Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada dodate podatke u model podataka, Excel automatski otkriva i primenjuje tipove podataka. Ako koristite programski Power Pivot, možete da promenite tip podataka ako je neispravno dodeljen. Najčešći razlog za promenu tipova podataka jeste kada se numerički podaci uvoze kao niske, što sprečava agregacije i druga izračunavanja da rade na očekivani način.

 1. U Power Pivot izaberite kolonu za koju želite da promenite tip podataka.

 2. Na kartici Početak, u grupi Oblikovanje odaberite tip podataka sa liste Tip podataka.

  • Tekst

  • Decimalni broj

  • Ceo broj

  • Valuta

  • TRUE/FALSE

Nije moguće konvertovati kolone koje sadrže brojeve i tekstualne vrednosti u numerički tip podataka. Ako treba da izmenite vrednosti podataka da biste koristili željeni tip podataka, moraćete da uredite vrednosti u izvornoj datoteci, a zatim da ponovo uvezete kolonu.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom promene tipova podataka

Ponekad kada pokušate da promenite tip podataka kolone ili izaberete konverziju podataka, može doći do sledećih grešaka:

 • Promena tipa podataka nije uspela

 • Promena tipa podataka kolone nije uspela

Do ovih grešaka može doći čak i ako je tip podataka dostupan kao opcija na padajućoj listi Tip podataka. Ovaj odeljak objašnjava uzrok ovih grešaka i kako možete da ih ispravite.

Razumevanje trenutnog tipa podataka

Kada dodate podatke u model podataka, Excel proverava kolone podataka da bi video koje tipove podataka svaka kolona sadrži. Ako su podaci u toj koloni dosledni, koloni se dodeljuje najtačniji tip podataka.

Međutim, ako dodate podatke iz programa Excel ili drugog izvora koji ne nameće korišćenje jednog tipa podataka unutar svake kolone, Excel dodeljuje tip podataka koji odgovara svim vrednostima unutar kolone. Stoga, ako kolona sadrži brojeve različitih tipova, kao što su celi brojevi, dugački brojevi i valuta, Excel primenjuje decimalni tip podataka. Alternativno, ako kolona meša brojeve i tekst, Excel dodeljuje tekstualni tip podataka.

Ako otkrijete da podaci imaju pogrešan tip podataka ili barem neki drugi nego što ste želeli, imate nekoliko opcija:

 • Možete ponovo da uvezete podatke. Da biste to uradili, otvorite postojeću vezu sa izvorom podataka i ponovo uvezite kolonu. U zavisnosti od tipa izvora podataka, možda ćete moći da primenite filter tokom uvoza da biste uklonili vrednosti problema. Filtriranje tokom uvoza zahteva da uvezete pomoću Power Pivot programskog dodatka.

 • Možete da kreirate DAX formulu u izračunatoj koloni da biste kreirali novu vrednost željenog tipa podataka. Na primer, funkcija TRUNC može da se koristi za promenu decimalnog broja u ceo broj ili možete kombinovati funkcije informacija i logičke funkcije za testiranje i konvertovanje vrednosti.

Razumevanje konverzije podataka prilikom promene tipova podataka u Power Pivot

Ako dođe do greške kada izaberete opciju konverzije podataka, možda trenutni tip podataka kolone ne podržava izabranu konverziju. Nisu sve konverzije dozvoljene za sve tipove podataka. Na primer, kolonu možete da promenite u Logički tip podataka samo ako je trenutni tip podataka kolone broj (ceo ili decimalni) ili tekst. Stoga morate da odaberete odgovarajući tip podataka za podatke u koloni.

Kada odaberete odgovarajući tip podataka, Power Pivot vas upozoriti o mogućim promenama podataka, kao što su gubitak preciznosti ili odsecanje. Kliknite na dugme U redu da biste prihvatili i promenili podatke u novi tip podataka.

Ako je tip podataka podržan, Power Pivot pronađe vrednosti koje nisu podržane u okviru novog tipa podataka, naići ćete na drugu grešku i moraćete da ispravite vrednosti podataka pre nego što nastavite.

Detaljne informacije o tipovima podataka korišćenim u modelu podataka, načinu na koji se implicitno konvertuju i kako se različiti tipovi podataka koriste u formulama potražite u članku Tipovi podataka podržani u modelima podataka.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×