Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada uvezete više tabela, Excel da otkrijete i definišete relacije između tih tabela kako ne biste morati ručno da pravite relacije ili primenjujete složena zaobilaženja ako želite da radite sa podacima na holistican način.

Ponekad Excel ne uspe da otkrije relaciju između tabela. U ovom slučaju, informacije iz ovog članka možete da koristite za rešavanje problema sa automatskim otkrivanjem relacija. Da biste bolje razumeli zahteve i mehaničko otkrivanje relacija, pogledajte relacije između tabela u modelu podataka.

Poruka: Nije otkrivena nijedna relacija

Traka sa obaveštenjima će uvek prikazati poruku koja ukazuje na to da je potrebna relacija kada prevučete polje u oblast Vrednosti postojeće izvedene tabele, a to polje nije povezano ni sa jednom od polja koje se već nalazi u izvedenoj tabeli. Međutim, ponekad nije moguće otkriti relaciju posle ovog obaveštenja. To može da bude iz raznih razloga:

  • Algoritam za otkrivanje relacija zavisi od kolone za spoljni ključ koja ima ime slično koloni primarnog ključa. Ako imena kolona nisu dovoljno slična, preporučujemo da otvorite prozor Power Pivot i ručno napravite potrebne relacije između tabela.

  • Tipovi podataka možda nisu podržani. Ako bilo koja od tabela korišćena u izvedenoj tabeli sadrži kolone samo tipova podataka koji nisu podržani, nije moći da se otkrije nijedna relacija. U ovom slučaju, trebalo bi da koristite dijalog Kreiranje relacija da biste ručno kreirali potrebne relacije koje su aktivne tabele u izvedenoj tabeli. Više informacija potražite u temi Kreiranje relacije između dve tabele.

Dodali ste nepovezana polja u izvedenu tabelu, ali se nije pojavila nikakva poruka

Automatsko otkrivanje relacija pokreće se samo za mere, a ne za izračunata polja koja koristite u oznakama redova ili kolona izvedene tabele. Stoga, kada počnete da pravite izvedenu tabelu možete da dodate nepovezane tabele, ali ne vidite relacije dok ne otpustite polje u oblast Vrednosti.

Nema važeće relacije između tabela

Ponekad tabele koje dodate u izvedenu tabelu jednostavno ne mogu da se pridruže drugim tabelama. Na primer, dve tabele mogu da imaju delimično podudaranje podataka, ali zapravo nemaju logičke relacije sa drugim tabelama koje se već koriste.

Ako dodate tabelu u izvedenu tabelu koja se ne može spojiti sa drugim tabelama, obično automatsko otkrivanje neće dati nikakve rezultate. U drugim slučajevima, u izvedenoj tabeli obično možete da kažete da polja ne daju smislena izračunavanja.

Automatsko otkrivanje je kreiralo pogrešne relacije

Kada se relacije kreiraju pomoću automatskog otkrivanja, algoritam kreira listu svih mogućih relacija, na osnovu vrednosti u tabelama i rangiranje mogućih relacija u skladu sa njihovom verovatnoćom. Excel zatim pravi samo verovatnu relaciju. Stoga, ako tabele sadrže više kolona koje se mogu koristiti kao tasteri, neke relacije mogu biti rangirane niže i neće se automatski kreirati čak i ako je relacija važeća.

Ako algoritam automatskog otkrivanja predlaže relaciju koja ne rešava poslovni problem, trebalo bi da izbrišete relaciju i ručno napravite relaciju pomoću ispravne kolone ključa. Pogledajte

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×