Prikazivanje odnosa između formula i ćelija

Provera formula za tačnost ili pronalaženje izvora greške može biti teška ako formula koristi prethodne ili zavisne ćelije:

 • Prethodne ćelije –   ćelije koje upućuje formula u drugoj ćeliji. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu = B5, ćelija B5 je presedan za ćeliju D10.

 • Zavisne ćelije –    ove ćelije sadrže formule koje upućuju na druge ćelije. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu =B5, ćelija D10 je zavisna ćelija ćelije B5.

Da biste vam pomogli u proveranju formula, možete da koristite komande " Praćenje prethodnih " i " Praćenje zavisnih ćelija" da biste grafički prikazivale i pratili relacije između ovih ćelija i formula sa strelice za praćenje, kao što je prikazano na ovoj slici.

Radni list sa strelicama za praćenje
 

Slijedite ove korake da biste video relacije između ćelija sa ćelijama:

 1. Izaberite stavke> Opcije> Napredno.
   

  Napomena: Ako koristite Excel 2007; Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Excel opcije, a zatim izaberite kategoriju Više opcija .

 2. U odeljku opcije ekrana za ovu radnu svesku izaberite radnu svesku, a zatim potvrdite da je sve izabrana za objekte, prikaz.

 3. Da biste naveli referenca ćelije u drugoj radnoj svesci, mora da bude otvorena. Microsoft Office Excel ne može da pređe na ćeliju u radnoj svesci koja nije otvorena.

 4. Izaberite jednu od sledećih opcija.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu za koju želite da pronađete prethodne ćelije.

 2. Da biste videli strelicu za praćenje u svakoj ćeliji koja direktno pruža podatke aktivnoj ćeliji, na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati prethodne Slika dugmeta .

  • Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se referenca na izabranu ćeliju koristi u ćeliji na drugom radnom listu ili na drugoj radnoj svesci, crna strelica je usmerena od izabrane ćelije prema ikoni radnog lista ikona radnog lista . Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje pružaju podatke aktivnoj ćeliji, ponovo kliknite na dugme Prati prethodne Slika dugmeta .

 4. Da biste uklonili strelice za praćenje po jednom nivou, počnite sa prethodnih ćelija najdalje od aktivne ćelije. Zatim, na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu pored stavke Ukloni strelice, a zatim kliknite na dugme ukloni prethodne strelice Slika dugmeta . Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju za koju želite da identifikujete zavisne ćelije.

 2. Da biste videli strelicu za praćenje na svaku ćeliju koja zavisi od aktivne ćelije, na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na dugme prati zavisne ćelije Slika dugmeta .

  Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se u izabranu ćeliju upućuje na drugi radni list ili radnu svesku, Crne strelice sa izabrane ćelije na ikonu radnog lista ikona radnog lista . Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje zavise od aktivne ćelije, ponovo kliknite na dugme prati zavisne Slika dugmeta .

 4. Da biste uklonili strelice za praćenje po jednom nivou, počevši od aktivne ćelije najdalje od aktivne ćelije, na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu pored stavke Ukloni strelice, a zatim izaberite stavku Ukloni Slika dugmeta strelice . Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Sledite ove korake:

 1. U praznoj ćeliji unesite = (znak jednakosti).

 2. Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 3. Izaberite ćeliju, a zatim na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati prethodne Slika dugmeta

Da biste uklonili sve strelice za praćenje na radnom listu, na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Ukloni strelice Slika dugmeta .

Problem: Microsoft Excel daje zvučni signal kada kliknem na komandu Prati zavisne ćelije ili Prati prethodne ćelije.

Ako Excel bude zvući kada kliknete na dugme prati zavisne Slika dugmeta ili pratite prethodne Slika dugmeta , Excel je pratio sve nivoe formule ili pokušavate da pratite stavku kojoj se ne može pratiti. Sledeće stavke na radnim listovima na koje formule mogu da referenciraju ne mogu da se prate pomoću alatki za nadgledanje:

 • Reference na okvire za tekst, ugrađene grafikone ili slike na radnim listovima.

 • Izveštaji izvedene tabele.

 • Upućuje na imenovane konstante.

 • Formule koje se nalaze u drugoj radnoj svesci koja upućuje na aktivnu ćeliju ako je druga radna sveska zatvorena.

Napomene: 

 • Da biste videli bojom kodirane prethodne ćelije za argumente u formuli, izaberite ćeliju i pritisnite taster F2.

 • Da biste izabrali ćeliju na drugom kraju strelice, dvaput kliknite na strelicu. Ako se ćelija nalazi na drugom radnom listu ili radnoj svesci, dvaput kliknite na crnu strelicu da biste prikazali dijalog Idi na, a zatim dvaput kliknite na željenu referencu na listi Idi na.

 • Sve strelice za praćenje nestaju ako promenite formulu u koju ukazuju strelice, umetnete ili izbrišete kolone ili redove, ili izbrišete ili premestite ćelije. Da biste ih vratili u prethodno stanje pošto izvršite neku od ovih izmena, morate ponovo da koristite komande za nadzor na radnom listu. Da biste pratili originalne strelice za praćenje, odštampajte radni list sa prikazanim strelicama za praćenje pre nego što izvršite izmene.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×