Onemogućavanje ili postavljanje kontrole samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Microsoft Office InfoPath, možete da koristite uslovno oblikovanje da biste naveli različite opcije oblikovanja za kontrolu koja je zasnovana na uslove koji se javljaju u obrascu. Ako su određeni uslovi tačni kada korisnik popunjava obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, uslovno oblikovanje se primenjuje.

Kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta .

Ovaj članak objašnjava kako da koristite uslovno oblikovanje da biste onemogućili ili postavljanje kontrole samo za čitanje, na osnovu vrednosti druge kontrole u predlošku obrasca. Na primer, da biste se uverili da će korisnik pročitati odeljak sa korisničkim ugovorom pre nego što kliknete na dugme Prosledi , možete da koristite uslovno oblikovanje da biste onemogućili " Prosledi ", osim ako korisnik izabere u polju za potvrdu koja ukazuje da je ta osoba ima pročitali korisnika ugovor. Druga mogućnost je da biste se uverili da korisnik ne menja odgovor na prethodno pitanje ankete, možete da koristite uslovno oblikovanje da biste se uverili da okvir za tekst je podešen na samo za čitanje kada korisnik unese informacije u drugu kontrolu.

U ovom članku

Pre nego što počnete

Da biste dovršili ovu proceduru, morate imati barem dve kontrole u predlošku obrasca – jednu kontrolu koju želite da onemogućite ili postavite samo za čitanje i drugu čija se vrednost će odrediti stanje na prvu kontrolu.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Lista kontrola koje mogu biti onemogućene ili postaviti samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja

Sledeća tabela navodi Office InfoPath 2007 kontrole koje mogu biti onemogućene ili podesite samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja i da li su dostupne za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Kontrola

Opcija

Dostupno za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem?

Polje za potvrdu

Onemogući

Da

Birača datuma

Samo za čitanje

Da

Okvir padajuće liste

Onemogući

Da

Okvir sa listom

Onemogući

Da

Dugme opcije

Onemogući

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Samo za čitanje

Da

Okvir za tekst

Samo za čitanje

Da

Sa znakovima za nabrajanje, numerisane, ili običnog liste

Samo za čitanje

Ne

Combo box

Onemogući

Ne

Prilog datoteke

Onemogući

Ne

Mastilo slike

Onemogući

Ne

Okvir sa listom za višestruki izbor

Onemogući

Ne

Slika

Onemogući

Ne

Vrh stranice

Onemogućavanje ili postavljanje kontrole samo za čitanje

 1. U predlošku obrasca, kliknite na kontrolu koju želite da onemogućite ili postavite samo za čitanje.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikovanje.

 3. U dijalogu Uslovno oblikovanje kliknite na dugme Dodaj.

 4. U okviru Ako je ovaj uslov ispunjen, podesite uslov koji želite. Na primer, za primenu uslovnog oblikovanja na kontrolu koju ste izabrali u koraku 1 kada je određena vrednost uneta u drugu kontrolu u predlošku obrasca, izaberite drugu kontrolu u prvo polje, a zatim navedite vrednost koja će odrediti uslovno oblikovanje za izabranu kontrolu u koraku 1.

 5. U okviru Primeni ovo oblikovanje, uradite nešto od sledećeg:

  • Ako kontrola može biti onemogućena, izaberite stavku Onemogući ovu kontrolu.

  • Ako se može postaviti kontrole samo za čitanje, kliknite na dugme samo za čitanje.

 6. Da biste sačuvali uslov i vratili se u predložak obrasca, dvaput kliknite na dugme u redu .

 7. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×