Postavljanje tipa podataka za kolonu u programskom dodatku Power Pivot

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada dodajete podatke u model podataka, Excel automatski otkriva i primenjuje tipove podataka. Ako koristite programski dodatak Power Pivot, možete da promenite tip podataka ako je nepravilno dodeljen. Najčešći razlog za promenu tipova podataka je u slučaju kada se numerički podaci uvezu kao niske, što onemogućava očekivano funkcionisanje agregatnih funkcija i ostalih izračunavanja.

 1. U Power Pivot prozoru izaberite kolonu za koju želite da promenite tip podataka.

 2. Na kartici Početak u grupi Oblikovanje odaberite tip podataka sa liste Tip podataka.

  • Tekst

  • Decimalni broj

  • Ceo broj

  • Valuta

  • TRUE/FALSE

Kolone koje sadrže i brojeve i tekstualne podatke nije moguće konvertovati u numerički tip podataka. Ako morate da izmenite vrednosti podataka da biste koristili željeni tip, moraćete da uredite vrednosti u izvornoj datoteci i zatim ponovo da uvezete kolonu.

Stvari koje treba da razmotrite prilikom promene tipova podataka

Ponekad kada pokušavate da promenite tip podataka za kolonu ili da izaberete konverziju podataka, može doći do sledećih grešaka:

 • Promena tipa podataka nije uspela

 • Promena tipa podataka kolone nije uspela

Do ovih grešaka može doći čak i kada je tip podataka dostupan kao opcija u padajućoj listi tipova podataka. Ovaj odeljak objašnjava uzrok ovih grešaka i način na koji možete da ih ispravite.

Razumevanje trenutnog tipa podataka

Kada dodajete podatke u model podataka, Excel proverava kolone sa podacima da bi video koje tipove podataka svaka kolona sadrži. Ako su podaci u koloni usklađeni, dodeljuje najtačniji mogući tip podataka za tu kolonu.

Međutim, ako dodajete podatke iz programa Excel ili drugog izvora koji ne nameće upotrebu jednog tipa podataka unutar svake kolone, Excel dodeljuje tip podataka koji odgovara svim vrednostima unutar kolone. Zato, ako kolona sadrži brojeve različitih tipova, kao što su celi brojevi, dugi brojevi i valuta, Excel primenjuje decimalni tip podataka. Pored toga, ako kolona sadrži brojeve i tekst, Excel dodeljuje tekstualni tip podataka.

Ako vidite da vaši podaci imaju pogrešan tip ili drugačiji od onog koji ste želeli, imate nekoliko opcija:

 • Možete ponovo da uvezete podatke. Da biste to uradili, otvorite postojeću vezu sa izvorom podataka i ponovo uvezite kolonu. U zavisnosti od tipa izvora podataka, možda ćete moći da primenite filter tokom uvoza da biste uklonili problematične vrednosti. Filtriranje tokom uvoza zahteva korišćenje programskog dodatka Power Pivot.

 • Možete da kreirate DAX formulu u izračunatoj koloni da biste kreirali novu vrednost željenog tipa podataka. Na primer, možete da koristite funkciju TRUNC da biste promenili decimalni broj u ceo broj ili možete da kombinujete funkcije za informacije i logičke funkcije da biste testirali i konvertovali vrednosti.

Razumevanje konverzije podataka prilikom promene tipova podataka u programskom dodatku Power Pivot

Ako dođe do greške kada izaberete opciju za konverziju podataka, uzrok tome može biti što trenutni tip podataka kolone ne podržava izabranu konverziju. Nisu sve konverzije dozvoljene za sve tipove podataka. Na primer, možete da promenite kolonu u Bulov tip podataka ako je trenutni tip podataka kolone broj (ceo ili decimalni) ili tekst. Zato morate da odaberete odgovarajući tip podataka za kolonu.

Pošto odaberete odgovarajući tip podataka, Power Pivot će vas upozoriti o mogućim promenama podataka, kao što je manja preciznost ili skraćivanje. Kliknite na dugme „U redu“ da biste promenili podatke u novi tip.

Ako je tip podataka podržan, ali Power Pivot pronalazi vrednosti koje nisu podržane u okviru novog tipa podataka, dobićete još jedno obaveštenje o grešci i moraćete da ispravite vrednosti podataka pre nego što nastavite.

Detaljne informacije o tipovima podataka koristi u modelu podataka, kako su implicitno konvertovani i kako različite tipove podataka se koriste u formulama potražite u članku Podržani tipovi podataka u modelima podataka.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×