Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Važno    Access Services 2010 i Access Services 2013 se uklanjaju iz sledećeg izdanja sistema SharePoint. Mi preporučujemo da ne pravite nove Veb aplikacije i ne migrirate postojeće aplikacije na alternativnu platformu, kao što je Microsoft Power Apps.

Access podatke možete da delite sa uslugom Dataverse, koja predstavlja bazu podataka u oblaku na kojoj možete da pravite Power Platform aplikacije, automatizovane tokove posla, virtuelne agente i još mnogo toga za veb, telefon ili tablet. Više informacija potražite u članku Prvi koraci: Migriranje Access podataka u Dataverse.

Kada koristite upit da biste pribavili podatke za prikaz u Access veb aplikaciji, neka polja za koja očekujete da će moći da se uređuju biće samo za čitanje u prikazu. Tačnije, ako koristite više tabela i ako postoji makar jedno spajanje, ograničeno je koja polja upita mogu da se ažuriraju. 

Napomena: Ova tema je o Access veb aplikacijama. Ona se ne odnosi na baze podataka na radnoj površini. Ako imate problema sa upitom u bazi podataka na radnoj površini, pogledajte članak Uvod u upite u kojem je dat pregled.

Zahtevi za polja upita koji mogu da se ažuriraju

 • Samo polja u tabeli u kojoj spojeno polje nema jedinstvene vrednosti – tabela „većina-prema-više” – mogu biti ažurirana.

 • Rezultat upita mora uključivati polja primarnog ključa za tabele „većina-prema-više“.

 • Tabela „većina-prema-više“ mora biti na unutrašnjoj strani svakog spoljnog spajanja (npr., na levoj strani levog spoljnog spajanja ili na desnoj strani desnog spoljnog spajanja).

Dijagram upita koji pokazuje koja se polja mogu ažurirati

U ovom upitu, tabela „Zadaci“ je tabela „većina-prema-više“ zato što traži podatke u tabeli „Projekti“ .

Međutim, zbog toga što primarni ključ za „Zadatke“ nije uključen u izlazu, nijedno njegovo polje neće moći da se ažurira.

Čak i ako se doda ključ, nijedno polje koje se nalazi u tabeli „Projekti“ neće moći da se ažurira zato što to nije tabela „većina-prema-više“.

Vrh stranice

Pronađi i reši problem sa poljem koje može da se ažurira

Razlog zbog kojeg vaše polje ne može da se ažurira određuje način na koji možete da omogućite ispravke. Da biste saznali razlog, otvorite upit u prikazu dizajna i ispitajte detalje dizajna upita.

 1. Ako počinjete iz pregledača, otvorite veb aplikaciju u programu Access: u gornjem desnom uglu aplikacije izaberite stavke Postavke > Prilagodi u programu Access.

 2. U programu Access, ako okno za navigaciju nije otvoreno, pritisnite taster F11 da biste ga prikazali. Zatim, u oknu za navigaciju, desnim tasterom miša kliknite na upit, a zatim na Prikaz dizajna.

  Kontekstualni meni upita u oknu za navigaciju

 3. Utvrdite koja je tabela u upitu tabela „većina-prema-više“. Poznato pravilo je da je tabela „većina-prema-više“ tabela koja pretražuje podatke u drugoj tabeli.

 4. Proverite da li je polje koje želite da ažurirate u tabeli „većina-prema-više“. Ako nije, ne možete ni na koji način da izmenite upit da biste rešili problem. Kao alternativni način pomoću kojeg će osobe moći da uređuju polje, uzmite u obzir kreiranje novog prikaza koji se može ažurirati i koji se zasniva samo na tabeli, a zatim da olakšate otvaranje tog prikaza po potrebi. Na primer, možete obezbediti dugme sa makroom koje otvara taj prikaz.

 5. Proverite da li je primarni ključ za tabelu „većina-prema-više“ u rezultatima upita. Ako nije, dodajte primarni ključ u rezultate upita.

 6. Kliknite dvaput na svaki spoj i uverite se da:

  • je spoj unutrašnji spoj; ili,

  • ako je spoljašnji spoj, da je tabela „većina-prema-više“ na unutrašnjoj strani spoja – na levoj strani levog spoja ili desnoj strani desnog spoja.

Ako spoj ne ispunjava makar jedan od prethodna dva kriterijuma, promenite spoj kako bi upit mogao da se ažurira.

Vrh stranice

Dodajte primarni ključ „većina-prema-više“ u rezultate upita

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. Identifikujte tabelu „većina-prema-više“.

 3. Kliknite dvaput na svaki spoj u primarnom ključu. Svako polje ključa je označeno malim ključem.

 4. U koordinatnoj mreži za dizajn upita proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Prikaži za polja ključa koja ste dodali:

  Red „Prikaži“ u koordinatnoj mreži za dizajn upita

Vrh stranice

Promenite spoj da bi upit mogao da se ažurira

Ako spoj ne ispunjava neki od gorenavedenih kriterijuma, to sprečava ažuriranje. Evo primera spoja koji ne može da se ažurira:

Dijalog „Svojstva spoja“

Ovo je levi spoljni spoj – on uključuje sve iz leve tabele i odgovarajuće zapise iz desne tabele. Međutim, tabela „većina-prema-više“ se nalazi na desnoj strani spoja – stoga ona onemogućava ažuriranje.

Načini na koje spoljašnji spoj može da se ažurira

Postoje tri osnovna načina kako da prilagodite spoj tako da njegov upit može da se ažurira. Kliknite dvaput na spoj da biste otvorili dijalog Svojstva spoja, a zatim izvršite jednu od sledećih radnji:

 • Promena spoljnog spajanja u unutrašnji spoj    Izaberite opciju 1 u dijalogu Svojstva spajanja .

 • Zamenite položaje tabela    Premestite tabelu „većina-prema-više“ na unutrašnju stranu spoja , a drugu tabelu na spoljnu stranu (koristite kombinovani okvir u dijalogu Svojstva spoja da biste podesili imena leve i desne tabele).

 • Promena smera spajanja    Izaberite opciju 2 ili 3 u dijalogu Svojstva spajanja (promenite je u bilo koju vrednost koja nije bila).

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×