Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Predlošci koji vam pomažu da sadržaj učinite pristupačnijim za svakoga sada su dostupni na sajtu Templates.Kancelarija.com. Možete ih pronaći tako što ćete potražiti termin "pristupačan predlošci", a možete i da koristite naš upit: Pristupačna Kancelarija predlošcima.

Osim toga, možete da im pristupite direktno iz Kancelarija aplikacije. Izaberite stavke Datoteka > Novo i otkucajte „pristupačni predlošci“ u polju Potražite predloške na mreži.

Dobijte brzi prikaz nekoliko pristupačnih predložaka u ovim uzorcima predložaka.

Word

Naslovna stranica koja prikazuje čoveka sa servisnim psom i slike četiri pristupačna predloška

Nabavite Word uzorak

Excel

6 slika pristupačnih predložaka budžeta

Get the Excel sampler

PowerPoint

Projekcija slajdova koja prikazuje 4 slike pristupačnih predložaka i druge slajdove

Get the PowerPoint sampler

Napravite sopstvene predloške pomoću vodiča za pristupačnost

Želite da napravite sopstvene predloške? Nekoliko od tih predložaka ne služe samo za to da ih koristite, već vas i vode kroz pravljenje sopstvenih pristupačnih predloške. Otvorite predloške da biste otkrili savete i uputstva za pravljenje predložaka koje vaša organizacija može da koristi.

Šta čini te predloške pristupačnima?

Oni koriste funkcije pristupačnosti koje pružaju Windows i Kancelarija su poboljšane sledećim funkcijama:

Pristupačni predlošci sada imaju obogaćeni kontrast boja, tako da korisnicima tekst neće biti dosadan i težak za čitanje i neće im promaći značenje koje određene boje prenose. Adekvatan kontrast za boje teksta i pozadine u velikoj meri olakšava čitanje teksta u dokumentima, na slajdovima i u unakrsnim tabelama. Svi stilovi, stilovi ćelija, ivice tabela i oznake podataka u Office predlošcima imaju određeni odnos kontrasta boja.

Staro

Stari Excel predložak ličnog budžeta sa bojama niskog kontrasta (plava i svetloplava na sivoj pozadini).

Novo

Novi predložak ličnog budžeta u programu Excel sa bojama visokog kontrasta (tamnoplava i narandžasta na beloj pozadini).

U novoj verziji Excel predloška za lični budžet možete da vidite primetne promene. Za razliku od stare verzije, pristupačni predložak koristi boje u režimu visokog kontrasta.

Pristupačni predlošci obuhvataju alternativni tekst za tabele, slike, grafikone i druge vizuelne objekte u Office predlošcima da bi korisnicima bilo lakše da ih koriste.

Alternativi tekst sadrži reči koje na najbolji način opisuju sliku, grafiku ili pozadinu koja se koristi u predlošcima. Kad čitač ekrana iščita alternativni tekst slike, korisnici mogu lako da razumeju o čemu se radi na slici. Suvišne reči kao što su „slika“, „dizajn“ ili „to je grafika“ uklonjene su da bi se fokus zadržao samo na onome što je važno.

Staro

Stara slika ledničkog jezera sa dijalogom „Oblikovanje slike“ koja prikazuje da nema alternativnog teksta u polju „Opis“.

Novo

New Alt Text dialog box showing autogenerated alt text in Word

Na primer, u staroj verziji Word predloška za studentski izveštaj sa naslovnom fotografijom nije bilo alternativnog teksta za glavnu sliku. U pristupačnoj verziji alternativni tekst "Svetloplavo ledničko jezero okruženo belim ledom na tamnoj planini" daje jasan opis slike korisnicima sa vizuelnim smanjenjem vida pomoću čitača ekrana.

Da biste saznali kako da napišete smisleni alternativni tekst ili automatski generišete alternativni tekst, pogledajte sve što treba da znate da biste napisali efikasan alternativni tekst.

Čitač ekrana gubi broj ćelija ako je tabela ugnežđena ili ako je ćelija objedinjena ili razdeljena. Na primer, tabela sa mnogo oblikovanja često je deo obrasca koji čitač ekrana ne može lako da čita zbog problema sa navigacijom. Naši predlošci sada uključuju jednostavne strukture tabela sa jasnim naslovima i bez praznih ćelija. Čitač ekrana koristi informacije iz zaglavlja za identifikovanje redova i kolona i pruža korisniku smislene informacije.

Staro

Stari predložak Word liste zaduženja sa praznim ćelijama u redovima i kolonama.

Novo

Novi predložak Word liste zaduženja sa informacijama o zaglavljima redova i kolona u ćelijama.

U staroj verziji Word predloška liste zaduženja nije bilo informacija o redovima i kolonama. Pristupačni predložak obuhvata jednostavnu strukturu tabele i jasno navodi informacije o zaglavlju reda i kolone.

U unapređenim predlošcima veličina fonta podešena je na 11 tačaka i više. Koristeći veće fontove, težimo smanjenju opterećenja pri čitanju za naše korisnike s delimičnim oštećenjem vida. Ova veličina fonta fiksirana je za pisanje teksta, kao i za HTML adrese u pristupačnim predlošcima.

Staro

Stari predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 8,5 tačaka.

Novo

Novi predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 11 tačaka.

U prethodnoj verziji Word predloška sa listom projektnih zadataka minimalna veličina fonta bila je 8,5 tačaka. U novoj verziji veličinu fonta smo podesili na 11 tačaka i iznad je lakše čitati za naše korisnike s delimičnim vidom.

Pristupačna Excel sada obuhvataju poruke unosa koje čitači ekrana čitaju kako bi pomogli korisnicima da razumeju kako radna sveska može da se koristi. Te poruke unosa pomažu korisnicima pri unosu sadržaja u unakrsnu tabelu. Obezbeđene su zasebne poruke unosa za sve radne listove i ćelije koje je moguće uređivati.

Staro

Stari predložak menadžera kurseva na fakultetu bez opisa za elemente.

Novo

Novi predložak menadžera kurseva na fakultetu sa opisima za elemente.

U staroj verziji Excel predloška menadžera kurseva na fakultetu nije bilo opisa za radnu svesku. U pristupačnoj verziji opis za radnu svesku možete pronaći u ćeliji A1. U pristupačnom predlošku, za vreme početka, čitač ekrana sada čita poruku unosa korisniku, koji onda može da unese vreme početka za tabelu rasporeda.

  • PowerPoint slajdovima boljim redosledom čitanja:   U pristupačnim PowerPoint, poboljšali smo redosled čitanja za sadržaj slajda tako što smo ga logički kreirali za radnje korisnika. Štaviše, svaki slajd u pristupačnom predlošku sadrži jedinstveni naslov gde korisnik može da unese naslov po svom izboru. Na primer, redosled čitanja je bio Naslov, Sadržaj i Slika, koje su promenjene u Naslov, Slika i Sadržaj. Naslov na slajdu je ranije rekao "Kliknite da biste dodali naslov", a sada kaže "Dodajte naslov slajda – 1".

  • Informacije o hipervezi:    Osobe koje koriste čitače ekrana ponekad skeniraju listu veza. Pristupačni predlošci obuhvataju odgovarajući opis o hipervezama. Na primer, hiperveza koja kaže "kliknite ovde" nije korisna korisniku koji ne može da vidi vezu. Zbog toga koristimo pun naslov odredišne stranice, na primer posetite Microsoft OneNote – zvanični sajt, koji dolazi uz ekranske savete.

  • Naslovi logičnim redosledom:    Našim korisnicima je potrebno da naslovi budu logično raspoređeni. Pristupačni predlošci obezbeđuju racionalan raspored naslova, na primer Naslov 1, Naslov 2, a zatim Naslov 3, umesto njihovog prikazivanja nasumičnim redosledom. Idealno bi bilo da naslovi budu kratki, jasni i sažeti.

  • Kontrole sadržaja sa naslovima i oznakama:    Naši najnoviji Word predlošci koriste kontrole za sadržaj koje sadrže obogaćeni tekst sa vrednostima u naslovima i oznakama kako bi čitači ekrana mogli da čitaju tekst koji je moguće uređivati. Na taj način korisnici mogu lako da unesu tekst naslova u oblast koja je označena za to.

  • Uvek akgregatni datum:    Relevantnost informacija ne može toliko da zastari da ne bi mogla da se iskoristi. Zato smo uveli uvek agregatni datum. Sada, kad god korisnik otvori pristupačnu unakrsnu tabelu, čuće trenutni datum (današnji) umesto datuma kreiranja predloška.

Takođe pogledajte

Učinite sadržaj pristupačnijim svima uz "Kontrole pristupačnosti"

Poboljšajte pristupačnost pomoću kontrolora pristupačnosti

Napravite Word dokumente pristupačnijim za osobe sa poteškoćama

Napravite Excel pristupačnijim za osobe sa poteškoćama

Učinite prezentacije PowerPoint pristupačnijim za osobe sa invaliditetom

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×