Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Makro je grupa komandi koje možete da koristite da biste automatizovali zadatak koji se ponavlja i može da se pokrene kada treba da izvršite zadatak. Makroi automatizuju najčešće korišćene zadatke da bi uštedeli vreme koje se troši na pritiske na tastere i radnje mišem.

Međutim, neki makroi mogu predstavljati bezbednosni rizik. Makroe često koriste ljudi sa zlonamernom nameri da tiho instaliraju malver, kao što je virus, na računaru ili u mrežu organizacije.

Upozorenje: Nikada ne omogućavajte makroe u Microsoft 365 datoteci osim ako niste sigurni šta ti makroi rade. Neočekivani makroi mogu da predstavljaju značajan bezbednosni rizik. Ne morate da omogućite makroe da biste videli ili uredili datoteku; samo ako želite funkcionalnost koju obezbeđuje makro. Više informacija potražite u članku Zaštita od makro virusa.

Ako tražite informacije o kreiranju makroa, pročitajte članak Brzi početak: kreiranje makroa.

Ako tražite informacije o korišćenju makroa na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows S, pročitajte članak Blokiranje sumnjivih makroa u sistemu Office Windows 10 S.

Promena postavki makroa u centru za pouzdanost

Postavke makroa nalaze se u Centru za pouzdanost. Međutim, ako vašim uređajem upravlja vaše preduzeće ili škola, administrator sistema može da spreči svakoga da promeni postavke.

Važno: Kada promenite postavke makroa u centru za pouzdanost, one se menjaju samo za Microsoft 365 program koji trenutno koristite. Postavke makroa se ne menjaju za sve Microsoft 365 programe.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. U okviru Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke za makroe.

  Oblast „Postavke makroa“ centra za pouzdanost

 5. Izvršite željene izbore, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Opcije su malo drugačije u Excel, mi ćemo ih prikazati dok idemo.

 • Onemogućavanje svih makroa bez obaveštenja     Makroi i bezbednosna upozorenja o makroima su onemogućeni.

  U Excel opcija je Onemogući VBA makroe bez obaveštenja i odnosi se samo na VBA makroe.

 • Onemogućavanje svih makroa sa obaveštenjem     Makroi su onemogućeni, ali se bezbednosno upozorenje pojavljuje ukoliko su makroi prisutni. Omogućite makroe u zavisnosti od slučaja.

  U Excel opcija je Onemogući VBA makroe sa obaveštenjem i odnosi se samo na VBA makroe.

 • Onemogućavanje svih makroa osim digitalno potpisanih makroa     Makroi su onemogućeni, a bezbednosna upozorenja se pojavljuju ako postoje nepotpisani makroi. Međutim, ako je makro digitalno potpisao pouzdani izdavač, makro se jednostavno pokreće. Ako je makro potpisao izdavač koji još uvek niste imali poverenja, imate priliku da omogućite potpisani makro i da izdavača smatrate pouzdanim.

  U Excel opcija je Onemogući VBA makroe osim digitalno potpisanih makroa i odnosi se samo na VBA makroe.

 • Omogući sve makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd)     Svi makroi se pokreću bez potvrde. Ova postavka čini računar podložnim zlonamernom kodu.

  U Excel opcija je Omogući VBA makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd) i odnosi se samo na VBA makroe.

 • Excel polje za potvrdu OmogućiExcel 4.0 makroe kada su omogućeni VBA makroi. Ako potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, sve gorenavedene postavke za VBA makroe primeniće se i na Excel 4.0 (XLM) makroe.

  Ako izbor u ovom polju za potvrdu nije izabran, XLM makroi će biti onemogućeni bez obaveštenja.

 • Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta     Zabrana ili dozvoljavanje programskog pristupa Visual Basic for Applications (VBA) objektnom modelu iz klijenta automatizacije. Ova bezbednosna opcija je za kôd napisan da bi automatizovao Microsoft 365 program i manipulisao VBA okruženjem i objektnim modelom. Ta postavka se primenjuje po korisniku i postavci aplikacije i podrazumevano zabranjuje pristup i otežava neovlašćenim programima da naprave štetan kôd koji se sam umnožava. Da bi klijenti automatizacije mogli da pristupaju VBA objektnom modelu, korisnik koji upravlja kodom mora da odobri pristup. Da biste uključili pristup, potvrdite izbor u polju za potvrdu.

  Napomena: Microsoft Publisher i Microsoft Access nemaju opciju Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta.

Takođe pogledajte

Promena postavki za bezbednost makroa u programu Excel

Kako malver može da zarazi računar

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×