U delu 2 ove serije razmatrale smo korišćenje kao i džoker znakova u kriterijumima upita da bismo pronašli netačna podudaranja. Dobro stvari – ali šta ako upit može da koristi kriterijume koji se obezbeđuju prilikom pokretanja? Šta ako biste mogli da postavite upit za unos? Dobre vesti! Upit možete da postavite za unos, a to je vrlo lako.

Sve što želite da uradite je da koristite pitanje u uglastim zagradama, na mestu normalnog kriterijuma. Kada neko pokrene upit, prvo što radi je predstavljanje dijaloga koje prikazuje pitanje koje ste koristili. Hajde da pogledamo dizajn upita koji je napravio prezime tog klijenta? dijalog.

Parameter question in square brackets in Criteria row

Upit vraća sve podatke iz tabele "Klijenti", ali samo one zapise gde se prezime podudara sa odgovorom korisnika na ovaj način:

Enter parameter value

To obavlja posao, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste poboljšali upotrebljivost upita. Za jednu možete da objavite parametre tako da Access pruža razumnu poruku o grešci ako neko unosi pogrešan tip podataka (na primer, neko unosi tekst kada je potreban broj).

Da biste proglasili parametar:

  1. Otvorite upit u prikazu dizajna i kopirajte pitanje parametra u ostavu, uključujući zagrade (izaberite pitanje parametra i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C).

  2. Na alatkama za upite | Kartica " Dizajn ", u grupi Prikaži/sakrij kliknite na dugme Parametri.

  3. U dijalogu parametri upita nalepite kopirani parametar u kolonu parametra , a zatim postavite tip podataka pomoću padajuće liste u koloni tip podataka .

Pasting the question into Query Parameter dialog box

Ako zaista želite da sve to uradite, možete da koristite obrazac da biste prikupili unos. Obrazac otvara sve vrste mogućnosti, kao što je deljenje ulaznih parametara u skupu upita ili obezbeđivanje datuma-birač za datum/vreme. Više informacija potražite u članku Korišćenje parametara u upitima, obrascima i izveštajima.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×