Kvalitet zvuka za softver za komunikacije Microsoft Lync 2010 zavisi od stanja i kvaliteta mreže i uređaja koje koristite. Pre početka korišćenja programa Lync 2010 uverite se da je audio oprema povezana.

U ovom članku

Da li su moji uređaji ispravno podešeni?

Instalacija programa Lync trebalo bi da otkrije telefon i sve druge kompatibilne uređaje za komunikacije koje koristite, na primer IP telefon, slušalice, Veb kameru, mikrofon i zvučnike. Uređaje možete dodati i posle instalacije programa Lync. 

Da biste se uverili da su uređaji ispravno podešeni, uradite sledeće:

 1. U glavnom prozoru programa Lync izaberite meni sa audio uređajima, a zatim izaberite stavku Postavke audio uređaja.

 2. U dijalogu Lync – opcije izaberite odgovarajuće padajuće liste da biste konfigurisali telefon, zvučnik i mikrofon, kao i nivoe jačine zvuka. Možete izabrati primarni audio uređaj i testirati nivoe mikrofona i zvučnika.

  Napomena:  Ako je potrebno da promenite uređaj tokom razgovora, u prozoru „Razgovor“ izaberite meni sa audio uređajima, a zatim iz menija izaberite odgovarajući uređaj. 

Da li je moj IP telefon ispravno povezan?

Pri podešavanju IP telefona, važno je da on bude ispravno povezan.

 • Kabl za napajanje Uverite se da je kabl za napajanje uključen u utičnicu, a da je drugi kraj kabla bezbedno povezan sa telefonom.

 • Mrežni kabl Povežite jedan kraj mrežnog kabla sa mrežnim konektorom sa oznakom LAN koji se obično nalazi sa zadnje strane telefona. Povežite drugi kraj kabla sa mrežnim konektorom u zidu. Da biste izbegli probleme sa kvalitetom zvuka, preporučujemo da između telefona i glavnog mrežnog konektora postoji direktna veza.

 • USB kabl Kada je Lync instaliran na računaru, možete pojednostaviti proces prijavljivanja IP telefona i upućivanje i prijem poziva sa IP telefona tako što ćete koristiti USB kabl da biste povezali telefon sa računarom. Uverite se da ste povezali kraj USB kabla Tip A (veći, pravougaoni) sa portom na računaru i kraj USB kabla Tip B (manji, kvadratni) sa ulazom na zadnjoj strani telefona.

Zašto nailazim na probleme sa zvukom?

Ako dođe do problema, u glavnom prozoru programa Lync, u prozoru „Razgovor“ prikazuje se obaveštenje. Na obaveštenje možete kliknuti da biste dobili više detalja ili predložena rešenja.

Zašto ne čujem nikakav zvuk?

Ako sa telefonskog zvučnika nema nikakvog zvuka, proverite sledeće:

 • Da li su zvučnici uključeni i da li je zvuk privremeno isključen u operativnom sistemu Windows.

 • Da li se slušalica telefona nalazi u ležištu (ako zvuk dobijate sa telefona).

 • Da li je jačina zvuka zvučnika dovoljno velika da se čuje.

 • Da li je uređaj koji koristite izabran u okviru Postavke audio uređaja u programu Lync.

Koji su uobičajeni uzroci slabog kvaliteta uređaja?

Uobičajeni uzroci slabog kvaliteta uređaja uključuju sledeće:

 • Neoptimizovani uređaji  Uređaji optimizovani za Lync prolaze kroz strogo testiranje kvaliteta zvuka ako bi vam se obezbedio dobar kvalitet zvuka. Neoptimizovani uređaji mogu ispoljiti slab kvalitet zvuka koji je rezultat, na primer, korišćenja audio komponenti slabog kvaliteta. Lista uređaja koji su optimizovani za Lync dostupna je na lokaciji Microsoft TechNet u okviru Telefoni i uređaji za Microsoft Lync 2010.

 • Audio upravljački program ili softver nezavisnog proizvođača  Audio upravljački program ili softver nezavisnog proizvođača u nekim slučajevima može ometati rad programa Lync 2010.

 • Uređaj za uklanjanje šumova Važno je da mikrofon za uklanjanje šumova bude postavljen blizu usta, približno 2 cm ili manje od 1 inča od usta. Na ovaj način se uklanja neželjena pozadinska buka i zato je važno da uređaj postavite ispravno kako biste izbegli probleme sa zvukom.

 • Fizičko oštećenje uređaja  

Lync upravlja širokim opsegom uređaja i pri tom održava visok kvalitet zvuka i video zapisa. Međutim, neki uređaji mogu prouzrokovati odjek u pozivu. Da bi se smanjio odjek problematičnog uređaja, Lync pokreće režim prebacivanja govora koji ograničava mogućnost sagovornika da govore istovremeno.

Šta mogu da učinim da poboljšam kvalitet audio uređaja?

Da biste poboljšali kvalitet uređaja, pokušajte sledeće:

 • Koristite uređaj optimizovan za Lync. Pogledajte listu na lokaciji Microsoft TechNet Telefoni i uređaji za Microsoft Lync 2010.

 • Deinstalirajte sve audio upravljačke programe ili softver nezavisnog proizvođača koji nudi dodatne usluge.

 • Zamenite sve neispravne ili oštećene uređaje.

 • Koristite slušalice da biste izbegli odjek.

 • Ako koristite dva zasebna uređaja za prikazivanje i hvatanje video zapisa (na primer stone zvučnike i Veb kameru), pokušajte da ih postavite na odgovarajuću međusobnu udaljenost kako biste smanjili odjek.

Koji su saveti za izbegavanje problema sa zvukom?

 • Preporučujemo da ne upućujete pozive preko bežične Internet veze, veze putem virtuelne privatne mreže (VPN) ili veze putem usluge daljinskog pristupa (RAS).

 • Koristite uređaj optimizovan za Lync. Pogledajte listu na lokaciji Microsoft TechNet Telefoni i uređaji za Microsoft Lync 2010.

 • Ako vam propusni opseg predstavlja problem, ograničite druge aktivnosti računara tokom poziva.

 • Koristite IP telefone:

  • Ako obavljate posao koji je zahtevan za procesor.

  • Ako vam je potreban pristup telefonu bez ometanja. Na primer, USB telefon ne radi kada je računar u stanju spavanja.

  • Ako imate dovoljno propusnog opsega. Korišćenje IP telefona može dovesti do smanjenja propusnog opsega dostupnog za druge programe i usluge.

Kako funkcioniše TTY?

Režim tekstualnog telefona (TTY) koristi se za tekstualnu komunikaciju putem telefonske linije. TTY uređaj mora biti povezan sa računarom kako bi mogao da tumači izmenjeni zvuk. U suprotnom ćete imati slab kvalitet zvuka tokom poziva. Korišćenje TTY režima u konferencijskom pozivu takođe može dovesti do problema sa kvalitetom zvuka.

Režim TTY podrazumevano je isključen. Režim TTY možete uključiti klikom na dugme Telefoni u dijalogu Lync – opcije. Zatim će biti potrebno da se odjavite iz programa Lync i ponovo prijavite da biste koristili funkciju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×