Razlike između korišćenja radne sveske u pregledaču i u programu Excel

Razlike između korišćenja radne sveske u pregledaču i u programu Excel

Excel za Veb izgleda mnogo kao Excel aplikacija za stone računare. Međutim, postoje neke razlike koje treba da znate. Na primer, nisu podržani svi formati datoteka i neke funkcije mogu da deluju drugačije od aplikacije za računare. Ovaj članak objašnjava ove razlike.

Formati datoteka koji su podržani u Excel za veb

 • Excel datoteke radne sveske (. xlsx)

 • Excel 97-2003 datoteke radne sveske (. xls).
  Napomena: Kada otvorite ovaj format datoteke, Excel za veb će ga konvertovati u noviju. xlsx datoteku. Uvek možete da preuzmete original tako što ćete > datoteke > Infoprethodnih verzija.

 • Excel binarna datoteka radne sveske (. xlsb)

 • OpenDocument unakrsna datoteka (. ODS)

 • Excel radna sveska sa makroima (. xlsm)
  Radna sveska u ovom formatu može da se otvori, ali makroi se ne pokreću u prozoru pregledača.

Radne sveske u drugim formatima, kao što je. csv format, generalno nisu podržane u Excel za veb.

Više informacija o Excel formatima potražite u članku Čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke.

Napomena: Postoje ograničenja veličine datoteka koje možete da prikažete u sistemu SharePoint i Power BI usluzi. Pročitajte više o ograničenjima veličine datoteke za radne sveske u sistemu SharePoint.

Funkcije koje su podržane za pregled u Excel za veb

Kada prikazujete ili štampate radnu svesku u prozoru pregledača, neke funkcije mogu drugačije da funkcionišu, kao što je rezimirano u sledećoj tabeli.

Ova funkcija

Radi ovako u prozoru pregledača

Jednaиine

Izračunavanja i postavke izračunavanja, uključujući automatske, ručne i iterativne postavke izračunavanja za opsege ili radne listove funkcionišu u prozoru pregledača slično kao u programu Excel.

Ćelije

Ćelije, uključujući vrednosti ćelija, objedinjene ćelije i pregled sadržaja ćelija, prikazuju se u prozoru pregledača na sličan način na koji se oni prikazuju u programu Excel.

Grafikoni i tabele, uključujući izveštaje izvedenog grafikona i izveštaje izvedene tabele

Generalno, grafikoni, tabele, Izveštaji izvedenog grafikona i izveštaji izvedene tabele se prikazuju u prozoru pregledača slično kako se oni prikazuju u programu Excel. Izuzeci uključujući

 • Grafikoni koji su deo grupe grafikona

 • Grafikoni koji se oslanjaju na spoljne reference

 • Grafikoni koji koriste određene tipove izvora podataka koji nisu podržani za radne sveske prikazane u prozoru pregledača

Ako koristite Excel Services ili Excel Web App na lokalnom (ne u oblaku), mogućnost da prikaz određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se koristi od sistema Excel Services ili Excel Web App. Više informacija potražite u članku Poređenje sistema Excel Services u sistemu SharePoint sa programom Excel Web App.

Podaci za povezivanje

U zavisnosti od toga kako je okruženje konfigurisano, neki tipovi veza sa podacima su podržani za radne sveske prikazane u prozoru pregledača, što vam omogućava da osvežite podatke. Više informacija potražite u članku Osvežavanje podataka u radnoj svesci u prozoru pregledača.

Datumi

Datumi se prikazuju u prozoru pregledača sličan kako se prikazuju u programu Excel.

Spoljne reference

Poslednja poznata vrednost za spoljnu referenca prikazuje se u prozoru pregledača. Spoljne reference moraju da se ažuriraju pomoću programa Excel.

Lista polja za izveštaj izvedenog grafikona ili izveštaj izvedene tabele

Generalno, lista polja za izveštaj izvedenog grafikona ili izveštaj izvedene tabele funkcioniše u prozoru pregledača sličan načinu funkcionisanja u programu Excel. To znači da osobe mogu da koriste listu polja za istraživanje informacija i promene podataka koji su prikazani u izveštaju izvedenog grafikona ili izveštaj izvedene tabele.

Filteri, modul za sečenje i kontrole vremenske ose

Filteri i prečnici obično rade u prozoru pregledača sličan načinu rada u programu Excel. Generalno, kontrole vremenske ose rade u prozoru pregledača slično načinu rada u programu Excel.

Ako koristite Excel Services ili Excel Web App na lokalnom (ne u oblaku), mogućnost da prikaz određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se koristi od sistema Excel Services ili Excel Web App. Više informacija potražite u članku Poređenje sistema Excel Services u sistemu SharePoint sa programom Excel Web App.

Oblikovanje

Oblikovanje ćelija i opsega ćelija i formati brojeva prikazuju se u prozoru pregledača slično kako se oni prikazuju u programu Excel.

Funkcije

Većina Excel funkcija radi u prozoru pregledača kao u programu Excel. Izuzeci su navedeni u odeljku funkcije radne sveske u ovom članku.

Ivice linije

Većina, ali ne i sve, ivice linije se prikazuju u prozoru pregledača dok se prikazuju u programu Excel. Crne boje, stilovi kontinuiranih i dvostrukih linija, čvrstih i isprekidane linije, kao i linije koje koriste tanke, srednje i debele tegove za linije su podržane.

Imenovane stavke

Imenovane stavke, kao što su opsege, tabele, grafikoni, Izveštaji izvedenog grafikona, izveštaji izvedene tabele, cireve i kontrole vremenske ose su generalno prikazani u prozoru pregledača slično kako se oni prikazuju u programu Excel.

Ako koristite Excel Services ili Excel Web App na lokalnom (ne u oblaku), mogućnost da prikaz određenog sadržaja u prozoru pregledača zavisi od toga da li se koristi od sistema Excel Services ili Excel Web App. Više informacija potražite u članku Poređenje sistema Excel Services u sistemu SharePoint sa programom Excel Web App.

Mini-grafikon u programu Excel Web Access

Mini-grafikoni prikazuju se u prozoru pregledača na sličan način na koji se oni prikazuju u programu Excel.

Tabele

Excel tabele, uključujući podatke, zaglavlja kolona i redovi zbira se prikazuju u prozoru pregledača slično kao što je prikazano u programu Excel.

Funkcije koje mogu da se razlikuju u pregledaču i radnoj površini

Neke funkcije funkcionišu drugačije u prozoru pregledača nego u programu Excel. Pored toga, neke funkcije radne sveske mogu da spreče prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača.

Savet: Ako ne možete da prikažete radnu svesku u prozoru pregledača jer sadrži nepodržane funkcije, pokušajte da otvorite radnu svesku u programu Excel na radnoj površini.

Ova funkcija

Radi ovako u prozoru pregledača

Kontrole

Kontrole, kao što su ActiveX kontrole i kontrole trake sa alatkama obrasca, sprečavaju uređivanje radne sveske u prozoru pregledača. Same kontrole se ne prikazuju na koordinatnoj mreži. 

Podaci za povezivanje

U zavisnosti od toga kako je okruženje konfigurisano, neki tipovi podataka za povezivanje mogu da spreče prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača. Više informacija potražite u članku Osvežavanje podataka u radnoj svesci u prozoru pregledača.

Validacija podataka

Validacija podataka radi isto osim što režim "IME" nije podržan u programu Excel za Veb.

Digitalni potpisi

Radne sveske koje koriste vidljive ili nevidljive digitalne potpise ne mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Fontovi

Fontovi se obično prikazuju koristeći isti stil i veličinu u pregledaču dok se prikazuju u programu Excel. Ako radna sveska koristi određeni font koji nije dostupan na uređaju, drugi font se može zameniti kada se radna sveska prikaže u prozoru pregledača.

Funkcije

Neke vrste funkcija mogu se ponašati drugačije u prozoru pregledača nego u programu Excel. Više informacija potražite u odeljku funkcije kasnije u ovom članku.

Zastareli makro jezici

Radne sveske koje sadrže zastarele makroe, kao što su funkcije Microsoft Excel 4,0 Macro i Microsoft 5,0 listovi dijaloga ne mogu da se prikažu u prozoru pregledača.

Čuvanje

Kada vi ili druge osobe uredite radnu svesku u prozoru pregledača, promene se automatski čuvaju.

Bezbednost i privatnost

Radne sveske koje imaju postavke usluge Information Rights Management (IRM) koje su primene na nivou radne sveske ne mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Ako vaša organizacija koristi Excel Web App (u okolini) ili Excel za veb (u oblaku) da prikazuje radne sveske, radne sveske koje su sačuvane u usluzi IRM-zaštićene IRM i mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Radne sveske poslate kao prilozi koji su zaštićeni lozinkom u programu Outlook Web App takođe su podržane i mogu se prikazati u prozoru pregledača.

Međutim, ako vaša organizacija koristi Excel Services u sistemu SharePoint Server (u okolini) za prikaz radnih svezaka, radne sveske u SharePoint SharePoint bibliotekama nisu podržane i moraju da se otvore u programu Excel.

Nije moguće primeniti IRM u pregledaču.

Opoziv i ponavljanje

Kada se radna sveska uređuje sa više osoba odjednom, komande za opoziv i ponavljanje nisu dostupne u prozoru pregledača čim se promeni drugi korisnik.

Zaštita radnog lista ili zaštita radne sveske

Radne sveske koje su zaštićene (šifrovane pomoću zaštite lozinkom) mogu se prikazati u prozoru pregledača. Da biste uredili, otvorite radnu svesku u programu Excel na radnoj površini.

Zaštićeni radni listovi (ne čitave radne sveske) mogu da se prikažu u prozoru pregledača u Excel za veb.

U lokalnom okruženju gde koristite Excel Services ili Excel Web App, zaštićeni radni listovi ne mogu da se prikažu u prozoru pregledača.

Da biste uklonili zaštitu, otvorite radnu svesku u programu Excel na radnoj površini.

XML

XML mape, XML ugrađene pametne oznake i paketi XML proširenja sprečavaju prikazivanje radne sveske u prozoru pregledača.

Funkcije u programu Excel i u Excel za veb

Neke funkcije radne sveske se ponašaju drugačije u prozoru pregledača nego u programu Excel. Sledeća tabela rezimira kako neke funkcije funkcionišu u programu Excel i u radnoj svesci koja se prikazuje u prozoru pregledača.

Ova funkcija

Radi ovako u programu Excel

Radi ovako u Excel za veb

CHAR

Daje znak određen brojem. Za znakove koji nisu odštampani, daje znak za blokiranje.

Daje znak određen brojem. Za znakove koji se ne štampaju, daje prazne vrednosti.

HYPERLINK

Daje aktivnu vezu na koju možete da kliknete i da je primenite

U zavisnosti od postavki radne sveske i postavki navigacije u radnoj svesci koje su navedene za radnu svesku, funkcija HYPERLINK može da vrati aktivnu vezu ili neaktivnu tekstualnu nisku veze.

INFO

Vraća putanju trenutnog direktorijuma ili fascikle na računaru.

Vraća #VALUE! grešku.

NOW

Vraća datum i vreme na računaru

Vraća datum i vreme na serveru

RAND, RANDBETWEEN

Daje nasumični broj svaki put kada se koristi

Daje nasumični broj svaki put kada se koristi

RTD (podaci u realnom vremenu)

Vraća podatke u realnom vremenu iz programa koji podržava COM automatizaciju.

Ako su vrednosti koje je vratila funkcija RTD uskladištene u radnoj svesci, te vrednosti se prikazuju. Ako se u radnoj svesci ne skladište vrednosti, vraća se #N/A.

TODAY

Daje datum na računaru

Daje datum na serveru

O Excel za veb, Excel Web App (na lokalnom prostoru) i sistemu Excel Services (u okolini)

Razne aplikacije mogu se koristiti za prikaz radne sveske u prozoru pregledača. U zavisnosti od toga kako je okruženje konfigurisano, možete da koristite Excel za veb (deo Office za veb ), Excel Web App (deo Office Web Apps u prostorijama) ili Excel Services u sistemu SharePoint Server (u okviru) da biste prikazali radnu svesku u prozoru pregledača.

IT administrator donosi ovu odluku i može da utiče na koje mogućnosti se podržavaju kada pregledate radnu svesku u prozoru pregledača. Više informacija potražite u sledećim resursima:

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×