PowerPoint: Dodavanje natpisa u zvučnu datoteku

U PowerPoint za Windows možete da dodate skrivene titlove audio datotekama u prezentacijama. Dodavanje pomoćnih natpisa čini prezentaciju pristupačnom širejoj publici, uključujući osobe sa umanjenim sposobnostima sluha i one koji govore jezike koji nisu jezik koji se koristi u audio datoteci.

Da biste pročitali više o najboljim praksama za pristupačnost, pogledajte odeljak Učinite PowerPoint prezentacije pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima.

U ovoj temi

Preuzimanje i instaliranje programskog dodatka "OZNAKA"

Da biste dodali natpise u zvučnu datoteku PowerPoint potrebno je da koristite programski dodatak "OZNAKA". Uputstva potražite u članku Preuzimanje i instaliranje OZNAKE.

Napomena: I povezani članak i stranica za preuzimanje programskog dodatka "OZNAKA" diskutuju samo o verzijama do PowerPoint 2016. Međutim, najnovija verzija programskog dodatka funkcioniše i u programu PowerPoint 2019 i najnovijoj Microsoft 365 verziji programa PowerPoint.

Kreiranje natpisa za zvučnu datoteku

Ako još nemate natpise za zvuk, programski dodatak "OZNAKA" vam omogućava da ih kreirate. Uputstva potražite u članku Kreiranje novih natpisa pomoću uređivača natpisa.

Uvoz TTML natpisa

Ako već imate natpise za zvučnu datoteku u TTML formatu ili ako ste kreirali natpise pomoću uređivača natpisa, spremni ste da ih uvezete u PowerPoint.

  1. Na kartici Umetanje izaberite meni Zvuk , a zatim izaberite tip medija i lokaciju koje želite da umetnete u prezentaciju. Više informacija potražite u članku Dodavanje ili brisanje zvuka u PowerPoint prezentaciji.

  2. U okviru Alatke za zvuk izaberite karticu Reprodukcija i izaberite meni Dodavanje natpisa .

  3. Izaberite stavku Natpisi iz datoteke.

  4. Potražite lokaciju TTML datoteke, izaberite datoteku koju želite da uvezete i izaberite stavku Otvori.

  5. Kliknite na dugme U redu.

Nakon dodavanja natpisa, dobra ideja je da proverite koliko dobro rade pre izlaženja prezentacije. Da biste to uradili, prebacite se na prikaz Projekcija slajdova prezentacije, a zatim izaberite zvuk ili video da biste ga pokrenuli.

Uređivanje natpisa

Natpise možete da uredite kada ih dodate u zvučnu datoteku u programu PowerPoint.

  1. Na kartici Reprodukcija izaberite stavku Uredi natpise.

  2. Kliknite u oblast teksta natpisa koji želite da uredite i izvršite neophodne promene.

  3. Izaberite stavku Ažuriraj natpise.

Brisanje natpisa

Natpise možete da izbrišete pojedinačno ili da ih u potpunosti uklonite.

  1. Na kartici Reprodukcija izaberite stavku Opcije uređivanja.

  2. Izaberite red natpisa koji želite da uklonite i izaberite stavku Izbriši natpis.

Napomena: Da biste uklonili sve natpise iz zvučne datoteke u prezentaciji, izaberite datoteku, a zatim izaberite stavku Ukloni na kartici Reprodukcija .

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×