Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Razlike između korišćenja radne sveske u pregledaču i u programu Excel

Excel za veb izgleda veoma dobro kao aplikacija Excel za stone računare. Međutim, postoje neke razlike koje treba da znate. Na primer, nisu podržani svi formati datoteka, a neke funkcije možda rade drugačije od aplikacije za stone računare. Ovaj članak objašnjava te razlike.

Formati datoteka koji su podržani u Excel za veb

 • Excel datoteka radne sveske (.xlsx)

 • Excel 97-2003 datoteke radne sveske (.xls).
  Napomogućeno: Kada otvorite ovaj format datoteke, Excel za veb ga konvertuje u noviju .xlsx datoteku. Original uvek možete da preuzmete tako što ćete ići na Datoteka > Informacije > Prethodne verzije.

 • CSV (datoteka razgraničena zarezima) (.csv) Napmena: Kada otvorite ovaj format datoteke, Excel za veb će je konvertovati u
  noviju .xlsx datoteku. Original uvek možete da preuzmete tako što ćete ići na Datoteka > Informacije > Prethodne verzije.

 • Excel binarna datoteka radne sveske (.xlsb)

 • OpenDocument datoteka unakrsne tabele (.ods)

 • Excel radna sveska sa makroima (.xlsm)
  Radna sveska u ovom formatu može da se otvori, ali se makroi ne pokrećaju u prozoru pregledača.

Radne sveske u drugim formatima obično nisu podržane u programu Excel za veb.

Dodatne informacije o Excel formatima datoteka potražite u temi Čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke.

Napomena: Postoje ograničenja veličine datoteka koje možete da prikazujete u usluzi SharePoint i usluzi Power BI. Pročitajte više o ograničenjima veličine datoteke za radne sveske u programu SharePoint.

Funkcije koje su podržane za prikazivanje u Excel za veb

Kada prikažete ili odštampate radnu svesku u prozoru pregledača, neke funkcije mogu da rade drugačije, kao što je rezimirano u sledećoj tabeli.

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u prozoru pregledača

Izračunavanja

Postavke izračunavanja i izračunavanja, uključujući postavke automatskog, ručnog i iterativnog izračunavanja za opsege ili radne listove, rade u prozoru pregledača slično kao u programu Excel.

Ćelije

Ćelije, uključujući vrednosti ćelija, objedinjene ćelije i pregled sadržaja ćelija, prikazuju se u prozoru pregledača slično kao što se prikazuju u Excel.

Grafikoni i tabele, uključujući izveštaje Izvedeni grafikon i izveštaje izvedene tabele

Uopšteno, grafikoni, tabele, Izvedeni grafikon izveštaji i izveštaji izvedene tabele prikazuju se u prozoru pregledača slično kao što se prikazuju u Excel. Izuzeci uključuju

 • Grafikoni koji su deo grupe grafikona

 • Grafikoni koji se oslanjaju na spoljne reference

 • Grafikoni koji koriste određene vrste izvora podataka koji nisu podržani za radne sveske pregledane u prozoru pregledača

Ako koristite Excel usluge ili Excel Web App (ne u oblaku), mogućnost prikazivanja određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se Excel usluge ili Excel Web App koristi za prikazivanje radne sveske. Dodatne informacije potražite u Excel usluge u SharePoint sa Excel Web App.

Podaci za povezivanje

U zavisnosti od toga kako je okruženje konfigurisano, podržane su neke vrste podataka za povezivanje za radne sveske koje se prikazuju u prozoru pregledača, što vam omogućava da osvežite podatke. Dodatne informacije potražite u temi Osvežavanje podataka u radnoj svesci u prozoru pregledača.

Datumi

Datumi koji su prikazani u prozoru pregledača liče na to kako se prikazuju u Excel.

Spoljne reference

Spoljne reference u prozoru pregledača uopšteno će raditi kao Excel. One mogu da se ažuriraju iz prozora pregledača.

Lista polja za Izvedeni grafikon izveštaj ili izveštaj izvedene tabele

Lista polja za izveštaj Izvedeni grafikon ili izveštaj izvedene tabele obično funkcioniše u prozoru pregledača slično kao u programu Excel. To znači da ljudi mogu da koriste listu polja za istraživanje informacija i promenu podataka koji se prikazuju u Izvedeni grafikon izveštaju ili izveštaju izvedene tabele.

Filteri, segmentatori i kontrole vremenske ose

Filteri i segmentatori obično rade u prozoru pregledača slično kao što rade u Excel. Kontrole vremenske ose obično rade u prozoru pregledača slično kao što rade u Excel.

Ako koristite Excel usluge ili Excel Web App (ne u oblaku), mogućnost prikazivanja određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se Excel usluge ili Excel Web App koristi za prikazivanje radne sveske. Dodatne informacije potražite u Excel usluge u SharePoint sa Excel Web App.

Oblikovanje

Oblikovanje ćelija i opseg ćelija i formati brojeva prikazuju se u prozoru pregledača slično kao što se prikazuju u Excel.

Funkcije

Većina Excel radi u prozoru pregledača kao i u Excel. Izuzeci su navedeni u odeljku Funkcije radne sveske u ovom članku.

Ivice linije

Ivice linija se prikazuju u prozoru pregledača kao što su prikazane u Excel. Podržane su boje linija, stilovi neprekidne i dvostruke linije, pune i presmerene linije, kao i linije koje koriste tanke, srednje i debljine linija.

Imenovane stavke

Imenovane stavke, kao što su opsezi, tabele, grafikoni, Izvedeni grafikon izveštaji, izveštaji izvedene tabele, sličice i kontrole vremenske ose, obično se prikazuju u prozoru pregledača slično kao što su prikazane u Excel.

Ako koristite Excel usluge ili Excel Web App (ne u oblaku), mogućnost prikazivanja određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se Excel usluge ili Excel Web App koristi za prikazivanje radne sveske. Dodatne informacije potražite u Excel usluge u SharePoint sa Excel Web App.

Mini-grafikon u programu Excel Web Access

Sparklines display in a browser window similar to how they are displayed in Excel.

Tabele

Excel tabele, uključujući podatke, zaglavlja kolona i redove sa zbirom prikazane su u prozoru pregledača slično kao što su prikazane u Excel.

Funkcije koje mogu da se razlikuju između pregledača i radne površine

Neke funkcije u prozoru pregledača rade drugačije nego u Excel. Pored toga, neke funkcije radne sveske mogu da spreče prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača.

Savet: Ako ne možete da prikažete radnu svesku u prozoru pregledača zato što sadrži nepo podržane funkcije, pokušajte da otvorite radnu svesku u programu Excel radnoj površini.

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u prozoru pregledača

Kontrole

Radne sveske sa kontrolama, kao što su kontrole ActiveX i kontrole trake sa alatkama obrasca, mogu se prikazati ili urediti u prozoru pregledača. Same kontrole se ne prikazuju na koordinatnoj mreži.

Podaci za povezivanje

U zavisnosti od toga kako je okruženje konfigurisano, neke vrste podataka za povezivanje mogu sprečiti prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača. Dodatne informacije potražite u temi Osvežavanje podataka u radnoj svesci u prozoru pregledača.

Validacija podataka

Validacija podataka funkcioniše na isti način osim što IME režim nije podržan u Excel za veb.

Digitalni potpisi

Nije moguće prikazati radne sveske koje koriste vidljive ili nevidljive digitalne potpise u prozoru pregledača.

Fontovi

Fontovi se obično prikazuju koristeći isti stil i veličinu u pregledaču kao što su prikazani u Excel. Ako radna sveska koristi određeni font koji nije dostupan na vašem uređaju, onda se drugi font može zameniti kada se radna sveska prikaže u prozoru pregledača.

Funkcije

Neke vrste funkcija mogu da se ponašaju drugačije u prozoru pregledača nego u Excel. Dodatne informacije potražite u odeljku Funkcije u kasnijem delu ovog članka.

Zastareli makro jezici

Radne sveske koje sadrže zasićene funkcije makroa, kao što su funkcije makroa Microsoft Excel 4.0 i Microsoft 5.0 listovi dijaloga, ne mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Čuvanje

Kada vi ili druge osobe uredite radnu svesku u prozoru pregledača, promene se automatski čuvaju.

Bezbednost i privatnost

Radne sveske koje imaju Information Rights Management (IRM) postavke primenjene na nivou radne sveske ne mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Ako organizacija koristi Excel Web App (pre) ili Excel za veb (u oblaku) za prikazivanje radnih svezaka, onda su radne sveske koje se čuvaju u bibliotekama dokumenata zaštićenim putem usluge IRM podržane i mogu da se prikažu u prozoru pregledača.

Radne sveske koje se šalju kao prilozi zaštićeni IRM-om u programu Outlook Web App i mogu da se prikažu u prozoru pregledača.

Međutim, ako organizacija koristi Excel usluge u sistemu SharePoint Server (pre toga) za prikazivanje radnih svezaka, radne sveske u bibliotekama zaštićenim putem usluge IRM nisu podržane i moraju da se otvore u programu Excel.

IRM nije moguće primeniti u pregledaču.

Zaštita radnog lista ili zaštita radne sveske

Radne sveske koje su zaštićene (šifrovane pomoću zaštite lozinkom) mogu da se prikaže i urede Excel za veb.

Radni listovi koji su zaštićeni mogu da se prikaže samo u Excel za veb.

U mešovitim okruženjima u kojima koristite Excel usluge ili Excel Web App, zaštićene radne listove nije moguće prikazati u prozoru pregledača.

Da biste uklonili zaštitu, otvorite radnu svesku u Excel radnoj površini.

XML

XML mape, XML ugrađene pametne oznake i paketi XML proširenja sprečavaju prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača.

Funkcije u Excel i u Excel za veb

Neke funkcije radne sveske ponašaju se drugačije u prozoru pregledača nego u Excel. Sledeća tabela rezimira kako neke funkcije rade u Excel u radnoj svesci koja je pregledana u prozoru pregledača.

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Excel

Funkcioniše ovako u Excel za veb

CHAR

Daje znak određen brojem. Za znakove koji se ne štampaju vraća znak bloka.

Daje znak određen brojem. Za znakove koji se ne štampaju daje prazne vrednosti.

HYPERLINK

Daje aktivnu vezu na koju možete da kliknete i pratite je

U zavisnosti od postavki interaktivnosti radnih svezaka i navigacije radne sveske koje su navedene za radnu svesku, funkcija HYPERLINK može da vrati aktivnu vezu ili neaktivnu tekstualnu nisku veze.

INFO

Vraća putanju trenutnog direktorijuma ili fascikle na računaru.

Daje #VALUE! grešku.

NOW

Daje datum i vreme na računaru

Daje datum i vreme na serveru

RTD (podaci u realnom vremenu)

Daje podatke u realnom vremenu iz programa koji podržava COM automatizaciju.

Ako su vrednosti koje je dala funkcija RTD uskladištene u radnoj svesci, te vrednosti se prikazuju. Ako u radnoj svesci nisu uskladištene vrednosti, #N/A grešku.

TODAY

Daje datum na računaru

Daje datum na serveru

Više Excel za veb, Excel Web App (Excel usluge) i Excel usluge (pre)

Različite aplikacije mogu da se koriste za prikaz radne sveske u prozoru pregledača. U zavisnosti od načina na koji je okruženje konfigurisano, možda koristite Excel za veb (deo sistema Office za veb ), Excel Web App (deo sistema Office Web Apps se nalazi u okruženju) ili Excel usluge u sistemu SharePoint Server (pre toga) da biste prikazali radnu svesku u prozoru pregledača.

IT administrator donosi ovu odluku i može da utiče na to koje su mogućnosti podržane prilikom prikaza radne sveske u prozoru pregledača. Dodatne informacije potražite u sledećim resursima:

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×