Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Kada dodate podatke u model podataka, Excel otkriva i primenjuje tipove podataka. Ako koristite programski dodatak Power Pivot, možete da promenite tip podataka ako je neispravno dodeljen. Najčešći razlog za promenu tipova podataka jeste kada se numerički podaci uvoze kao niske, što sprečava rad agregatnih funkcija i drugih izračunavanja na očekivani način.

 1. U Power Pivot prozoru izaberite kolonu za koju želite da promenite tip podataka.

 2. Na kartici Početak, u grupi Oblikovanje odaberite tip podataka sa liste Tip podataka.

  • Tekst

  • Decimalni broj

  • Ceo broj

  • Valuta

  • TRUE/FALSE

Kolone koje sadrže brojeve i tekstualne vrednosti ne mogu da se konvertuju u numerički tip podataka. Ako treba da izmenite vrednosti podataka da biste koristili tip podataka koji želite, trebalo bi da uredite vrednosti u izvornoj datoteci, a zatim da ponovo uvezete kolonu.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom promene tipova podataka

Ponekad, kada pokušate da promenite tip podataka kolone ili izaberete konverziju podataka, može doći do sledećih grešaka:

 • Promena tipa podataka nije uspela

 • Promena tipa podataka kolone nije uspela

Do ovih grešaka može doći čak i ako je tip podataka dostupan kao opcija na padajuću listu Tip podataka. Ovaj odeljak objašnjava uzrok ovih grešaka i kako možete da ih ispravite.

Razumevanje trenutnog tipa podataka

Kada dodajete podatke u model podataka, Excel kolone podataka da bi video koje tipove podataka sadrži svaka kolona. Ako su podaci u tom koloni dosledni, koloni se dodeljuje najtačniji tip podataka.

Međutim, ako dodajete podatke iz programa Excel ili drugog izvora koji ne nalaže korišćenje jednog tipa podataka u svakoj koloni, Excel dodeljuje tip podataka koji prihvata sve vrednosti u koloni. Stoga, ako kolona sadrži brojeve različitih tipova, kao što su brojevi, dugi brojevi i valuta, Excel primenjuje decimalni tip podataka. Ako kolona meša brojeve i tekst, Excel dodeljuje tekstualni tip podataka.

Ako otkrijete da podaci imaju pogrešan tip podataka ili bar neki drugi nego što biste želeli, imate nekoliko opcija:

 • Podatke možete ponovo da uvezete. Da biste to uradio, otvorite postojeću vezu sa izvorom podataka i ponovo uvezite kolonu. U zavisnosti od tipa izvora podataka, možda ćete moći da primenite filter tokom uvoza da biste uklonili vrednosti problema. Filtriranje tokom uvoza zahteva da uvezete pomoću Power Pivot za uvoz.

 • Možete da kreirate DAX formulu u izračunatoj koloni da biste kreirali novu vrednost željenog tipa podataka. Na primer, funkciju TRUNC možete koristiti da biste promenili decimalni broj na ceo broj ili možete kombinovati funkcije informacija i logičke funkcije za testiranje i konvertovanje vrednosti.

Razumevanje konverzije podataka prilikom promene tipova podataka u Power Pivot

Ako dođe do greške kada izaberete opciju konverzije podataka, moguće je da trenutni tip podataka kolone ne podržava izabranu konverziju. Nisu sve konverzije dozvoljene za sve tipove podataka. Na primer, kolonu možete promeniti u Bulovi tip podataka samo ako je trenutni tip podataka kolone broj (ceo ili decimalni) ili tekst. Stoga morate da odaberete odgovarajući tip podataka za podatke u koloni.

Kada odaberete odgovarajući tip podataka, Power Pivot će vas upozoriti na moguće promene podataka, kao što je gubitak preciznosti ili skraćivanje. Kliknite na dugme U redu da biste prihvatili i promenili podatke u novi tip podataka.

Ako je tip podataka podržan, Power Pivot pronađe vrednosti koje nisu podržane u okviru novog tipa podataka, naići ćete na drugu grešku i biće potrebno da ispravite vrednosti podataka pre nego što nastavite.

Detaljne informacije o tipovima podataka korišćenim u modelu podataka, načinu na koji se implicitno konvertuju i kako se različiti tipovi podataka koriste u formulama potražite u temi Tipovi podataka podržani u modelimapodataka.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×