Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Neke Office vam omogućavaju da ugradite fontove u dokumente. Na taj način, ako dokument delite sa nekim ko nema instalirane iste fontove kao vi, fontovi, raspored i stil dokumenta se neće promeniti, a specijalni znakovi se neće pretvoriti u besmislene pravougaonike.

Poslednjih godina smo premestili Office fontove u oblak, tako da su dostupni svim Office pretplatnicima sa pristupom internetu i nema potrebe da ih ugradite. Ugrađivanje fontova je i dalje korisno kada koristite ne standardne fontove ili ako očekujete da neko drugi uređuje ili prikazuje prezentaciju van mreže.

Takođe, ugrađivanje prilagođenih fontova u dokument pomaže pri konverziji na mreži u PDF datoteke.

Kada ugradite takve prilagođene fontove u dokument, konverzija na mreži će koristiti ove fontove (ako su usaglašeni sa sledećim ograničenjima: Neki od fontova ne mogu da se sačuvaju sa prezentacijom) da bi se izbegla zamena fontova.

Ista prezentacija prikazana na PC i Mac računaru koja izgleda identično

Ugradi fontove u Word ili PowerPoint

 1. Izaberite karticu Datoteka , a zatim stavku Opcije (nalazi se u donjem levom uglu prozora).

 2. U levoj koloni izaberite karticu Čuvanje .

 3. U dnu, u okviru Očuvaj tačnost prilikom deljenja ove prezentacije potvrdite izbor u polju za potvrdu Ugradi fontove u datoteku.

  Koristite opcije > datoteke da biste uključili ugrađivanje fonta za datoteku

  Videćete dva polja za potvrdu – kao što su Ugradi samo znakove koji se koriste u prezentaciji i Nemoj da ugradiš uobičajene sistemske fontove.

  Izborom stavke Ugradi samo znakove koji se koriste u prezentaciji smanjuje se veličina datoteke, ali se ograničavanje uređivanja datoteke pomoću istog fonta. Ovo polje za potvrdu je uobičajeno za PowerPoint i Word.

  Ako u programu Word izaberete opciju Ne ugradi uobičajene sistemske fontove, može povećati veličinu datoteke, ali je najbolje da omogućite drugima da uređuju dokument i zadrže isti font.

  U programu PowerPoint drugo polje za potvrdu neznatno se razlikuje. Možete da potvrdite izbor u polju za potvrdu Ugradi sve znakove (najbolje za uređivanje od strane drugih osoba) ako druge osobe mogu da uređuju dokument.  Slika koja prikazuje opcije dostupne za ugrađivanje fontova u PPT prezentaciju.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Rešavanje problema

 • Da li ugrađivanje fonta i dalje ne funkcioniše?     Nije moguće ugraditi sve TrueType fontove. Autori fontova mogu da podese različite opcije za svoje fontove, uključujući: Nije moguće ugraditi, Pregled/štampanje, Može se uređivati i može instalirati. Da biste videli nivo ugrađivanje instaliranog fonta, idite na kontrolnu tablu u operativnom sistemu Windows i izaberite stavku Fontovi. Klikom na font prikazuje se postavka Za ugradnju fonta .Ekran "Ugradnja fonta" 2 Fontovi Office oblaka se neće pojaviti na ovoj listi, ali retko morate da ih ugradite jer će se automatski preuzeti ako već nisu instalirani na računaru koji je otvorio datoteku.

 • Da li je datoteka prevelika nakon ugrađivanje fontova?     Određeni fontovi mogu biti veoma veliki u poređenju sa drugima, pa ako vas brine veličina datoteke, razmotrite korišćenje alternativnih fontova. Ako želite da uklonite ugrađivanje, možete da isključite postavku Ugradnja u dijalogu Opcije datoteke > (opisano iznad) i sačuvate datoteku. Zatim, kada zatvorite i ponovo otvorite datoteku, drugi font se zamenjuje fontom koji je prethodno ugrađen. 

U Word za Microsoft 365 za Mac računare, PowerPoint za Microsoft 365 za Mac, PowerPoint 2021 za Mac i PowerPoint 2019 za Mac možete da ugradite fontove u datoteku.

Word 2019 za Mac i Excel 2019 za Mac trenutno ne podržavaju ugrađene fontove.

Ugrađivanje fontova u dokument ili prezentaciju

Ovo je funkcija samo za pretplatnike ova funkcija je dostupna samo za Microsoft 365 pretplatnike i u programu PowerPoint 2019 za Mac, verziji 16.17 ili novijoj.

 1. Otvorite datoteku u koju želite da ugradite fontove.

 2. U meniju aplikacije (PowerPoint ili Word) izaberite stavku Željene postavke.

 3. U dijalogu, u okviru Izlaz i deljenje izaberite stavku Sačuvaj.

 4. U okviru Ugrađivanjefontova izaberite stavku Ugradi fontove u datoteku.

  Koristite PowerPoint > željene postavke da biste uključili ugrađivanje fonta za datoteku

Kada sačuvate datoteku, fontovi korišćeni u datoteci biće ugrađeni u datoteku.

Preporuke za ugrađivanje fontova

 • Prilikom ugrađivanje fonta, izbegavajte korišćenje funkcije Ugradi samo znakove koji se koriste u prezentaciji. Bolje je da ugradite sve znakove u font tako da drugi korisnik može uspešno da uredi datoteku ako je to potrebno.

 • Koristite OpenType (. OTF) ili TrueType (. TTF), ako je to moguće. OpenType fontovi zauzimaju najmanji prostor za skladištenje kada su ugrađeni Office dokumentu.

 • Izbegavajte ugrađivanje Postscript fontova (. PFB, . PFM) ako je to moguće. Neki korisnici imaju poteškoća pri Office dokumentu koji ima Postscript font ugrađen u njega.

Rešavanje problema

 • Pogledajte ovaj članak da biste se uverili da koristite najbolji format datoteke fonta za ovu funkciju: Neke od fontova nije moguće sačuvati sa prezentacijom

 • Da li ugrađivanje fonta i dalje ne funkcioniše?     Nije moguće ugraditi sve TrueType fontove. Autori fontova mogu da podese različite opcije za svoje fontove, uključujući: Nije moguće ugraditi, Pregled/štampanje, Može se uređivati i može instalirati. Da biste videli nivo ugrađivanje instaliranog fonta, idite u aplikaciju Font Book i kliknite na dugme Informacije u gornjem levom uglu. Klik na font prikazuje informacije o fontu na desnoj tabli i za mnoge (ali ne sve) fontove moći ćete da pronađete informacije o tome da li font može da se ugradi.

  Aplikacija "Font Book" koja prikazuje informacije o licenci za izabrani font.
 • Da li je datoteka prevelika nakon ugrađivanje fontova?     Određeni fontovi mogu biti veoma veliki u poređenju sa drugima, pa ako vas brine veličina datoteke, razmotrite korišćenje alternativnih fontova. Ako želite da uklonite ugrađivanje, možete da isključite postavku Ugradnja u dijalogu Željene postavke (opisano u gorenavedenoj proceduri) i sačuvate datoteku. Zatim, kada zatvorite i ponovo otvorite datoteku, drugi font se zamenjuje fontom koji je prethodno ugrađen. 

Zahtevi za ugrađene fontove

Zadatak, kontrolna lista, simbol planiranja

Odnosi se na

Čuvanje ugrađenih fontova u datoteci

Word za Microsoft 365 za Mac računare, PowerPoint za Microsoft 365
PowerPoint 2019 za Mac
pronađite broj verzije sistema Office

Nije moguće ugraditi fontove u PowerPoint 2016 za Mac ali on ispravno prikazuje fontove koji su ugrađeni u datoteku u modernijoj verziji programa PowerPoint.

Druge Office 2016 za Mac ne podržavaju ugrađene fontove.

Zahtevi za prikazivanje ugrađenih fontova

Zadatak, kontrolna lista, simbol planiranja

Odnosi se na

Prikaži fontove koji su ugrađeni

PowerPoint 2016 za Mac, verzija 16.11 Pronađite
 broj verzije sistema Office

Takođe pogledajte

Nije moguće sačuvati neke od fontova sa prezentacijom

Preuzimanje i instaliranje prilagođenih fontova za korišćenje sa sistemom Office

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×