Redosled kojim Excel izvršava operacije u formulama

U nekim slučajevima, redosled izvršavanja izračunavanja može da utiče na rezultat formule zbog čega je važno razumeti način na koji se taj redosled utvrđuje i na koji ga možete promeniti da biste dobili željene rezultate.

 • Redosled izračunavanja

  Formule računaju vrednosti po određenom redosledu. Formula u programu Excel uvek počinje znakom jednakosti (=). Excel tumači znakove koji slede znak jednakosti kao formulu. Iza znaka jednakosti nalaze se elementi koji će se izračunavati (operandi), kao što su konstante ili reference ćelija. Ovi elementi se razdvajaju računskim operatorima. Excel formule izračunava sleva nadesno, u skladu sa određenim redosledom za svaki operator u formuli.

 • Prioritet operatora u Excel formulama

  Ako u jednoj formuli kombinujete više operatora, Excel izvršava operacije prema redosledu prikazanom u sledećoj tabeli. Ako formula sadrži operatore istog prioriteta – na primer, operatore množenja i deljenja, Excel izvršava operacije sleva nadesno.

  Operator

  Opis

  : (dvotačka).

  (jedan razmak)

  , (zarez)

  Operatori za reference

  Promena znaka (na primer, –1)

  %

  Procenat

  ^

  Stepenovanje

  * i /

  Množenje i deljenje

  + i –

  Sabiranje i oduzimanje

  &

  Povezivanje dve niske teksta (spajanje)

  =
  < >
  <=
  >=
  <>

  Poređenje

 • Korišćenje zagrada u Excel formulama

  Da biste promenili redosled izračunavanja, deo formule koji prvo treba izračunati stavite u zagrade. Na primer, sledeća formula daje rezultat 11 zato što Excel prvo izvršava množenje, a zatim sabiranje. Formula množi 2 sa 3, a zatim rezultat sabira sa 5.

  =5+2*3

  Međutim, ako stavite zagrade i tako promenite sintaksu, Excel će prvo sabrati 5 i 2, dobijeni zbir pomnožiti sa 3 i dati rezultat 21.

  =(5+2)*3

  U sledećem primeru, zagrade u prvom delu formule nalažu programu Excel da prvo izračuna B4+25, a da zatim rezultat podeli zbirom vrednosti iz ćelija D5, E5 i F5.

  =(B4+25)/SUM(D5:F5)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×