Pomoću Power Query (poznato kao Preuzimanje transformacije & u programu Excel), možete da uvezete spoljne podatke ili da se povežete sa njima, a zatim oblikovate te podatke, na primer da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele na načine koji odgovaraju vašim potrebama. Zatim možete da učitate upit u Excel da biste kreirali grafikone i izveštaje. Povremeno možete da osvežavate podatke da biste ih ažurirali. Power Query je dostupna u tri Excel aplikacije, Excel za Windows, Excel za Mac i Excel za veb. Rezime svih tema Power Query pomoći potražite u Power Query za Excel pomoći.

Napomena: Power Query programu Excel za Windows koristi .NET framework, ali zahteva verziju 4.7.2 ili noviju. Odavde možete da preuzmete najnovije .NET Framework. Izaberite preporučenu verziju, a zatim preuzmite vreme izvršavanja.

Postoje četiri faze korišćenja Power Query.

Uobičajeni koraci za Power Query

 1. Povezivanje    Pravljenje veza sa podacima u oblaku, u usluzi ili lokalno

 2. Transformaciju    Oblikujte podatke tako da odgovaraju vašim potrebama, dok originalni izvor ostaje nepromenjen

 3. Kombinujete    Integrišite podatke iz više izvora da biste dobili jedinstveni prikaz u podatke

 4. Učita   Dovršite upit i učitajte ga u radni list ili model podataka i periodično ga osvežite.

Sledeći odeljci detaljnije istražuju svaku fazu. 

Možete da Power Query u jedan izvor podataka, kao što je radna Excel radna sveska ili u više baza podataka, feedova ili usluga koje su rasute po oblaku. Izvori podataka obuhvataju podatke sa veba, datoteka, baza podataka, usluge Azure  ili čak Excel tabelama u trenutnoj radnoj svesci. Uz Power Query, možete da spojite sve te izvore podataka koristeći sopstvene jedinstvene transformacije i kombinacije da biste otkrili uvide koje inače ne biste videli. 

Kada ih uvezete, možete da osvežite podatke da biste doneli dodatke, promene i brisanja iz spoljnog izvora podataka. Više informacija potražite u članku Osvežavanje spoljnih podataka za povezivanje u programu Excel.  

Komande uvoza u korisničkom interfejsu

Transformacija podataka znači da ih menjate na neki način kako biste ispunili zahteve za analizu podataka. Na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili da filtrirate redove. Svaka od ovih operacija je transformacija podataka. Ovaj proces primene transformacija (i kombinovanja) na neke skupove podataka zove se i oblikovanje podataka.

Razmiљljaj o tome ovako. Vaza počinje kao gline koja se oblikuje u nešto praktično i lepo. Podaci su isti. Potrebno mu je oblikovanje u tabelu koja je pogodna za vaše potrebe i to omogućava privlačne izveštaje i kontrolne table.

Power Query koristi namenski prozor pod imenom Power Query uređivač za omogućavanje i prikazivanje transformacija podataka. Možete da otvorite Power Query uređivač tako što ćete izabrati stavku Pokreni Uređivač upita komande Preuzmi podatke u grupi Preuzimanje & Transformacija podataka, ali će se otvoriti i kada se povežete sa izvorom podataka, napravite novi upit ili učitate upit.

Korisnički interfejs postavki upita

Tabela Power Query uređivač prati sve što radite sa podacima tako što snima i označava svaku transformaciju ili korak koji primenite na podatke. Bilo da je transformacija veza sa podacima, uklanjanje kolone, objedinjavanje ili promena tipa podataka, svaku transformaciju možete da prikažete i izmenite u odeljku PRIMENJENI KORACI u oknu Postavke upit.

Postoji mnogo transformacija koje možete da napravite iz korisničkog interfejsa. Svaka transformacija se snima kao korak u pozadini. Možete čak i da izmenite i napišete sopstvene korake pomoću Power Query M jezik u Napredni uređivač.

Sve transformacije koje primenite na veze sa podacima kolektivno čine upit, koji predstavlja novi prikaz originalnog (i nepromenjenog) izvora podataka. Kada osvežite upit, svaki korak se pokreće automatski. Upiti zamenjuju potrebu za ručnim povezivanjem i oblikovanjem podataka u Excel.

U radnoj svesci možete da kombinujete više upita Excel tako što ćete ih dodati ili objediniti. Operacije Dodavanje i objedinjavanje izvršavaju se na bilo kom upitu tabelarnog oblika i nezavisne su od izvora podataka iz kojih podaci dolaze.

Dodavanje   Operacija dodavanja kreira novi upit koji sadrži sve redove iz prvog upita praćene svim redovima iz drugog upita. Možete da izvršite dva tipa operacija dodavanja:

 • Posredno dodavanje    Kreira novi upit za svaku operaciju dodavanja.

 • Neposredno dodavanje    Dodaje podatke postojećem upitu dok ne postignete krajnji rezultat.

Koncept upita za dodavanje

Objedinjavanje    Operacija objedinjavanja kreira novi upit od dva postojeća upita. Ovaj upit sadrži sve kolone iz primarne tabele, sa jednom kolonom koja služi kao veza navigacije ka srodnoj tabeli. Srodna tabela sadrži sve redove koji se podudaraju sa svakim redom iz zajedničke vrednosti kolone u primarnoj tabeli. Pored toga, možete da razvijete ili dodate kolone iz srodne tabele u primarnu tabelu.

Koncept objedinjavanja upita

Postoje dva glavna načina za učitavanje upita u radnu svesku:

 • Iz Power Query uređivač možete da koristite komande Zatvori i Učitaj u grupi Zatvori na kartici Početak.

 • U oknu Excel upiti radne sveske (izaberite upite & veze), možete da kliknete desnim tasterom miša na upit i izaberete stavku Učitaj u.

Opcije učitavanja možete precizno da podesite i pomoću dijaloga Opcije upita (izbor stavke Opcije datoteke > Opcije i postavke > Opcijeupita) da biste izabrali kako želite da prikažete podatke i gde želite da učitate podatke, bilo u radnom listu ili u modelu podataka (što je izvor podataka većeg broja tabela koje se nalaze u radnoj svesci). 

Više od deset godina, Power Query je podržan na Excel već Windows. Sada, Excel širi podršku Power Query na Excel za Mac i dodaje podršku u Excel za veb. To znači da smo Power Query dostupni na tri glavne platforme i pokazuje popularnost i funkcionalnost Power Query među Excel korisnika. Pratite buduće objave na Microsoft 365 planu išta je novo u programu Excel za Microsoft 365.

Integracija preuzimanje podataka & transformacije (koji se sada zove Power Query), u Excel je prošla kroz veliki broj promena tokom godina. 

Excel 2010 i 2013 za Windows

U Excel 2010 za Windows, prvi put smo predstavili Power Query i bio je dostupan kao besplatan programski dodatak koji se može preuzeti odavde: Preuzmite Power Query programski dodatak. Kada se omogući, Power Query funkcionalnost je bila dostupna Power Query kartici na traci.

Excel 2013 Power Query traka

Microsoft 365

Ažurirali smo Power Query da bude primarno iskustvo u programu Excel za uvoz i čišćenje podataka. Možete da pristupite Power Query za uvoz podataka i alatkama iz grupe Preuzimanje & Transformacija podataka na kartici Podaci na Excel traci.

Excel 2016 Power Query traka

Ovo iskustvo je obuhvatalo poboljšanu funkcionalnost uvoza podataka, preraspoređene komande na kartici Podaci, novo okno "Upiti & veza" i kontinuiranu mogućnost oblikovanja podataka na moćne načine sortiranjem, promenom tipova podataka, razdelji kolonama, agregiranjem podataka i tako dalje.

Ovo novo iskustvo je zamenilo i starije, zastarele čarobnjake za uvoz podataka u okviru komande Podaci u grupi Preuzimanje spoljnih podataka. Međutim, i dalje im se može pristupiti iz dijalogaExcel Opcije (izaberite stavku Opcije datoteke> Opcije > Podaci > Prikaži zastarele čarobnjake za uvoz podataka).

Excel 2016 i 2019. za Windows

Dodali smo isto iskustvo & transformacije podataka zasnovano Power Query tehnologiji koju koristi Microsoft 365.

Excel za Microsoft 365 za Mac računare

U 2019. godini započeli smo put podrške Power Query programu Excel za Mac. Od tada smo dodali mogućnost osvežavanja Power Query iz TXT, CSV, XLSX, JSON i XML datoteka. Dodali smo i mogućnost osvežavanja podataka sa SQL servera i iz tabela & opsega u trenutnoj radnoj svesci.

U oktobru 2019. dodali smo mogućnost osvežavanja postojećih Power Query upita i korišćenje VBA za kreiranje i uređivanje novih upita.

U januaru 2021. dodali smo podršku za osvežavanje Power Query OData i SharePoint izvora.

Više informacija potražite u članku Korišćenje Power Query u programu Excel za Mac.

Napomena    Ne postoji podrška za Power Query na Excel 2016 i Excel 2019 za Mac.

Data Catalog zastarevanje

Pomoću Data Catalog možete da prikažete deljene upite, a zatim da ih izaberete za učitavanje, uređivanje ili na neki drugi način upotrebu u trenutnoj radnoj svesci. Ova funkcija je postepeno ukinuta:

 • 1. avgusta 2018. zaustavili smo ulazne migracije novih klijenata u Data Catalog.

 • 3. decembra 2018. korisnici nisu mogli da dele nove ili ažurirane upite u Data Catalog.

 • 4. marta 2019. godine, Data Catalog prestao da radi. Nakon ovog datuma, preporučili smo preuzimanje deljenih upita kako biste mogli da nastavite da ih koristite izvan Data Catalog, tako što ćete koristiti opciju Otvori iz okna zadataka Moji Data Catalog upiti.

Power Query zastarevanje programskog dodatka

Početkom leta 2019. zvanično smo ukinuli programski dodatak Power Query koji je neophodan za Excel 2010 i 2013 za Windows. Iz učtiva, i dalje možete da koristite programski dodatak, ali to može da se promeni kasnije.

Facebook konektor za podatke je povučen

Uvoz i osvežavanje podataka iz usluge Facebook Excel prestali su da funkcionišu u aprilu 2020. Facebook veze kreirane pre tog datuma više ne rade. Preporučujemo da korigovanje ili uklanjanje bilo kojih postojećih Power Query koji koriste Facebook konektor što pre kako bi se izbegli neočekivani rezultati.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×