Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U regresivnoj analizi funkcija LOGEST izračunava eksponenciivnu krivu koja se uklapa u vaše podatke i daje niz vrednosti koji opisuje tu krivu. Funkcija daje niz vrednosti i zato mora da se unese kao formula niza.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju programa Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Opis

Jednačina za krivu je:

y = b*m^x

ili

y = (b*(m1^x1)*(m2^x2)*_)

ako postoji više x vrednosti, gde je zavisna y vrednost funkcija nezavisnih x vrednosti. m vrednosti su koeficijenti koji odgovaraju svakoj x vrednosti, a b je konstantna vrednost. Imajte u vidu da y, x i m mogu da budu vektori. Niz koji funkcija LOGEST daje je {mn;mn-1;...;m1;b}.

LOGEST(poznati_y, [poznati_x], [konstanta], [statistika])

Sintaksa funkcije LOGEST ima sledeće argumente:

 • known_y je    Obavezno. Skup y vrednosti koji vam je već poznat iz relacije y = b*m^x.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • known_x je    Opcionalno. Opcionalni skup x vrednosti koje možda već poznajete iz relacije y = b*m^x.

  • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude opseg ćelija sa visinom od jednog reda ili širinom od jedne kolone koji je takođe poznat kao vektor.

  • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

 • const    Opcionalno. Logička vrednost koja navodi da li će konstanta b biti jednaka 1.

  • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

  • Ako argument konstanta ima vrednost FALSE, b je jednako 0, a m vrednosti su podešene tako da se uklapaju u y = mx.

 • statistika    Opcionalno. Logička vrednost koja određuje da li će se vratiti dodatna statistika regresije.

  • Ako je statistika TRUE, LOGEST daje dodatnu statistiku regresije, tako da je dobijeni niz {mn;mn-1;...;m1;b|sen;sen-1;...;se1;seb|r 2;sey| F;df|ssreg;ssresid}.

  • Ako statistika ima vrednost FALSE ili je izostavljena, LOGEST daje samo m koeficijente i konstantu b.

Više informacija o dodatnoj statistici regresije potražite u članku Funkcija LINEST.

 • Što više grafikon sa vašim podacima podseća na eksponencijalnu krivu, izračunata linija će se bolje uklopiti u vaše podatke. Poput funkcije LINEST, LOGEST daje niz vrednosti koji opisuje odnos između tih vrednosti, ali LINEST provlači pravu liniju kroz vaše podatke; LOGEST provlači eksponencijalnu krivu. Za više informacija, pogledajte funkciju LINEST.

 • Kada imate samo jednu nezavisnu promenljivu x, vrednost y odsečka (b) možete da dobijete direktno korišćenjem sledeće formule:

  Y presek (b):
  INDEX(LOGEST(known_y,od known_x);2)

  Možete da koristite jednačinu y = b*m^x da predvidite buduće vrednosti y, ali Microsoft Excel nudi funkciju GROWTH da to uradi umesto vas. Za više informacija, pogledajte članak Funkcija GROWTH.

 • Prilikom unosa konstantnog niza, kao što je poznati_x kao argument, koristite zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, a tačku i zarez da biste razdvojili redove. Znakovi za razdvajanje se mogu razlikovati u zavisnosti od regionalnih postavki.

 • Treba primetiti da y vrednosti koje su predviđene jednačinom regresije možda nisu ispravne ukoliko se nalaze izvan opsega y vrednosti koji ste koristili da odredite jednačinu.

1. primer-- funkcija LOGEST

Formulu navedenu iznad morate da unesete kao formulu niza Excel da bi ona ispravno funkcionisala. Kada unesete formulu, pritisnite taster Enter ako imate trenutnu pretplatu na Microsoft 365; U suprotnom, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter. Ako se formula ne unese kao formula niza, dobija se jedan rezultat, 1,4633.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×