Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Vođenje blogova vam daje moć objavljivanja bez zavisnosti od kanala medijskih izvora ili tradicionalnih štampanih izdanja. Ovaj članak vam pokazuje kako da pišete blog unose u programu Microsoft Office Word i da ih zatim direktno pošaljete na izabrane sajtove blogova na mreži.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Izbor usluge za objavljivanje blogova

Iako možete da počnete sa kreiranjem sadržaja za blog u bilo kom trenutku, morate da se prijavite na uslugu za objavljivanje blogova, pre nego što možete da objavljujete sadržaj. Ovi dobavljači podržavaju objavljivanje iz programa Word direktno na blog:

 • Telligent zajednica (server zajednice)
  Pratite uputstva na matičnoj stranici da biste kupili sopstveni hostovati sajt zajednice. Usluga je dostupna po različitim cenama za različite nivoe usluge.

 • WordPress
  Word podržava blogove na lokacijama WordPress.com (besplatna usluga), kao i blogove na prilagođenim WordPress lokacijama. Za blog na lokaciji WordPress.com pratite uputstva na matičnoj stranici da biste kreirali lični prostor. Za blog na prilagođenoj WordPress lokaciji zatražite pomoć od upravljača lokacijom pri podešavanju stranice bloga.

 • TypePad
  Pratite uputstva na matičnoj stranici da biste kupili sopstveni hostovani sajt bloga, uključujući i funkcije koje olakšavaju dizajniranje, objavljivanje, veb integraciju i upravljanje zajednicom. Usluga je dostupna po različitim cenama za različite nivoe usluge.

Možete da koristite druge usluge za objavljivanje blogova, ali ćete morati da znate neke izuzetno tehničke informacije (kao što je URL API-ja dobavljača), koje možda i nisu dostupne za tog dobavljača.

Vrh stranice

Započinjanje objave na blogu

Najlakši način za objavljivanje bloga iz programa Microsoft Office Word jeste da koristite predložak objave na blogu kada započnete novi dokument. Word vas vodi kroz jednokratni proces podešavanja tako da možete da objavljujete dokumente kao objave na blogu.

 1. U programu Word 2010, Word 2013 i Word 2016, izaberite Datoteka > Novo > Objava na blogu.

  U programu Word 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta, a zatim izaberite stavku Novo. U prozoru Novi dokument, kliknite na Nova objava na blogu.

 2. Ako još uvek niste registrovali nalog za blog u programu Word, pojavljuje se dijalog Registrujte blog nalog. Uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Odmah registruj ako želite da povežete Word sa dobavljačem usluga za blogove. Idite na Registrovanje naloga na blogu da biste dovršili ovaj proces.

  • Kliknite na dugme Registruj kasnije ako samo želite da pišete objavu i ne želite da registrujete nalog u ovom trenutku. Idite na Dodavanje sadržaja u objavu da biste nastavili da pišete svoju objavu.

Vrh stranice

Registrovanje naloga na blogu

Kad kliknete na Odmah registruj u 2. koraku prethodnog odeljka, možete da konfigurišete Word za objavljivanje na blogu:

 1. U dijalogu Novi blog nalog izaberite dobavljača usluga za blogove.

  Ako vaš dobavljač usluga za blogove nije naveden, kliknite na dugme Drugo.

 2. Kliknite na dugme Dalje.

 3. Unesite informacije o nalogu. Uverite se da su korisničko ime i lozinka ispravni. Trebalo bi da budu isto ime i lozinka koje koristite za prijavljivanje na nalog bloga.

  Savet: Uverite se da je taster CAPS LOCK isključen. Neke stvari (kao što je lozinka za nalog bloga) razlikuju mala i velika slova.

 4. Ako planirate da uključite slike u objave na blogu, kliknite na Opcije slike i navedite gde želite da otpremite slike.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje sadržaja u objavu

Prozor koji se pojavljuje kada izaberete predložak objave na blogu obično ima dve kartice: Objava na blogu i Umetanje. Kada je izabrana kartica Objava na blogu, možete da koristite alatke za rad sa blogom, rad sa ostavom, unošenje osnovnog teksta, primenjivanje stilova i drugo. Kada je izabrana kartica Umetanje , možete da dodate fotografije, hiperveze i druge stavke u objavu.

 1. Otkucajte naslov za objavu na vrhu dokumenta gde je označeno.

 2. Kliknite ispod naslova da biste započeli unos teksta za telo objave.

  Nakon što otkucate objavu, možete da kliknete na alatku „Pravopis“ da biste pokrenuli kontrolor pravopisa. Ako želite, možete da promenite slovni oblik, veličinu, boju ili poravnavanje teksta na isti način na koji biste izmenili oblikovanje tradicionalnog dokumenta.

  Da biste kategorizovali objavu na blogu (da bi drugi mogli lakše da je pronađu), kliknite na stavku Umetni kategoriju.

 3. Da biste objavili objavu na blogu, kliknite na dugme Objavi.

  Da biste objavili radnu verziju objave na blogu, tako da možete da je pregledate pre njenog direktnog predstavljanja, izaberite stavke Objavi > Objavi kao radnu verziju.

Vrh stranice

Dodavanje hiperveze u objavu

 1. Izaberite tekst koji želite da koristite kao vezu.

 2. Kliknite na karticu Umetanje .

 3. Kliknite na stavku Hiperveza.

 4. U polju Adresa otkucajte URL na koji želite da povežete izabrani tekst.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje slike u objavu

 1. Kliknite na mesto na kom želite da dodate sliku.

 2. Kliknite na karticu Umetanje, a zatim kliknite na stavku Slika.

 3. U dijalogu Umetanje slike idite na fasciklu koja sadrži sliku koju želite da umetnete. Kliknite na sliku, a zatim kliknite na dugme Umetni.

Na traci možete da koristite alatke za slike da biste promenili izgled slike, kao što je dodavanje ivice, korišćenje specijalnih efekata ili kontrolisanje kako tekst teče oko slike.

Vrh stranice

Uređivanje postojeće objave na blogu

Svoje unose možete da sačuvate kao Word datoteke na računaru i da ih uređujete kasnije.

 1. Na kartici Objava na blogu, kliknite na dugme Otvori postojeće da biste videli listu svih vaših objava.

 2. Kliknite na naslov objave koju želite da uredite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Rešavanje problema sa objavama na blogu u programu Word

Ako naiđete na probleme sa instalacijom, pravljenjem sadržaja ili objavljivanjem, moguća rešenja potražite u sledećim odeljcima.

Word ne može da registruje nalog

Proverite da li ste otkucali ispravan URL za stranicu bloga:

 • Za Telligent zajednicu, URL objave bloga je adresa bloga sa dodatkom /metablog.ashx. Na primer, ako je adresa bloga http://blogs.contoso.com, otkucajte http://blogs.contoso.com/metablog.ashx u okvir URL bloga.

 • Za lokaciju WordPress, URL objave bloga je URL vaše WordPress xmlrpc.php datoteke, koja je obično u osnovnoj fascikli sajta. Na primer, ako je vaš sajt www.contoso.com, otkucajte http://www.contoso.com/xmlrpc.php. Ako ste xmlrpc.php datoteku instalirali u potfasciklu na lokaciji, obuhvatite potfasciklu u URL adresi. Na primer, ako je kopija xmlrpc.php datoteke uskladištena u potfascikli pod nazivom „/utilities“, otkucajte http://www.contoso.com/utilities/xmlrpc.php. Uverite se da URL koristi bezbedni HTTPS format, jer u suprotnom nećete moći da registrujete nalog.

 • Za druge dobavljače, od dobavljača tražite URL objave na blogu i „metaweblog API“.

Problemi sa objavljivanjem slika

 • Ako koristite FTP server za hostovanje slika, proverite sa dobavljačem usluga kako se slike hostuju. Ako dobavljač ne hostuje slike direktno, možda ćete moći da koristite biblioteku slika na vebu (poznatu i kao foto-album ili galerija slika) za hostovanje slika na blogu.

 • Ako ne možete da objavite slike, a pre ste mogli, možda nemate dovoljno prostora za skladištenje. Izbrišite neke nepotrebne datoteke na serveru i probajte ponovo.

 • Ako koristite neki drugi dobavljač usluga za blogove, on možda ne podržava otpremanje slika. Obratite se dobavljaču za pomoć.

 • Ako ste otkucali URL za otpremanje slika, uverite se da je URL ispravan.

Problemi sa objavljivanjem objava

 • Ako ste dodelili kategoriju objavi, vaš dobavljač usluga za blogove možda ne podržava kategorije. Ponovo podesite kategoriju na stavku Nema i pokušajte ponovo.

 • Dobavljač bloga može da zahteva da objave imaju naslove. Uverite se da naslov nije prazan i pokušajte ponovo.

 • Možda ste sačuvali objavljenu poruku u Word 97-2003 formatu datoteke. Ako je oznaka tipa datoteke u imenu datoteke .doc umesto .docx, Word ne možete da objavi poruku. Da biste konvertovali datoteku:

  Word 2013 i Word 2016:Dok je dokument otvoren, izaberite Datoteka > Izvoz > Promeni tip datoteke > Dokument. Kliknite na dugme Sačuvaj kao da biste sačuvali datoteku.

  Word 2010 i Word 2007:

  1. Kada je dokument otvoren, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta, a zatim izaberite stavku Konvertuj.

  2. Pritisnite tastere CTRL+S da biste sačuvali datoteku.

  3. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta, postavite pokazivač na stavku Objavljivanje, a zatim izaberite stavku Blog.

  4. Izaberite originalni naslov objave, pritisnite tastere CTRL + X da biste ga izbrisali, a zatim pritisnite taster DELETE dva puta da biste uklonili horizontalnu liniju i dodatni razmak.

  5. Kliknite na dugme Ovde unesite naslov poruke i pritisnite tastere CTRL + V da biste nalepili naslov u kontrolu sadržaja.

  6. Na kartici Poruka bloga u grupi Blog kliknite na dugme Objavi.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×