Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada umećete neki sadržaj poput objekta, vi zapravo kreirate dinamičnu vezu između sadržaja koji umećete i sadržaja koji je kreiran u nekom drugom programu sistema Microsoft Office. Za razliku od lepljenja sadržaja (npr. pritiskanjem kombinacije tastera CTRL+V), pri umetanju sadržaja u vidu povezanog ili ugrađenog objekta sa njim možete da radite u originalnom programu.

Na primer, ako u dokument umetnete ćelije radnog lista kao Excel objekat, Microsoft Office Word će pokrenuti Excel kada dvaput kliknete na ćelije, što znači da za rad sa sadržajem radnog lista možete da koristite Excel komande.

Uočavanje razlika između povezanih i ugrađenih objekata

Glavne razlike između povezanih i ugrađenih objekata predstavljaju mesta skladištenja podataka i način njihovog ažuriranja nakon što ih stavite u Word datoteku.

U dokument stavljate ili vezu ka objektu ili kopiju objekta. Na ovaj način možete da umetnete objekte iz bilo kog programa koji podržava tehnologiju povezivanja i ugrađivanja objekata (povezivanje i ugrađivanje objekata ili OLE).

Na primer, mesečni izveštaj o statusu može sadržavati informacije koje se zasebno održavaju u Excel radnom listu. Ako izveštaj povežete sa radnim listom, podaci u izveštaju se mogu ažurirati pri svakom ažuriranju izvorne datoteke. Ako radni list ugradite u izveštaj, on će sadržavati statičku kopiju podataka.

Linked and embedded objects in an Office for Windows document

1. Ugrađeni objekat

2. Povezani objekat

3. Izvorna datoteka

Povezani objekti

Kada je objekat povezan, informacije se mogu ažurirati nakon promene izvorne datoteke. Povezani podaci skladište se u izvornu datoteku. Word, tj. odredišna datoteka skladišti samo lokaciju izvorne datoteke i prikazuje reprezentaciju povezanih podataka. Koristite povezane objekte ako je veličina datoteke ograničena.

Povezivanje je takođe korisno ako želite da uključite informacije koje neko drugi, nezavisan od vas, održava, npr. podatke koje prikuplja neko drugo odeljenje, kao i u slučaju kada vam je potrebno da te informacije budu ažurirane u Word dokumentu.

Ugrađeni objekti

Kada ugradite Excel objekat, informacije u Word datoteci neće se promeniti ako izmenite izvornu Excel datoteku. Ugrađeni objekti postaju deo Word datoteke i nakon što ih umetnete, prestaju da budu deo izvorne datoteke.

Zahvaljujući činjenici da jedan Word dokument u potpunosti sadrži sve informacije, ugrađivanje može biti korisno kada ne želite da informacije odražavaju promene u izvornoj datoteci ili kada ne želite da primaoci dokumenata vode računa o ažuriranju povezanih informacija.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×