Oblikovanje automatskog oblika

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U dijalogu Oblikovanje automatskog oblika možete da promenite boju, obrazac, prikaz strukture, veličinu i druge opcije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Promena popune oblika i strukture (boje i linije)

Da biste popunili oblik neprozirnu boju, izaberite boju koju želite. Da biste dodali više boje pozadine, kliknite na dugme Efekti popunjavanja.

Odaberite popune

Boja    Izaberite boju koju želite, izaberite stavku Bez popune da biste oblika istom bojom kao pozadina stranice ili kliknite na dugme više boja da biste kreirali prilagođenu boju.

Efekti popune    Izbor između preliv boja koji se uklapa iz jednu nijansu na drugi, teksturu, šaru ili sliku.

 • Preliv boja Izaberite karticu preliv boja da biste dodali kontinuitet tamne ili boje.

  • U okviru boje, jedne boje, dve bojeili unapred podešenihi zatim kliknite na dugme boja ili kombinacije predloženu boju koju želite sa liste koja se pojavljuje.

  • U okviru Prozirnost, pomerite klizač za podešavanje nivoa prozirnosti na svakom kraju preliv.

  • U okviru Stilovi senčenja, kliknite na željenom pravcu prelivu tok.

  • U okviru varijante, kliknite na verziju senčenje stil koji želite. Možete da vidite kako to izgleda u polju " uzorak "

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Rotiraj sa oblikom da biste zadržali položaj preliv obliku ako rotirate oblik.

 • Teksturom    Izaberite teksturu koju želite, ili izaberite stavku Ostale teksture da odaberete neku od sopstvene slike.

 • Obrazac    Kliknite na obrazac koji želite da koristite. Na listi prednjeg plana , izaberite boju koju želite da koristite za obrazac. Na listi pozadine izaberite boju pozadine koju želite. Možete da vidite pregled boja u polju " uzorak ".

 • Slika    Izaberite stavku Izbor slike, pronađite sliku koju želite da koristite, a zatim kliknite na dugme Umetni.

 • Da biste se uverili da slika održali proporcije kada promenite veličinu oblika, potvrdite izbor u polju Zaključaj odnos širina/visina slike .

  • Da biste zadržali položaj slike u obliku ako rotirate oblik, potvrdite izbor u polju za potvrdu Rotiraj sa oblikom .

Prozirnost    Ako želite da mogu da vide kroz oblik, možete da koristite klizač ili unesite procenat za podešavanje nivoa prozirnosti.

Promena prikaza strukture boje i stila

Boja linije    U okviru linija, kliknite na listu boja , a zatim kliknite na željenu boju.

Isprekidane linije    Da biste koristili isprekidana linija na obris oblika, kliknite na listu Dashed , a zatim izaberite željeni tip linije.

Stil linije    Izaberite stavku sa liste stil , a zatim izaberite stavku stil linije i debljinu linije koji želite.

Težina    Da biste prilagodili širine stila koji ste odabrali, unesite novu vrednost u polju debljina.

Posebne opcije za oblika strelica

Ako je vaš oblik strelice, možete da podesite stil početka za na strelicu i završetka stil. U zavisnosti od stilovi koje ste izabrali, možete da promenite veličinu na početku i kraju strelice.

Vrh stranice

Promena veličine

Izaberite karticu " Veličina " da biste podesili opcije veličine. Možete podesiti određenu vrednost (apsolutna) ili možete da podesite meru kao procenat stranice dokumenta ili marginu.

Na kartici Veličina , možete da podesite i oblik rotaciju i skala.

Visinu i širinu    U oblasti visinu i širinu možete da uradite sledeće:

 • Kliknite na dugme apsolutnih i unesite veličinu.

 • Kliknite na dugme relativnih i unesite procenat. Zatim, u odnosu na listi, izaberite stavku stranica ili kliknite na margini koja automatski oblik veličine je odnosu na.

Rotiranje    U polje Rotacija unesite broj stepeni da biste rotirali oblik u smeru kretanja kazaljke na satu. Na primer, unošenje 90 stepeni rotira oblika za četvrt okreta kretanja kazaljke na satu.

Skala    Promenite širinu ili visinu za određeni procenat. Da biste promenili oba u isto vreme, potvrdite izbor u polju za potvrdu Fiksiraj odnos širina/visina . Potvrdite izbor u odnosu na originalnu veličinu slike da biste izmenili na osnovu originalnog dimenzije. Ako u polju za potvrdu u odnosu na prvobitnu veličinu nije dostupna, izaberite stavku Uspostavi početne vrednosti.

Napomena: Kada izaberete stavku Uspostavi početne vrednosti, oblik vodi na prvobitnu veličinu, što može da bude iste veličine koje je umetanju u dokumentu.

Vrh stranice

Promena rasporeda

Stil prelamanja    Izaberite opciju da biste naveli kako se tekst prelama oko automatski oblik.

 • Uravnato sa tekstom    Opciju Uravnato sa tekstom postavlja oblik gde kliknete u dokumentu, kao da je oblik isti kao tekst. Visina reda će prilagoditi da biste napravili mesta za oblik. Automatski oblik zadržava svoj položaj u odnosu na tekst oko njega.

 • Kvadrat    Opcija " kvadrat " kreira pravougaoni oblik koji se tekst prelama oko.

 • Zbijeni   Zbijeno opcija prelama tekst u blizu ivice u automatski oblik.

  Napomena: Ako je vaš oblik kvadrat ili pravougaonik, to će izgledati opciju kvadrat .

 • Iza teksta    Opcija " iza teksta " omogućava tok preko automatski oblik teksta.

 • Ispred teksta    Opcija " ispred teksta " omogućava automatski oblik da biste plutaju iznad teksta.

Horizontalno poravnavanje    Izaberite opciju da biste promenili poziciju automatski oblik na stranici. Automatski oblik će zadržati ovaj položaj u odnosu na stranicu, čak i ako ste dodali više teksta oko njega.

Više opcija    Izaberite stavku Više opcija da biste pristupili preciznije opcije za postavljanje oblika i prelamanje teksta. Na primer, možete izabrati u polju za potvrdu Premesti objekat sa tekstom da biste zadržali slika sa tekstom u koji je usidren čak i ako dodate više teksta iznad nje.

Vrh stranice

Promena opcija "slike"

Ako popunite automatski oblik sa slikom, možete da prilagodite sliku tako što ćete izvršiti promene na kartici " slika " u dijalogu Oblikovanje automatskog oblika .

Kontrola slike    Sa liste boja izaberite stavku automatski, skala sivih tonova (gradacije između crno -belo), crno -belo (gradacijskih) ili Izbledelo. Možete da koristite klizače da biste prilagodili svetlinu i kontrast slike.

Komprimovanje    Kliknite na dugme da biste promenili rezoluciju slike na štampanje ili Web/ekran Komprimovanje . Takođe možete da proverite na Izbriši izrezane delove slika da biste još više smanjili veličinu koju sliku dodaje datoteku.

Uspostavljanje početnih vrednosti    Kliknite na dugme Uspostavi početne vrednosti da biste se vratili na sliku njegove originalne boje.

Vrh stranice

Promena opcija za tekst

Da biste dodali tekst u željeni oblik, kliknite desnim tasterom miša na oblik, a zatim kliknite na dugme Dodaj tekst. Nakon što dodate tekst, možete da promenite izgled teksta unutar oblika pomoću opcija na kartici "okvir za tekst" u dijalogu oblikovanje automatskog oblika.

Unutrašnja margina    Podesite rastojanje između teksta i levo, desno, gore i donje ivice okvira za tekst.

Napomena: U zavisnosti od automatskog oblika, ivice okvira za tekst možda neće odgovarati na ivicu automatski oblik.

Vertikalno poravnavanje    Izaberite opciju da biste podesili položaj teksta na vrh, u centru ili na dnu okvira za tekst.

Prelamanje teksta u oblik   Prelamanje teksta u automatskom obliku potvrdite izbor da biste zadržali automatski oblik iste veličine. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu, okvir za tekst razvija i automatski oblik menja veličinu da biste prilagodili širi okvira za tekst.

Promena veličine automatskog oblika radi uklapanja teksta    Potvrdite izbor u polju za potvrdu Promeni veličinu automatskog oblika radi uklapanja teksta da biste promenili visinu automatski oblik. Automatski oblik postaje viši ili kraće, u zavisnosti od toga koliko teksta u okvir za tekst.

Oblikovanje oblačića    Ako je automatski oblik u oblačić, možete da kliknete Oblikuj oblačić da biste promenili dužinu trajanja reda i druge opcije.

Konvertovanje u okvir    Ako morate da uključite komentare, fusnote ili endnote ili određena polja, možete da konvertujete u automatski oblik u okvir. Oblik može promeniti pravougaonik kada je pretvorite.

Vrh stranice

Dodavanje alternativnog teksta

Ako oblik sadrži tekst, Word automatski postavlja tog teksta u polju alternativni tekst. Ako oblik ne sadrže tekst ili ako želite da promenite alternativni tekst, izaberite karticu alternativni tekst.

U polju Alternativni tekst otkucajte tekst koji želite da budu dostupne za čitače ekrana ili kada je isključen prikaz slike.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×