Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Počevši od sistema Microsoft Office 2007, Microsoft Office koristi formate datoteka zasnovane na XML-u kao što su .docx, .xlsx i .pptx. Ti formati i oznake tipa datoteke primenjuju se na Microsoft Word, Microsoft Excel i Microsoft PowerPoint. Ovaj članak govori o ključnim pogodnostima formata, opisuje oznake tipa datoteke i objašnjava kako možete da delite Office datoteke sa ljudima koji koriste starije verzije sistema Office.

Imena oznaka tipa datoteke

U ovom članku

Koje su pogodnosti Open XML formata

Šta su to XML oznake tipa datoteke?

Mogu li različite verzije sistema Office da dele iste datoteke?

Pogodnosti Open XML formata

Open XML formati donose mnoge pogodnosti – ne samo za projektante i rešenja koja oni prave već i za pojedince i organizacije svih veličina:

  • Kompaktne datoteke     Datoteke se automatski komprimuju i u nekim slučajevima mogu da budu do 75 procenata manje. Open XML format koristi zip tehnologiju komprimovanja za skladištenje dokumenata i nudi potencijalne uštede troškova jer umanjuje potreban prostor na disku za skladištenje datoteka i umanjuje potreban propusni opseg za slanje datoteka putem e-pošte, preko mreža i preko interneta. Kad otvorite datoteku, ona se automatski raspakuje. Kad datoteku sačuvate, ona se automatski ponovo zipuje. Za otvaranje i zatvaranje datoteka u sistemu Office ne morate da instalirate nikakve posebne uslužne programe za zipovanje.

  • Poboljšan oporavak oštećenih datoteka     Datoteke su strukturirane na modularan način, tako da se različite komponente podataka u datoteci čuvaju odvojeno jedna od druge. To omogućava otvaranje datoteka čak i ako je komponenta u datoteci (na primer, grafikon ili tabela) oštećena.

  • Podrška za napredne funkcije    Mnoge napredne funkcije sistema Microsoft 365 zahtevaju da dokument bude uskladišten u Open XML formatu. Stvari kao što su Automatskočuvanje i Kontrolor pristupačnosti , na dva primera, mogu da rade samo na datotekama koje su uskladištene u modernom Open XML formatu.

  • Bolja privatnost i veća kontrola nad ličnim informacijama     Dokumenti mogu da se dele s pouzdanjem jer informacije sa ličnim podacima koji se mogu identifikovati i osetljive poslovne informacije, na primer imena autora, komentari, praćene promene i putanje datoteka mogu lako da se identifikuju i uklone pomoću nadzora dokumenta.

  • Bolja integracija i međuoperativnost poslovnih podataka     Korišćenje Open XML formata kao okvira za međuoperativnost podataka za Office skup proizvoda znači da dokumenti, radni listovi, prezentacije i obrasci mogu da se sačuvaju u XML formatu datoteke koji je svima dostupan za upotrebu i licenciranje, bez naknade. Office takođe podržava korisnički definisane XML šeme koje poboljšavaju postojeće tipove Office dokumenata. To znači da klijenti mogu lako da otključaju informacije u postojećim sistemima i rade sa njima u poznatim Office programima. Informacije koje se kreiraju u sistemu Office mogu lako da se koriste u drugim poslovnim aplikacijama. Sve što vam je potrebno za otvaranje i uređivanje Office datoteke jeste ZIP uslužni program i XML uređivač.

  • Lakše otkrivanje dokumenata koji sadrže makroe     Datoteke koje su sačuvane pomoću podrazumevanog sufiksa „x“ (kao što su .docx, .xlsx i .pptx) ne mogu da sadrže Visual Basic for Applications (VBA) makroe i XLM makroe. Samo datoteke čije se oznake tipa datoteke završavaju slovom „m“ (kao što su .docm, .xlsm i .pptm) mogu da sadrže makroe.

Lista „Sačuvaj kao tip“

Pre nego što odlučite da datoteku sačuvate u binarnom formatu, pročitajte članak Mogu li različite verzije sistema Office da dele iste datoteke?

Kako da konvertuje datoteku iz starog binarnog formata u moderan Open XML format?

Dok je datoteka otvorena u Office aplikaciji, izaberite stavku Datoteka> Sačuvaj kao (ili Sačuvaj kopiju ako je datoteka uskladištena u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint) i proverite da li je tip Sačuvaj kao postavljen na moderan format.

Kliknite na padajući meni sa tipovima datoteka da biste izabrali drugi format datoteke za dokument

Ovo će kreirati novu kopiju datoteke u Open XML formatu.

Šta su to XML oznake tipa datoteke?

Dokumenti, radni listovi i prezentacije koje kreirate u sistemu Office podrazumevano se čuvaju u XML formatu sa oznakom tipa datoteke koja dodaje slova „x“ ili „m“ oznakama sa kojima ste već upoznati. Slovo „x“ označava XML datoteku koja nema makroe, a slovo „m“ označava XML datoteku koja sadrži makroe. Na primer, kad sačuvate dokument u programu Word, datoteka sad podrazumevano koristi .docx oznaku tipa datoteke umesto .doc oznaku tipa datoteke.

Čuvanje datoteke u .docx formatu

Kad sačuvate datoteku kao predložak, vidite istu vrstu promene. Oznaka tipa datoteke predloška korišćena u starijim verzijama je tu, ali sada na kraju ima slova „x“ ili „m“. Ako datoteka sadrži kôd ili makroe, morate da je sačuvate pomoću novog XML formata datoteke sa omogućenim makroima koji dodaje slovo „m“ za makro oznaci tipa datoteke.

Sledeće tabele nabrajaju sve podrazumevane oznake tipa datoteke u programima Word, Excel i PowerPoint.

Word

XML tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Dokument

.docx

Dokument sa omogućenim makroima

.docm

Predložak

.dotx

Predložak sa omogućenim makroima

.dotm

Excel

XML tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Radna sveska

.xlsx

Radna sveska sa omogućenim makroima

.xlsm

Predložak

.xltx

Predložak sa omogućenim makroima

.xltm

Binarna radna sveska koja nije XML

.xlsb

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xlam

PowerPoint

XML tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Prezentacija

.pptx

Prezentacija sa omogućenim makroima

.pptm

Predložak

.potx

Predložak sa omogućenim makroima

.potm

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.ppam

Projekcija

.ppsx

Projekcija sa omogućenim makroima

.ppsm

Slajd

.sldx

Slajd sa omogućenim makroima

.sldm

Office tema

.thmx

Mogu li različite verzije sistema Office da dele iste datoteke?

Office vam omogućava da sačuvate datoteke u Open XML formatima i u binarnom formatu datoteke starijih verzija sistema Office i obuhvata kontrolore kompatibilnosti i konvertore datoteka kako bi se omogućilo deljenje datoteka između različitih verzija sistema Office.

Otvaranje postojećih datoteka u sistemu Office     Datoteku kreiranu u starijoj verziji sistema Office možete da otvorite i radite na njoj i da je zatim sačuvate u postojećem formatu. Pošto možda radite na dokumentu s nekim ko koristi stariju verziju sistema Office, Office koristi kontrolor kompatibilnosti koji proverava da niste uključili neku funkciju koju starija verzija sistema Office ne podržava. Kad sačuvate datoteku, kontrolor kompatibilnosti vam prijavljuje te funkcije i omogućava vam da ih uklonite pre nego što sačuvate datoteku.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×