Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije NOW u programu Microsoft Excel. Veze za više informacija o radu sa datumima i vremenom pronaći ćete u odeljku Takođe pogledajte.

Opis

Daje redni broj koji odgovara tekućem datumu i vremenu. Ako je pre unosa funkcije format ćelije bio Opšti, Excel će ga promeniti tako da se podudara sa formatom datuma i vremena u regionalnim postavkama. Format datuma i vremena za ćeliju možete promeniti na traci, na kartici Početak, u grupi Broj.

Funkcija NOW je korisna kada je potrebno da na radnom listu bude prikazan tekući datum i vreme ili da se na osnovu tekućeg datuma i vremena izračuna vrednost koja će biti ažurirana pri svakom otvaranju radnog lista.

Napomena: Ako funkcija NOW ne ažurira vrednosti ćelija kada ste to očekivali, možda će biti potrebno da promenite postavke koje kontrolišu vreme ponovnog izračunavanja radne sveske ili radnog lista. Ove postavke mogu se promeniti na kontrolnoj tabli za Excel aplikacije za računare.

Sintaksa

NOW()

Sintaksa funkcije NOW nema argumente.

Napomene

  • Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.447 dana nakon 1. januara 1900.

  • Brojevi sa desne strane decimalnog zareza u rednom broju predstavljaju vreme, a brojevi s leve strane decimalnog zareza predstavljaju datum. Na primer, redni broj 0,5 predstavlja vreme 12:00 u podne.

  • Rezultati funkcije NOW menjaju se samo kada se izračuna radni list ili kada se pokrene makro koji je sadrži. Ona se ne ažurira kontinuirano.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=NOW()

Daje trenutni datum i vreme

06.11.2011. 19:03

=NOW()-0.5

Daje datum i vreme pre 12 sati ( pre -0.5 dana).

06.11.2011. 07:03:00

=NOW()+7

Daje datum i vreme koji će nastupiti za sedam dana.

13.11.2011. 19:03

=NOW()-2.25

Daje datum i vreme pre 2 dana i 6 sati (pre -2,25 dana).

04.11.2011. 13:03

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×