Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada u ćeliji otkucate datum ili vreme, on se pojavljuje u podrazumevanom formatu datuma i vremena. Ovaj podrazumevani format je zasnovan na regionalnim postavkama datuma i vremena koje su navedene na kontrolnoj tabli i promene kada prilagodite te postavke u kontrolnoj tabli. Brojeve možete prikazati u nekoliko drugih formata datuma i vremena, od kojih većina na koje postavke kontrolne table ne utiču.

U ovom članku

Prikazivanje brojeva kao datuma ili vremena

Možete da oblikujete datume i vremena dok kucate. Na primer, ako u ćeliju otkucate 2/2, Excel to automatski tumači kao datum i u ćeliji prikazuje 2. feb. Ako to nije ono što želite – na primer, ako biste radije prikazali 2. februar 2009. ili 2.2.09 u ćeliji – drugi format datuma možete odabrati u dijalogu Oblikovanje ćelija, kao što je objašnjeno u sledećoj proceduri. Slično tome, ako otkucate 9:30 a ili 9:30 p u ćeliji, Excel će to protumačiti kao vreme i prikazati 9:30 ili 9:30. Ponovo možete da prilagodite način na koji se vreme pojavljuje u dijalogu Oblikovanje ćelija.

 1. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na pokretanje dijaloga pored stavke Broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija.

 2. Na listi Kategorija izaberite stavku Datum ili vreme.

  Format Cells dialog box

 3. Sa liste Tip izaberite format datuma ili vremena koji želite da koristite.

  Napomena: Formati datuma i vremena koji počinju sa zvezdice (*) reaguju na promene regionalnih postavki datuma i vremena koje su određene u kontrolnoj tabli. Postavke kontrolne table ne utiču na formate bez zvezdice.

 4. Da biste prikazali datume i vremena u formatu drugih jezika, izaberite željenu postavku jezika u polju Lokalni jezik (lokacija).

  Locale box selected in Format Cells dialog box

  Broj u aktivnoj ćeliji izbora na radnom listu pojavljuje se u polju Uzorak tako da možete da pregledate opcije oblikovanja brojeva koje ste izabrali.

  Sample box selected in Format Cells dialog box

Vrh stranice

Kreiranje prilagođenog formata datuma ili vremena

 1. Na kartici Početak kliknite na pokretač dijaloga pored stavke Broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija.

 2. U polju Kategorija izaberite stavku Datum ili Vreme ,a zatim odaberite format broja koji je najsličniji stilu onaj koji želite da kreirate. (Kada kreirate prilagođene formate brojeva, lakše je početi od postojećeg formata nego početi od početka.)

 3. U polju Kategorija izaberite stavku Prilagođeno. U polju Tip trebalo bi da vidite kôd za oblikovanje koji se podudara sa formatom datuma ili vremena koji ste izabrali u 3. koraku. Ugrađeni format datuma ili vremena ne može da se promeni ili izbriše, tako da ne brinite o tome da li da ga zadate.

 4. U polje Tip u napravite neophodne promene u formatu. Možete da koristite bilo koji od kodova u sledećim tabelama:

  Dani, meseci i godine    

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Meseci kao 1–12

m

Meseci kao 01–12

mm

Meseci kao jan.–dec.

mmm

Meseci kao januar–decembar

mmmm

Meseci kao prvo slovo meseca

mmmmm

Dani kao 1–31

d

Dani kao 01–31

dd

Dani kao ned.–sub.

ddd

Dani kao nedelja–subota

dddd

Godine kao 00–99

gg

Godine kao 1900–9999

gggg

Ako koristite "m" odmah posle koda "h" ili "hh" ili odmah ispred koda "ss", Excel prikazuje minute umesto meseca.

Časovi, minuti i sekunde

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Časovi kao 0–23

h

Časovi kao 00–23

hh

Minuti kao 0–59

m

Minuti kao 00–59

mm

Sekunde kao 0–59

s

Sekunde kao 00–59

ss

Časovi kao 4:00

h AM/PM

Vreme kao 16:36

h:mm AM/PM

Vreme kao 4:36:03 P

h:mm:ss A/P

Vreme koje je prošlo u časovima; na primer, 25,02

[h]:mm

Vreme koje je proteklo u minutima; Na primer, 63:46

[mm]:ss

Vreme koje je proteklo u sekundama

[ss]

Razlomci sekundi

h:mm:ss.00

AM i PM     Ako format sadrži AM ili PM, čas se zasniva na dvadesetočasovnom časovniku, pri kome "AM" ili "A" označava vremena od ponoći do podneva i "PM" ili "P" označava vreme od podneva do ponoći. U suprotnom, čas se zasniva na dvadesetčetvoročasovnom časovniku. Kôd "m" ili "mm" mora da se pojavi odmah posle koda "h" ili "hh" ili odmah pre koda "ss"; u suprotnom, Excel prikazuje mesec umesto minuta.

Kreiranje prilagođenih formata broja može biti komplikovano ako to već niste uradili. Dodatne informacije o tome kako da kreirate prilagođene formate brojeva potražite u temi Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Vrh stranice

Saveti za prikazivanje datuma ili vremena

 • Da biste brzo koristili podrazumevani format datuma ili vremena, kliknite na ćeliju koja sadrži datum ili vreme, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+# ili CTRL+SHIFT+@.

 • Ako ćelija prikazuje ##### nakon što ste na njega primenili oblikovanje datuma ili vremena, ćelija verovatno nije dovoljno široka da bi prikazala podatke. Da biste proširili kolonu, kliknite dvaput na desnu ikonu kolone koja sadrži ćelije. Na ovaj način automatski ćete promeniti veličinu kolone da bi se prilagodila broju. Možete i da prevlačite desnu ivicu sve dok ne dobijete željenu veličinu kolona.

 • Kada pokušate da opozovete format datuma ili vremena tako što ćete na listi Kategorija izabrati stavku Opšte, Excel prikazati kôd broja. Kada ponovo unesete datum ili vreme, Excel prikazuje podrazumevani format datuma ili vremena. Da biste uneli određeni format datuma ili vremena, kao što je januar 2010,možete da ga oblikujete kao tekst tako što ćete izabrati stavku Tekst sa liste Kategorija.

 • Da biste brzo uneli trenutni datum u radni list, izaberite bilo koju praznu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+; (i zarez), a zatim pritisnite taster ENTER ako je potrebno. Da biste umetnuli datum koji će se ažurirati na trenutni datum svaki put kada ponovo otvorite radni list ili ponovo izračunate formulu, otkucajte =TODAY() u praznu ćeliju, a zatim pritisnite taster ENTER.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×