Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sinopsis     InfoPath Forms Services je server tehnologija koja omogućava ljudima da popunjavaju obrasce u Veb pregledaču. Tako što ćete upravljati obrazaca u centralnu lokaciju, možete da pojednostavljivanje poslovnih procesa i da poboljša odnose sa klijentima, partnerima i dobavljačima.

Pregled programa InfoPath Forms Services

Stupite u kontakt klijente, partnerima i dobavljačima jednostavne obrasce

Unapređivanje zasnovanih na obrascima poslovnih procesa

Upravljanje obrascima i predlošcima obrazaca u centralizovane lokacije

Pregled InfoPath Forms Services

Korisnici ne moraju da imaju instaliran na svom računaru za popunjavanje obrazaca omogućenih za pregledač predložak InfoPath, niti je potrebno da preuzmu neki dodatni sa Veba. Im je potreban pristup pregledač, kao što je Windows Internet Explorer, Apple Safari ili Mozilla Firefox. InfoPath Forms Services takođe omogućava vam da uskladištite i upravljate obrazaca i predložaka obrazaca u centralnu lokaciju. InfoPath Forms Services se zasniva i zahteva Windows SharePoint Services 3.0, što vam omogućava da objavljuju predloške obrazaca koje ste dizajnirali na zajedničku lokaciju u organizaciji. Pored toga, korisnici mogu proslediti obrasce u SharePoint biblioteke, koje predstavljaju fascikle skladište kolekcije datoteka i gde datoteke često koristite isti predložak. Takođe je moguće integracija obrazaca za upravljanje dokumentima i životnog ciklusa zadatke kao što je tok posla i upravljanje pravima.

InfoPath Forms Services tehnologija je dostupan u Microsoft Office SharePoint Server 2007 Enterprise CAL i takođe, posebno u Microsoft Office Forms Server 2007.

Utisak pri dizajniranju

Predloške obrazaca koji je moguće popuniti u pregledaču nazivaju predložaka obrazaca omogućenih za pregledač. Da biste kreirali ovaj tip predloška obrasca, dizajn sa predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem u programu InfoPath, objavite je na serveru na InfoPath Forms Servicesi omogućite je za upotrebu na Vebu.

U nekim slučajevima, možete da omogućite predložak obrasca za korišćenje na Vebu tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu Omogući ovaj obrazac popunjavanje pomoću pregledača u InfoPath čarobnjaka za objavljivanje. U ostalim slučajevima, morate da objavite predložak obrasca na deljenoj lokaciji na mreži preduzeća i zatim obratite se administratoru farme servera za pomoć pri omogućavanju predloška obrasca i učinite ga dostupnim na serveru.

Odobrenje administratora neophodno je u sledećim situacijama:

 • Predložak obrasca sadrži kontrolisani kôd.

 • Predložak obrasca zahteva potpunu pouzdanost nivo bezbednosti, što omogućava obrascima zasnovanim na imali potpuni pristup sistemske resurse na računare korisnika, kao što su datoteke i postavke.

 • Predložak obrasca koristi podatke za povezivanje koje upravlja administrator.

 • Predložak obrasca je omogućena za prikazivanje na mobilnom uređaju.

Ako je potrebno odobrenje administratora, čarobnjak za objavljivanje vodi vas kroz korake za pripremanje predloška obrasca za predavanje administratoru.

Nakon što predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem omogućenih za pregledač, korisnici mogu da koriste njihovom pregledaču da popunjavaju obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca.

Iskustvo korisnika

Popunjavanje obrasca u pregledaču korisničko iskustvo je gotovo identično popunjavanje obrasca u programu InfoPath. Na primer, kontrole kao što su ponavljajuće sekcije i funkcije kao što su formule i uslovno oblikovanje funkcionišu na isti način u oba okruženja.

Iako je popunjavanje obrasca u pregledaču liči na popunjavanje obrasca u programu InfoPath, postoji jedna ključna razlika. U Veb pregledaču, InfoPath meniji i trake sa alatkama zamenjuju trake sa alatkama na vrhu obrasca koji prikazuje opcije za čuvanje, zatvaranje, štampanje i ažuriranje obrasca. Ova traka pojavljuje se i na dnu obrasca, tako da korisnici ne moraju da se pomerite nazad na vrh dugačkog obrasca da biste dovršili obrazac.

Ako omogućite opcije prosleđivanja za predložak obrasca, korisnici takođe videti dugme Prosledi na traci sa alatkama. Kada se klikne na ovo dugme, podaci obrasca prosleđuju se direktno u izvoru podataka koji ste naveli prilikom dizajniranja predloška obrasca, kao što je Veb usluge ili SharePoint liste. Ako vaš predložak obrasca ima više od jedne prikaz, korisnici će takođe videti Prikaz liste na traci sa alatkama.

Otvaranje obrasca u pregledaču

1. prosleđivanja podataka sa spoljnim izvorima podataka tako što ćete kliknuti na dugme Prosledi na traci sa alatkama.

2. korisnici prebacivanje između prikaza tako što ćete izabrati stavke na listi " Prikaz " na traci sa alatkama.

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da prilagodite postavke trake sa alatkama u dijalogu Opcije obrasca . Na primer, možete da uklonite jedno ili više dugmadi ili Sakrij traku sa alatkama na dnu obrasca.

U sledećim odeljcima, Saznajte više o pogodnostima korišćenja InfoPath Forms Services.

Vrh stranice

Stupite u kontakt klijente, partnerima i dobavljačima jednostavne obrasce

Kada objavite predložak obrasca na serveru na InfoPath Forms Services, koje možete da podelite ne samo na intranetu preduzeća, ali i na spoljnim Web lokacijama, kao što su ekstranet lokacije ili poslovne Veb lokacije. Ovo vam omogućava da prikupi podatke od klijenata, partnerima, dobavljačima i drugima koji su ključni za uspeh vašeg preduzeća. Na primer, velike osiguranja možete da koristite jedan omogućenih za pregledač predložak obrasca za prikupljanje i obrada osiguranja. Kupac osiguranja možete da koristite pregledač da popunite obrazac zahteva na Veb lokaciji preduzeća. Druga mogućnost je da, ako klijent pozove osiguranje prijaviti zahtev, agenta osiguranja možete koristiti InfoPath popunjavati isti obrazac zahteva na internoj. Slično tome, vladine agencije može da prikupi podatke od građanima tako što objavljuje predložaka obrazaca omogućenih za pregledač na njegovu Veb lokaciju.

Kada korisnici pristupe obrascu putem navigacije u biblioteku ili unosom URL ADRESE za obrasca u pregledaču, jednu od dve stvari se može dogoditi:

 • Obrazac se otvara u pregledaču    Ako korisnici nemaju instaliran na svom računaru InfoPath, obrazac se otvara u pregledaču, gde mogu da popune ga kao što bi bilo koji drugi obrazac zasnovane na Vebu.

 • Obrazac se otvara u programu InfoPath    Ako korisnici imaju InfoPath instaliran na svom računaru, obrazac se otvara u programu InfoPath, gde mogu da popune ga kao što bi bilo koji drugi InfoPath obrazac. Zato što popunjavaju obrasca u programu InfoPath, ovi korisnici će imati dodatnu pogodnost možete da koristite funkcije pun opseg InfoPath za popunjavanje obrazaca, od kojih neke nisu dostupne u obrascima pregledača.

  Napomena: To želite, možete da prilagodite postavke za predložak obrasca tako da uvek će se otvoriti u pregledaču, čak i ako korisnici imaju InfoPath instaliran na svom računaru. To može biti koristan kada želite iskustvo popunjavanje obrasca da bude isti za sve ili kada ne želite da se otvori u programu InfoPath obrazac zato što želite da bi se sprečilo korisnike od otvaranja i izmena osnovnog predloška obrasca u režimu za dizajniranje.

Ako će korisnici popunjavati obrasce na mobilnom uređaju, kao što je lični digitalni pomoćnik (PDA) ili pametni telefon, možete da dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem tako da je moguće otvoriti i popuniti pomoću pregledača za mobilne uređaje. Kada korisnici koriste mobilni uređaj za pristupanje obrascu, otvara se na njihovom ekranu prikazuje u pojednostavljenom obliku.

Unapređivanje zasnovanih na obrascima poslovnih procesa

Obrasci se nalaze u centru za velikog broja poslovnih procesa. Tako što ćete hostovanje predložaka obrazaca omogućenih za pregledač na serveru na kojem InfoPath Forms Services, možete da integrišete podataka obrasca sa postojećim poslovnim procesima ili aplikacije. Na primer, možete da:

 • Prosleđivanje podataka postojećim poslovnim sistemima    Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, možete da kreirate podatke za povezivanje Veb usluge ili drugim spoljnim izvorima podataka. Ovo vam omogućava da prosledite podatke postojećih poslovnih sistema, poslovne aplikacije ili bazama podataka preduzeća. Na primer, odeljenju prodaje možete da dizajnirate obrazac koji možete proslediti prodaje kontakte i informacije o klijentima na postojeći sistem kupca vezu za upravljanje (CRM).

 • Izvršavanje upita nad podacima postojećih poslovnih sistema    Takođe je moguće izvršavanje upita nad podacima u postojeće poslovne sisteme, poslovne aplikacije ili bazama podataka preduzeća. Na primer, kada korisnici otvore obrazac zasnovan na predlošku obrasca, možda ćete želeti podatke iz spoljnog izvora podataka da se pojave u polja za ime i adresu u obrascu. Ovo vam omogućava da iskoristite postojeće podatke organizacije i pojednostavljuje proces popunjavanje obrasca.

 • Dodavanje toka posla za obrasce    Predložak obrasca koji su uskladišteni u biblioteci možete dodati toka posla. Ovo vam omogućava da dosledno upravljanje uobičajenim poslovnim procesima. Na primer, kao menadžer, tok posla za odobravanje možete da koristite da biste usmerili u obrascu izveštaja o troškovima kroz listu davaoci odobrenja. Davaoci odobrenja možete da odobrite ili odbili obrazac izveštaja o troškovima, ponovo dodelili zadatak odobravanja ili Zahtevanje promene u obrazac. U programu InfoPath, korisnici kliknu komandi u meniju datoteka da biste učestvovali u toku posla. Na serveru, oni mogu postavite pokazivač na ime obrasca u biblioteci, kliknite na strelicu koja se pojavi i izaberite stavku Tokovi posla da biste učestvovali u toku posla.

  Komande tokova posla u priručnom meniju

Vrh stranice

Upravljanje obrascima i predlošcima obrazaca u centralizovane lokacije

Predloške obrazaca i njima pridružene obrasce možete da uskladištite u centralizovane spremištu na serveru na kojem InfoPath Forms Services. Ovo olakšava pronalaženje, deljenje i upravljanje obrascima i predlošcima obrazaca.

Ključni pogodnosti spadaju i mogućnost:

 • Skladištenje obrazaca i predložaka obrazaca u centralizovane lokacije    Predložak obrasca možete da povežete sa bibliotekom, koja predstavlja mesto na SharePoint lokaciji gde možete kreirati, prikupljanje, ažuriranje i upravljanje datotekama sa drugim osobama u vašoj organizaciji. Kada korisnici popunjavaju obrasce zasnovane na predlošku obrasca u biblioteku, popunjene obrasce se pojavljuju u biblioteci zajedno sa ključne informacije iz njih. U zavisnosti od toga kako je dizajnirana SharePoint biblioteka, korisnici mogu da popunjavaju obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca, izvoz podataka iz popunjenih obrazaca u Microsoft Office Excel ili objedinjavanje podataka iz više obrazaca u jedan obrazac. U sledećem primeru prikazana izveštaji o troškovima uskladišteni u biblioteci.

  Izveštaji o troškovima uskladišteni u biblioteci

 • Korišćenje tipova sadržaja za upravljanje predlošcima obrazaca    Možete da koristite čarobnjak za objavljivanje InfoPath za objavljivanje predloška obrasca kao lokaciju tip sadržaja. Tip sadržaja definiše predložak obrasca, skup kolona i postavke upravljanja dokumentima na serveru, kao što su postavke toka posla ili smernica.

  Kreiranjem tipova sadržaja, možete je ponovo koristiti predloške obrazaca i postavke preko kolekcija lokacija. U prošlosti, ako biste želeli da koristite predložak obrasca u više SharePoint biblioteka, morali ste da objavite dve posebne kopije predloška obrasca, jednu za svaku biblioteku. Ako biste želeli da ažurirate predložak obrasca, imate da biste promenili predložak obrasca na dva mesta. Međutim, sada možete da objavite predložak obrasca kao tipa sadržaja lokacije. Kada ažurirate tip sadržaja, promenu se automatski primenjuje gde god da se koristi tog tipa sadržaja.

  Možete da dodelite jedan tip sadržaja u više biblioteka u kolekciji lokacija ili da dodelite više tipova sadržaja u jednoj biblioteci. Na primer, možete dodati u tip sadržaja za obrasce izveštaja o statusu svih biblioteka koje koriste odeljenju prodaje u vašoj kompaniji, tako da svaki tim za prodaju je prikupljanje i izveštavanje o istog tipa informacija za upravljanje. Alternativno, pretpostavimo da je vaš sektor koristi različitih predložaka obrazaca za zahtev za putovanje putovanja izveštaja i obrasce izveštaja o troškovima. Možete da objavite predložaka obrazaca kao tipovi sadržaja lokacije i da ih dodate u jednoj biblioteci koristi za skladištenje informacije vezane za putovanje tima. Prilikom kreiranja novog obrasca iz biblioteke, onda su izaberite koju od te predloške obrazaca koji žele da koriste.

 • Upravljanje obrascima i predlošcima obrazaca    Administratori farme servera možete da kontrolišete način na koji se predlošci obrazaca korisnici pristupaju i raspoređene u celoj organizaciji. Na primer, da kontrolišete ko može da objavljuju predloške obrazaca u celoj lokaciji ili odlučili kako da nadogradite predložaka obrazaca na serveru sa minimalnim uticaj na korisnike obrasca.

 • Upravljanje podacima za povezivanje u centralnu lokaciju    Ako više predložaka obrazaca koristi iste podatke za povezivanje, možete da uskladištite postavke za podatke za povezivanje u na datoteka za povezivanje sa podacima u biblioteka za povezivanje sa podacima. Kada korisnik otvori obrazac koji se povezuje sa datotekom sa podacima za povezivanje, InfoPath koristi postavke u tu datoteku za povezivanje sa spoljnim izvorom podataka. Na ovaj način, više predložaka obrasca možete da koristite istu datoteku sa podacima za povezivanje, tako da nema potrebe da ručno kreirate iste podatke za povezivanje za svaki predložak obrasca. Pored toga, ako je lokacija ili postavke veze za spoljni izvor podataka, ne morate da biste ažurirali svaki predložak obrasca koji koristi podatke za povezivanje. Umesto toga, jednostavno kada ažurirate datoteku sa podacima za povezivanje i svi predlošci obrazaca i dalje funkcioniše na očekivani.

Napomena: Iz programa InfoPath, možete da objavite predložak obrasca na serveru koji nije pokrenut InfoPath Forms Services. Na primer, možete da objavite predložak obrasca na serveru usluga Windows SharePoint Services. U ovom scenariju, možete da iskoristite funkcije koja se pominje u sa prethodne liste, kao što je mogućnost objavljivanje predloška obrasca u biblioteci. Međutim, ako želite da kreirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem ili ako želite da koristite funkcije kao što su biblioteke podataka za povezivanje, onda morate objavite predložak obrasca na serveru na InfoPath Forms Services.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×