Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Provera tačnosti formula ili pronalaženje izvora greške može biti teško ako formula koristi prethodno ili zavisne ćelije:

 • Prethodno ćelije – ćelije   na koje upućuje formula koja se odnosi na drugu ćeliju. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu =B5,ćelija B5 je prethodno ćelija D10.

 • Zavisne ćelije – ove    ćelije sadrže formule koje upućuju na druge ćelije. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu =B5, ćelija D10 je zavisna ćelija ćelije B5.

Da biste pomogli pri proveri formula, možete da koristite komande Prati prethodno ćelije i Prati zavisnih ćelija kako biste pomoću funkcije strelice za praćenje grafički prikazali i pratili odnose između ovih ćelija i formula, kao što je prikazano na ovoj slici.

Radni list sa strelicama za praćenje
 

Pratite ove korake da biste prikazali relacije formula između ćelija:

 1. Izaberite stavke Datoteka> opcije > više opcija.
   

  Napomena: Ako koristite alatku Excel 2007; kliknite na Microsoft kancelarija Dugme Slika dugmeta , izaberite stavku Excel opcije,a zatim izaberite kategoriju Više opcija.

 2. U odeljku Opcije prikaza za ovu radnu svesku izaberite radnu svesku, a zatim proverite da li je izabrana stavka Sve u odeljku Za objekte prikaži.

 3. Da biste naveli referentne ćelije u drugoj radnoj svesci, ta radna sveska mora biti otvorena. Microsoft Office Excel ne može da pređe na ćeliju u radnoj svesci koja nije otvorena.

 4. Izaberite jednu od sledećih opcija.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu za koju želite da pronađete prethodne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje svake ćelije koja direktno pruža podatke aktivnoj ćeliji, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati prethodno Slika dugmeta.

  • Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se referenca na izabranu ćeliju koristi u ćeliji na drugom radnom listu ili na drugoj radnoj svesci, crna strelica je usmerena od izabrane ćelije prema ikoni radnog lista ikona radnog lista. Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje obezbeđuju podatke aktivnoj ćeliji, ponovo kliknite na dugme Prati prethodno Slika dugmeta ćelije.

 4. Da biste strelice za praćenje uklonili za svaki nivo istovremeno, počnite od prethodno izdužene ćelije od aktivne ćelije. Zatim na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu pored stavke Ukloni strelice, a zatim izaberite stavku Ukloni strelice za prethodno Slika dugmeta . Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju za koju želite da identifikujete zavisne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje svake ćelije koja zavisi od aktivne ćelije, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta .

  Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se referenca na izabranu ćeliju odnosi na ćeliju na drugom radnom listu ili u drugoj radnoj svesci, crna strelica je upućivanje na izabranu ćeliju na ikonu radnog lista ikona radnog lista . Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Ponovo kliknite na dugme Prati zavisne ćelije da biste identifikovali sledeći nivo ćelija zavisnih od Slika dugmeta aktivne ćelije.

 4. Da biste strelice za praćenje uklonili za svaki nivo istovremeno, počev od zavisne ćelije koja je najudaljenija u od aktivne ćelije, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu na dugmetu Ukloni strelice, a zatim izaberite stavku Ukloni strelice za zavisne Button image. Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Sledite ove korake:

 1. U praznu ćeliju unesite = (znak jednakosti).

 2. Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 3. Izaberite ćeliju i na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Dvaput Slika dugmeta praćenje

Da biste uklonili strelice za praćenje sa radnog lista, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Ukloni strelice Slika dugmeta.

Problem: Microsoft Excel daje zvučni signal kada kliknem na komandu Prati zavisne ćelije ili Prati prethodne ćelije.

Ako Excel kliknete na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta ili Prati prethodno ćelije Slika dugmeta , Excel će pratiti sve nivoe formule ili pokušavate da pratite stavku koja se ne može pretraziti. Sledeće stavke na radnim listovima na koje mogu da upućuju formule nije moguće pratiti pomoću alatki za nadzor:

 • Reference na okvire za tekst, ugrađene grafikone ili slike na radnim listovima.

 • Izveštaji izvedene tabele.

 • Reference na imenovane konstante.

 • Formule smeštene u drugoj radnoj svesci koje upućuju na aktivnu ćeliju ako je druga radna sveska zatvorena.

Napomene: 

 • Da biste videli bojom kodirane prethodne ćelije za argumente u formuli, izaberite ćeliju i pritisnite taster F2.

 • Da biste izabrali ćeliju na drugom kraju strelice, dvaput kliknite na strelicu. Ako se ćelija nalazi na drugom radnom listu ili radnoj svesci, dvaput kliknite na crnu strelicu da biste prikazali dijalog Idi na, a zatim dvaput kliknite na željenu referencu na listi Idi na.

 • Sve strelice za praćenje nestaju ako promenite formulu na koju strelice upućuju, ako umetnete ili izbrišete kolone ili redove ili ako izbrišete ili premestite ćelije. Da biste ih vratili u prethodno stanje pošto izvršite neku od ovih izmena, morate ponovo da koristite komande za nadzor na radnom listu. Da biste pratili originalne strelice za praćenje, odštampajte radni list sa prikazanim strelicama za praćenje pre nego što izvršite izmene.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×