici, na kartici Raspored u prozoru Podešavanje stranice izaberite stavku Ivice.

 5. Izaberite stavku U redu. Ako dokument već ima sadržaj, tekst se automatski oblikuje, međutim, možda ćete morati ručno da prilagodite objekte kao što su slike i tabele. 

Postavke za štampanje knjižice

Kada budete spremni da odštampate knjižice, proverite postavke štampanja da biste se uverili da štampate na obe strane papira. Takođe, budite spremni da ispravno okrenete papire kako bi štampanje ispravno funkcionisalo. 

 1. Idite na stavke Datoteka > Štampanje.

 2. Ako štampač podržava automatsko štampanje na obe strane, promenite opciju Odštampaj jednostrano u Odštampaj na obe strane. Odaberite opciju Okretanje stranica po kraćoj ivici da biste izbegli štampanje druge strane svakog lista naopačke.

  U okviru „Postavke“ promenite „ Štampaj jednostrano“ u „Štampaj na obe strane“.
 3. Ako štampač ne podržava automatsko štampanje na obe strane, izaberite stavku Ručno odštampaj na obe strane.  Zatim, kada se to od vas zatraži, vratite stranice u štampač. Da biste izbegli štampanje stranica naopačke, okrenite listove po kraćoj ivici papira prema uputstvima štampača. 

  Savet: Ako želite profesionalniji izgled, razmislite o dodavanju brojeva stranice u zaglavlju ili podnožju. Više informacija potražite u članku Dodavanje brojeva stranica.

Takođe pogledajte

Pravljenje knjižice pomoću predloška Word teksta

Knjižice: Saveti za numerisanje stranica.

Kreiranje različitih zaglavlja i podnožja stranice za parne i neparne stranice

Preuzmite besplatne Predloške za Microsoft objavljivanje

Kreiranje knjižice ili knjige

 1. Idite na stavku Raspored > margine >prilagođene margine.

 2. Promenite postavku za Više stranica uKnjiški format. Položaj se automatski menja u Položeno.

  Savet: Ako imate dugačak dokument, možda bi trebalo da ga podelite na nekoliko knjižica, koje onda možete da povežete u jednu knjigu. U okviru Listovi u knjižici odaberite koliko stranica želite da odštampate po knjižici.

 3. Da biste rezervisali mesto na unutrašnjem preklopu za povezivanje, povećajte širinu za stavku Knjigovezačka margina.

 4. U izgled knjižice možete da dodate mnogo ukrašavanja. Na primer, da biste dodali ivice svakoj stranici, na kartici Raspored prozora Prilagođene margine izaberite stavku Ivice.

 5. Izaberite dugme U redu.

  Ako dokument već ima sadržaj, tekst se automatski oblikuje, ali ćete možda morati ručno da oblikujete objekte kao što su slike i tabele.

 6. Idite na stavku Podešavanje > stranice i proverite veličinu papira. Imajte na umu da je konačna veličina knjižice jedna polovina veličine papira. Proverite da li je u štampaču papir odgovarajuće veličine.

Postavke za štampanje knjižice

Kada budete spremni da odštampate knjižice, proverite postavke štampanja da biste se uverili da štampate na obe strane papira. Takođe, budite spremni da ispravno okrenete papire kako bi štampanje radilo kako je predviđeno.

Ako štampač podržava automatsko štampanje na obe strane, izvršite ove korake: 

 1. Izaberite stavke Datoteka > Odštampaj.

 2. U okviru Dvostrano izaberite stavku Knjižice.

  Savet: Ako želite profesionalniji izgled, razmislite o dodavanju brojeva stranice u zaglavlju ili podnožju. Više informacija potražite u članku Dodavanje brojeva stranica.

Napomena: Ako štampač ne podržava automatsko štampanje na obe strane, moraćete ručno da odštampate stranice.

Takođe pogledajte

Pravljenje knjižice pomoću predloška Word teksta

Knjižice: Saveti za numerisanje stranica.

Kreiranje različitih zaglavlja i podnožja stranice za parne i neparne stranice

Preuzmite besplatne Predloške za Microsoft objavljivanje

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×