Promena statusa prisutnosti u programu Lync

Statusi prisutnosti uključuju „Dostupan“, „Zauzet“, „Nisam tu“ i „Ne uznemiravaj“. Status se zasniva na Microsoft Outlook kalendaru, ako koristite Outlook, ili vašim aktivnostima u programu Lync. Na primer, ako u programu Outlook trenutno imate zakazan sastanak, vaš status u programu Lync će biti „Na sastanku“. Kada ste u Lync audio ili video pozivu, indikator vaše prisutnosti je crven, kao „Zauzet“, a status se ažurira na „U pozivu“. Status prisutnosti možete i ručno da postavite i tako kontrolišete kako hoćete da vam se osobe obraćaju i da li to želite. Takođe, prisutnost može da sadrži i ličnu belešku koja se pojavljuje na listi kontakata i kontakt kartici. To osobama pruža više informacija o tome čime se bavite.

Promena statusa prisutnosti

  • Kliknite na padajuću strelicu menija statusa ispod svog imena u glavnom prozoru programa Lync i zatim izaberite status koji želite da prikažete drugim osobama.

Snimak ekrana padajuće liste za menjanje prisutnosti sa delimičnom listom opcija za izbor

Da biste se vratili sa statusa koji ste sami postavili i prepustili programu Lync da ga automatski ažurira, kliknite na meni statusa i izaberite opciju Vrati prethodnu postavku statusa.

Izbor odgovarajućeg statusa

Uverite se da ste tačno postavili status. Sledeća tabela opisuje svaki status prisutnosti koji druge osobe mogu da vide, šta svaki od statusa znači i koje statuse možete sami da postavite.

Savet: Statusi prisutnosti unapred su podešeni u programu Lync, što znači da ne možete da kreirate prilagođeni status, ali možete kontaktima dati više detalja o tome gde se nalazite ili šta radite dodavanjem lične beleške. Pogledajte sledeći odeljak za detalje.

Opis

Kako se postavlja ovaj status

Dostupan Dostupan

Na mreži ste i dostupni ste.

Lync postavlja ovaj status kada utvrdi da koristite računar. Ovaj status možete postaviti kada želite da druge osobe znaju da ste u kancelariji iako je računar neaktivan.

Zauzet Zauzet

Zauzeti ste i ne želite da vas prekidaju.

Lync postavlja ovaj status kada, na osnovu informacija iz Outlook kalendara (ako koristite Outlook), imate zakazanu obavezu. Ovaj status možete izabrati i sa padajuće strelice.

Zauzet Telefoniram

Trenutno ste usred Lync poziva (dvosmerni audio poziv) i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da je u toku Lync poziv.

Zauzet Na sastanku

Na sastanku ste i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da ste na Lync sastanku ili kada po rasporedu piše da ste na sastanku, na osnovu informacija iz Outlook kalendara, ako koristite Outlook.

Zauzet U konferencijskom pozivu

Trenutno ste usred Lync konferencijskog poziva (Lync sastanak sa zvukom) i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da učestvujete u Lync konferencijskom pozivu.

Ne uznemiravaj Izlaganje

Držite prezentaciju i ne smeju vas uznemiravati.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da delite ekran ili ga projektujete.

Ne uznemiravaj Ne uznemiravaj

Ne želite da vas uznemiravaju, a obaveštenja o razgovoru ćete videti samo ako ih je poslao neko iz radne grupe.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Nisam tu Odmah se vraćam

Nakratko se udaljavate od računara.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Nisam tu Neaktivan/nisam tu

Prijavljeni ste, ali vam je računar neaktivan ili ste bili udaljeni od računara tokom određenog (vi podešavate kog) vremenskog perioda.

Lync postavlja status „neaktivan“ kada vam je računar bio neaktivan 5 minuta, a status „odsutan“ kada vam je status bio neaktivan 5 minuta. (Da biste promenili ove podrazumevane vrednosti, kliknite na dugme Opcije Ikona „Opcije“ , izaberite stavku Status, a zatim kliknite na strelice pored stavke Prikaži da sam neaktivan/na kada mi je status bio neaktivan ovoliko minuta i Prikaži da sam odsutan/na kada mi je status bio neaktivan ovoliko minuta.) Taj status možete izabrati iz padajuće strelice.

Nisam tu Nisam na poslu

Ne radite i niste dostupni za stupanje u kontakt.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Offline Van mreže

Niste prijavljeni. Prikazaće se da ste van mreže osobama koje ste blokirali da vide vašu prisutnost.

Lync postavlja ovaj status kada se odjavite sa računara.

Nepoznato Nepoznato

Ne zna se da li ste prisutni ili ne.

Ovaj status može da se pojavi kontaktima koji ne koriste Lync kao program za razmenu trenutnih poruka.

Napomena: Ako koristite Outlook i uključite obaveštenja u odsustvu, beleška koju napišete u programu Outlook prikazaće se i u programu Lync, a pored statusa prisutnosti, na dnu oblasti za prikaz fotografije, pojaviće se crvena zvezdica (*).

Dodavanje ili uklanjanje lične beleške

Otkucajte ličnu belešku, na primer „Radim od kuće“, na vrhu glavnog prozora programa Lync da biste delili trenutne detalje o svom statusu. Beleška će se pojaviti sa vašom kontakt karticom. Belešku možete da menjate koliko god često želite.

Da biste dodali ličnu napomenu, uradite sledeće:

  • U glavnom prozoru programa Lync kliknite na okvir za beleške iznad svog imena i otkucajte belešku, na primer „Radim od kuće“ ili „Imam kratak rok – pošaljite trenutnu poruku umesto dolaska“.

Da biste uklonili ličnu napomenu

  • Kliknite na okvir sa beleškom iznad svog imena i na tastaturi pritisnite taster Backspace, a zatim taster Enter. Tekst u okviru vraća se na podrazumevanu poruku „Šta se danas dešava?“

Uključivanje ili isključivanje obaveštenja u odsustvu

Ako je Lync nalog sinhronizovan sa Outlook kalendarom, poruka u odsustvu će se prikazati kao lična beleška u programu Lync kad god uključite obaveštenje u odsustvu u programu Outlook. Tako biste, na primer, kada idete na odmor, mogli da postavite obaveštenje u odsustvu u programu Outlook kako biste saopštili da ste na odmoru (i podelili bilo koje druge relevantne informacije, poput informacija da li ćete proveravati e-poštu i ko vas zamenjuje). Ovo obaveštenje će se objaviti na vašoj kontakt kartici i drugim listama kontakata koje se prikazuju kontaktima u programu Lync.

Važno: Kada se vratite sa odmora, setite se da isključite obaveštenje u odsustvu. To morate da uradite u programu Outlook. Obaveštenje u odsustvu ne možete da obrišete iz programa Lync.

Da biste uključili obaveštenje u programu Outlook, uradite sledeće:

  • U programu Outlook izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Automatski odgovori, izaberite stavku Šalji automatske odgovore, a zatim napišite poruku u odsustvu i isplanirajte da bude prikazana.

Da biste isključili obaveštenje u programu Outlook i tako uklonili poruku iz Lync prikaza, uradite sledeće:

  • U programu Outlook izaberite karticu Datoteka, a zatim kliknite na dugme Isključi u tabli „Automatski odgovori". (Može potrajati najviše trideset minuta da beleška nestane iz Lync prikaza.)

Da biste sinhronizovali Lync i Outlook naloge, uradite sledeće:

  1. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na dugme Opcije.

  2. U dijalogu Lync – opcije izaberite stavku Lično.

  3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj moje prisustvo na osnovu informacija iz mog kalendara.

  4. Da biste sinhronizovali Lync i Outlook naloge, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži moje informacije „Odsutan iz kancelarije“ u odnosima privatnosti „Prijatelji i porodica“, „Radna grupa“ i „Kolege“.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×