Preuzimanje pristupačnih predložaka za Office

Predlošci koji vam pomažu da sadržaj učinite pristupačnim za svakoga sada su dostupni na sajtu Templates.Office.com. Možete da ih pronađete tako što ćete potražiti "pristupačne predloške" ili možete da koristite naš upit: pristupačne Office predloške.

Osim toga, možete da im pristupate iz Office aplikacije. Izaberite stavke Datoteka > Novo i otkucajte „pristupačni predlošci“ u polju Potražite predloške na mreži.

Dobijte brzi prikaz nekoliko pristupačnih predložaka u ovim uzorcima predložaka.

Word

Naslovna stranica koja prikazuje čoveka sa servisnim psom i slike četiri pristupačna predloška

Preuzmite Word uzorak

Excel

6 slika pristupačnih predložaka budžeta

Preuzmite Excel uzorak

PowerPoint

Projekcija slajdova koja prikazuje 4 slike pristupačnih predložaka i druge slajdove

Preuzmite PowerPoint uzorak

Napravite sopstvene predloške pomoću vodiča za pristupačnost

Želite da napravite sopstvene predloške? Nekoliko od tih predložaka ne služe samo za to da ih koristite, već vas i vode kroz pravljenje sopstvenih pristupačnih predloške. Otvorite predloške da biste otkrili savete i uputstva za pravljenje predložaka koje vaša organizacija može da koristi.

Šta čini te predloške pristupačnima?

One koriste funkcije pristupačnosti koje pružaju Windows i Office i poboljšane su u sledećim člancima:

Pristupačni predlošci sada imaju obogaćeni kontrast boja, tako da korisnicima tekst neće biti dosadan i težak za čitanje i neće im promaći značenje koje određene boje prenose. Adekvatan kontrast za boje teksta i pozadine u velikoj meri olakšava čitanje teksta u dokumentima, na slajdovima i u unakrsnim tabelama. Svi stilovi, stilovi ćelija, ivice tabela i oznake podataka u Office predlošcima imaju određeni odnos kontrasta boja.

Staro

Stari Excel predložak ličnog budžeta sa bojama niskog kontrasta (plava i svetloplava na sivoj pozadini).

Novo

Novi predložak ličnog budžeta u programu Excel sa bojama visokog kontrasta (tamnoplava i narandžasta na beloj pozadini).

U novoj verziji Excel predloška za lični budžet možete da vidite primetne promene. Za razliku od stare verzije, pristupačni predložak koristi boje u režimu visokog kontrasta.

Pristupačni predlošci obuhvataju alternativni tekst za tabele, slike, grafikone i druge vizuelne objekte u Office predlošcima da bi korisnicima bilo lakše da ih koriste.

Alternativni tekst sadrži reči koje najbolje opisuju sliku, grafiku ili pozadinu koja se koristi u predlošcima. Kad čitač ekrana iščita alternativni tekst slike, korisnici mogu lako da razumeju o čemu se radi na slici. Suvišne reči kao što su „slika“, „dizajn“ ili „to je grafika“ uklonjene su da bi se fokus zadržao samo na onome što je važno.

Staro

Stara slika ledničkog jezera sa dijalogom „Oblikovanje slike“ koja prikazuje da nema alternativnog teksta u polju „Opis“.

Novo

Dijalog "novi alternativni tekst" koji prikazuje automatizisani alternativni tekst u programu Word

Na primer, u staroj verziji Word predloška za studentski izveštaj sa naslovnom fotografijom nije bilo alternativnog teksta za glavnu sliku. U pristupačnoj verziji, alternativni tekst "svetlo plavo gležice okruženo belim ledom na mračnoj planini" pruža jasan opis slike korisnicima sa oštećenjima vida pomoću čitača ekrana.

Da biste saznali kako da pišete smislen alternativni tekst ili da automatski generišete alternativni tekst, pogledajte sve što treba da znate da biste napisali efektni alternativni tekst.

Čitač ekrana gubi broj ćelija ako je tabela ugnežđena ili ako je ćelija objedinjena ili razdeljena. Na primer, teško oblikovana tabela je često deo obrasca koji čitač ekrana ne može lako da pročita zbog problema sa navigacijom. Naši predlošci sada sadrže jednostavne strukture tabele sa иistim naslovima i bez praznih ćelija. Čitač ekrana koristi informacije iz zaglavlja za identifikovanje redova i kolona i pruža korisniku smislene informacije.

Staro

Stari predložak Word liste zaduženja sa praznim ćelijama u redovima i kolonama.

New

Novi predložak Word liste zaduženja sa informacijama o zaglavljima redova i kolona u ćelijama.

U staroj verziji Word predloška liste zaduženja nije bilo informacija o redovima i kolonama. Pristupačni predložak obuhvata jednostavnu strukturu tabele i jasno navodi informacije o zaglavlju reda i kolone.

U unapređenim predlošcima veličina fonta podešena je na 11 tačaka i više. Koristeći veće fontove, težimo smanjenju opterećenja pri čitanju za naše korisnike s delimičnim oštećenjem vida. Ova veličina fonta fiksirana je za pisanje teksta, kao i za HTML adrese u pristupačnim predlošcima.

Staro

Stari predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 8,5 tačaka.

New

Novi predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 11 tačaka.

U prethodnoj verziji Word predloška sa listom projektnih zadataka minimalna veličina fonta bila je 8,5 tačaka. U novoj verziji smo odredili veličinu fonta na 11 tačaka i gorenavedenog, Olakšavanje čitanja za delimično uviрene korisnike.

Pristupačni Excel predlošci sada uključujući ulazne poruke koje čitaju čitači ekrana da bi lakše razumeli kako radna sveska može da se koristi. Te poruke unosa pomažu korisnicima pri unosu sadržaja u unakrsnu tabelu. Obezbeđene su zasebne poruke unosa za sve radne listove i ćelije koje je moguće uređivati.

Staro

Stari predložak menadžera kurseva na fakultetu bez opisa za elemente.

Novo

Novi predložak menadžera kurseva na fakultetu sa opisima za elemente.

U staroj verziji Excel predloška menadžera kurseva na fakultetu nije bilo opisa za radnu svesku. U pristupačnoj verziji opis za radnu svesku možete pronaći u ćeliji A1. U pristupačnom predlošku, za vreme početka, čitač ekrana sada čita poruku unosa korisniku, koji onda može da unese vreme početka za tabelu rasporeda.

  • PowerPoint slajdovi sa boljim redosledom čitanja:   U pristupačnim PowerPoint predlošcima poboljšani smo redosled čitanja sadržaja slajda tako što ga čini logičkim za korisničke radnje. Štaviše, svaki slajd u pristupačnom predlošku sadrži jedinstveni naslov gde korisnik može da unese naslov po svom izboru. Na primer, redosled čitanja je naslov, sadržaj i slika koja je promenjena u naslov, sliku i sadržaj. Ranije, naslov na slajdu je rekao "kliknite da biste dodali naslov", a sada piše "Dodaj naslov slajda – 1".

  • Informacije o hipervezi:   Osobe koje koriste čitače ekrana ponekad skeniraju listu veza. Pristupačni predlošci uključujući odgovarajući opis hiperveze. Na primer, hiperveza koja kaže "kliknite ovde" nije korisna korisniku koji ne može da vidi vezu. Samim tim, koristimo pun naslov odredišne stranice, na primer, posetite Microsoft OneNote – zvaničnu lokaciju, koja se dobija uz savete za ekran.

  • Naslovi u logičkom redosledu:   Našim korisnicima je potrebno da naslovi budu logično raspoređeni. Pristupačni predlošci obezbeđuju racionalan raspored naslova, na primer Naslov 1, Naslov 2, a zatim Naslov 3, umesto njihovog prikazivanja nasumičnim redosledom. Idealno, naslovi treba da budu kratki, čisti i sažeti.

  • Kontrole sadržaja sa titulama i oznakama:   Naši najnoviji Word predlošci koriste kontrole za sadržaj koje sadrže obogaćeni tekst sa vrednostima u naslovima i oznakama kako bi čitači ekrana mogli da čitaju tekst koji je moguće uređivati. Na taj način korisnici mogu lako da unesu tekst naslova u oblast koja je označena za to.

  • Datum Evergrin:   Relevantnost informacija ne može toliko da zastari da ne bi mogla da se iskoristi. Zato smo predstavili Evergreen datum. Sada, svaki put kada korisnici otvore pristupačnu unakrsnu tabelu, oni čuju današnji datum (danas), umesto datuma kada je predložak kreiran.

Takođe pogledajte

Učinite vaš sadržaj pristupačan svima sa kontroloru pristupačnosti

Poboljšajte pristupačnost pomoću kontrolora pristupačnosti

Učinite Word dokumente pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite Excel dokumente pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite PowerPoint prezentacije pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×