Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U regresivnim analizama, funkcija LOGEST izračunava eksponencijalnu krivu koja se uklapa u vaše podatke i daje niz vrednosti koji opisuje krivu. Funkcija daje niz vrednosti i zato mora da se unese kao formula niza.

Napomena: Ako koristite aktuelnu verziju sistema Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete ENTER da biste potvrdili formulu kao formulu dinamičkog niza. U suprotnom, formulu morate uneti kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umesto vas umeće vitičaste zagrade na početku i na kraju formule. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Opis

Jednačina za krivu je:

y = b*m^x

ili

y = (b*(m1^x1)*(m2^x2)*_)

ako postoji više x vrednosti, gde je zavisna y vrednost funkcija nezavisnih x vrednosti. m vrednosti su koeficijenti koji odgovaraju svakoj x vrednosti, a b je konstantna vrednost. Imajte u vidu da y, x i m mogu da budu vektori. Niz koji funkcija LOGEST daje je {mn;mn-1;...;m1;b}.

LOGEST(poznati_y, [poznati_x], [konstanta], [statistika])

Sintaksa funkcije LOGEST ima sledeće argumente:

 • known_y je    Obavezno. Skup y vrednosti koji vam je već poznat iz relacije y = b*m^x.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • known_x je    Opcionalno. Opcionalni skup x vrednosti koje možda već poznajete iz relacije y = b*m^x.

  • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude opseg ćelija sa visinom od jednog reda ili širinom od jedne kolone koji je takođe poznat kao vektor.

  • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

 • konstanta    Opcionalno. Logička vrednost koja navodi da li će konstanta b biti jednaka 1.

  • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

  • Ako argument konstanta ima vrednost FALSE, b je jednako 0, a m vrednosti su podešene tako da se uklapaju u y = mx.

 • Statistiku    Opcionalno. Logička vrednost koja određuje da li će se vratiti dodatna statistika regresije.

  • Ako je statistika TRUE, LOGEST daje dodatnu statistiku regresije, tako da je dobijeni niz {mn;mn-1;...;m1;b|sen;sen-1;...;se1;seb|r 2;sey| F;df|ssreg;ssresid}.

  • Ako statistika ima vrednost FALSE ili je izostavljena, LOGEST daje samo m koeficijente i konstantu b.

Više informacija o dodatnoj statistici regresije potražite u članku Funkcija LINEST.

 • Što više grafikon sa vašim podacima podseća na eksponencijalnu krivu, izračunata linija će se bolje uklopiti u vaše podatke. Poput funkcije LINEST, LOGEST daje niz vrednosti koji opisuje odnos između tih vrednosti, ali LINEST provlači pravu liniju kroz vaše podatke; LOGEST provlači eksponencijalnu krivu. Za više informacija, pogledajte funkciju LINEST.

 • Kada imate samo jednu nezavisnu promenljivu x, vrednost y odsečka (b) možete da dobijete direktno korišćenjem sledeće formule:

  Y odsečak (b):
  INDEX(LOGEST(known_y,known_x,2)

  Možete da koristite jednačinu y = b*m^x da predvidite buduće vrednosti y, ali Microsoft Excel nudi funkciju GROWTH da to uradi umesto vas. Za više informacija, pogledajte članak Funkcija GROWTH.

 • Prilikom unosa konstantnog niza, kao što je poznati_x kao argument, koristite zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, a tačku i zarez da biste razdvojili redove. Znakovi za razdvajanje se mogu razlikovati u zavisnosti od regionalnih postavki.

 • Treba primetiti da y vrednosti koje su predviđene jednačinom regresije možda nisu ispravne ukoliko se nalaze izvan opsega y vrednosti koji ste koristili da odredite jednačinu.

1. primer-- Funkcija LOGEST

Morate da unesete gorenavedene formule kao formulu niza u programu Excel da bi ona ispravno funkcionisala. Kada unesete formulu, pritisnite taster Enter ako imate trenutnu pretplatu na Microsoft 365; U suprotnom, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter. Ako se formula ne unese kao formula niza, dobija se jedan rezultat, 1,4633.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×